Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempien esimerkki vaikuttaa liikkumiseen

Kaupunki
 

Lapsen itsenäisen liikkumisen estää vanhempien pelko. Suomessa pelätään liikennettä, muualla vieraita aikuisia.

Liikennepelkoon on vähemmän syytä kuin ennen. Alle 14-vuotiaiden kuolemat liikenteessä ovat kymmenessä vuodessa puolittuneet ja loukkaantuneiden määrä laskenut 40 prosenttia.

Helsingissä tilastot ovat hiukan synkempiä kuin naapurikaupungeissa.

Toisaalta pienen kouluikäisen kyky hahmottaa etäisyyksiä ja nopeuksia on tutkitusti heikko. Tyypillisimpiä ovat onnettomuudet katua ja tietä ylittäessä, kodin lähellä.

Lapset pelkäävät myös itse. Vakuutusyhtiö Ifin keväällä muutamalle sadalle koululaiselle tehdyssä kyselyssä lasten ykköstoive aikuisille oli, että ajakaa hiljempaa. Ja pysähtykää sen suojatien eteen, aina.

Liikenne voi olla vaaraksi, mutta liian vähäinen liikunta ja sen aiheuttamat terveysongelmat ovat todennäköisemmin liikennettä vaarallisempia.

Liikuntaharrastukset eivät korvaa arkista liikkumista, sillä niiden yleistymisestä huolimatta noin puolet suomalaislapsista ja -nuorista liikkuu liian vähän.

Vanhempien käytöksestä syntyy helposti kierre.

Jos vanhemmat kuljettavat lapsiaan paljon autolla, lähiympäristön kaduilla liikkuu enemmän autoja ja vähemmän lapsia. Se voi vähentää muidenkin lasten liikkumista.

Tutkitusti nuorena omin päin seikkailemaan päässeet viettävät myös ikätovereitaan enemmän aikaa muiden kanssa ja tuntevat paremmin lähiympäristönsä.

Maija Aalto HS
maija.aalto@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat