Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa potilaskin on ihminen

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Ennen heinäkuun loppua olin ollut 24:n eri sairaalan tai klinikan potilaana seitsemän viime vuoden aikana.

Voin siis väittää, että minulla on vertailupohjaa, kun 25. juhlakäynti sunnuntaina pari viikkoa sitten sijoittui yllättäen Visbyn sairaalaan Gotlannissa.

Neljä asiaa gotlantilaissairaalassa poikkesi heti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloista. Ensimmäinen tuli vastaan odotussalissa: ilmainen kahvi. Pannu oli kuumana ja maitoa ja sokeriakin sai, kun esimerkiksi Meilahden ja Töölön sairaaloissa joutuu pulittamaan kolikoita automaattiin tai maksamaan kahviossa.

Sitä tunsi, että ei ehkä olekaan pelkästään häiriöksi, vaan ihan kuin arvostetumpikin vieras, kun kuumaakin oikein on pantu pöytään.

Toinen yllätys oli, että potilas kutsutaan odotushuoneesta vastaanottohuoneeseen etunimellä: "Kimmo!" Tuli kotoinen ja lämmin olo, ihan kuin äiti olisi korvaan kuiskannut. Helsingissä huudetaan ankarammin ja etäännyttävästi sukunimellä: "Oksanen!"

Etunimi on intiimi ja henkilökohtainen, sukunimi on steriili ja virallinen: This is business, not personal.

Kolmas ero gotlantilaissairaalan ja pääkaupunkiseutulaissairaaloiden välillä on se, että ennen astumistaan huoneeseen hoitajat ja lääkärit koputtavat oveen. Suomessa he vain ryntäävät sisään kuin palokunta tai poliisi.

Kysyin hoitajalta, että miksi? "Se on huomaavaista. Eihän sitä voi koskaan tietää, mitä potilas huoneessa tekee", hän vastasi.

Pyöritin mielessäni kaikkea, mitä potilas mahdollisesti huoneessaan voisi olla tekemässä, mutta en saanut kiinni muusta ajatuksesta kuin että jotakin intiimiä sen täytyisi olla.

Tai sitten koputtamisella vältetään syntymästä noloa tilannetta, jossa henkilökunta pelmahtaa sisään juuri, kun potilas on varastamassa jotakin.

En käsittääkseni ollut missään hävyttömissä hommissa, mutta jotenkin koputtelusta tuli olo, että minut tosiaan huomioitiin. Ihan kuin olisin ollut hoitohenkilökunnan kanssa ihan tasavertainen, oikeastikin olemassa oleva ihminen.

Erään kerran esimerkiksi kuuntelin Meilahden sairaalassa, kun minusta puhuttiin "tuona" sen sijaan, että olisin ollut "hän". No en minä asiasta kauheasti mieltäni pahoittanut, oli muutakin miettimistä, mutta kyllä he näin jälkeenpäin ajatellen vähän liiaksi ennakoivat, vaikka aika huonossa hapessa jo olinkin.

Kimmo Oksanen HS
kimmo.oksanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat