Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Lasten ja nuorten arkiliikuntaan vaikuttavat välimatkat ja vanhempien pelot

Kaupunki
 
Lasten matka Jumboon taittuu yleensä takapenkillä
Lasten matka Jumboon taittuu yleensä takapenkillä
Vantaan Jumbossa kesäperjantaita viettäneet lapset kertovat, mitä he tekevät kauppakeskuksessa sekä missä ja miten he yleensä liikkuvat yksin. Toimittaja Ruut Tolonen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

"Äiti pilaa tunnelman", sanoo Santeri Karppelin, 14, Suutarilan skeittiparkissa.

Karppelin ja hänen kanssaan skuuttaavat Aaro Nisula, 14, Roope Palm, 13 ja Axel Puro, 14, kertovat liikkuvansa yksin kaikkialla pääkaupunkiseudulla, yleensä julkisilla. Joskus nelikko saa kyydin kotiin harrastuksesta, mutta säännöllisesti vanhemmat eivät kuskaa.

Poikien vapaus ei ole poikkeus. Lasten liikkuminen on yllättäen itsenäisempää pientaloalueella tai tiiviissä lähiössä kuin harvan asutuksen keskellä.

Perjantaina Aalto-yliopistossa tarkastetussa maankäyttötieteiden väitöskirjassa todetaan, että sopivan tiivis kaupunkirakenne saa lapset ja nuoret liikkumaan itse enemmän ja aktiivisemmin.

Anna Broberg keräsi väitöskirjaa varten tietoja muun muassa viides- ja kahdeksasluokkalaisilta pääkaupunkiseudulla. Vastaajat saivat merkitä kartalle hyviä ja huonoja paikkoja sekä kertoa, miten he niihin paikkoihin kulkevat.

Suhteellisen tiivis pientaloalue osoittautui paikaksi, jossa lapset saavat pienestä pitäen kävellä tai pyöräillä ilman aikuista.

Koulujen, harrastusten ja puistojen sijainti alle kolmen kilometrin etäisyydellä kodista oli ratkaiseva tekijä. Jos vanhemmat pitivät lähiympäristöä turvallisena ja miellyttävänä, lapsia kuskattiin autolla vähemmän, vaikka auton tai kahden omistaminen olisi ollut alueella tavallista.

Aivan keskustassa lapset päästettiin pyöräilemään ja kävelemään lähiölapsia nihkeämmin, mutta he hyppäsivät aiemmin yksin joukkoliikenteen kyytiin.

Katarina Sällylä HS
Suutarilassa perjantaina temppuillut Santeri Karppelin, 14, on ekaluokasta asti kulkenut yksin julkisilla kouluun.
Suutarilassa perjantaina temppuillut Santeri Karppelin, 14, on ekaluokasta asti kulkenut yksin julkisilla kouluun.

Broberg arvelee, että kaupunkia pitäisi katsoa lasten ja nuorten näkökulmasta.

"Kaikki reitille sattuvat isot tiet vähentävät kulkemista, koska ne vähentävät kulkemisen miellyttävyyttä ja erityisesti vanhempien turvallisuuden kokemusta. Se voi johtaa siihen, ettei lapsi saakaan mennä itsekseen."

Lapsia liikkumaan innostava kaupunki on sellainen, jossa pyöräily ja kävely on kaikille ikäryhmille sujuvaa ja helppoa. Lapset ja nuoretkin ovat nykyisin kiireisiä.

"Jumbo oli oikein tyyppiesimerkki paikasta, jonne kukaan lapsista ei tullut itsenäisesti ja aktiivisesti. Se on niin huonojen kevyenliikenteen yhteyksien päässä ja rakennettu autoliikenteen ehdoilla", Broberg kertoo.

Kannelmäessä asuva Axel Puro vahvistaa, että Jumboon mennään harvoin ilman vanhempia.

"En edes osaa mennä sinne bussilla."

Yleisin kartalle merkitty tärkeä paikka liittyi kavereiden tapaamiseen. Broberg ehdottaa, että Kampin kauppakeskuksen tapaisiin nuorten kohtaamispaikkoihin voisi tuoda lisää mahdollisuuksia myös liikuntaharrastuksiin. Toisaalta urheilukentillä pitäisi olla enemmän tilaa vain hengailla.

Lapset ja nuoret ovat yksi painopiste Helsingin tuoreessa liikenneturvallisuusohjelmassa. Siinä on satoja ehdotuksia, kuten suojateiden parannuksia ja lisää yhtenäisenä jatkuvia pyöräteitä ja jalkakäytäviä.

"Suunnitelmia on tosin enemmän kuin rahaa niiden toteuttamiseen", sanoo liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Koulujen lähiympäristössä yritetään erityisesti puuttua ajonopeuksiin esimerkiksi rakentamalla hidasteita.

Joukkoliikenteen osuus matkoista laski HSL:n edellisessä liikkumistapatutkimuksessa nuorimmilla ikäluokilla, vaikka työikäisten kohdalla suunta oli päinvastainen.

"Esimerkiksi Kutsuplus voisi olla hyvä tapa kulkea harrastuksiin", Putkonen miettii.

Skeittiparkissa pojat sanovat, että liikkuminen kaupungissa ilman vanhempia on heille tärkeää. Ala-asteella oltiin lähinnä kotikaupunginosassa, mutta yläasteella reviiri laajeni. Skuuttipaikkojen perässä pojat ovat matkustaneet yhdessä Porvooseen, Tampereelle ja Hyvinkäälle.

Santeri Karppelin tosin kertoo kulkeneensa pienestä saakka pitkiä matkoja.

"Asun Eirassa, mutta käyn koulua Kannelmäessä. Olen kulkenut sinne ekaluokasta asti yksin julkisilla, koska meillä ei edes ole autoa."

Maija Aalto HS
Minna Pölkki HS
Ruut Tolonen HS
Suutarila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat