Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmalla tunnetun arkkitehtigurun vinkki Helsingin suunnittelijoille: Älkää unohtako ihmistä

Kaupunki
 
Tanskalaisarkkitehti Henriette Vambergin mukaan kaupungeista puuttuu tapaamispaikkoja
Tanskalaisarkkitehti Henriette Vambergin mukaan kaupungeista puuttuu tapaamispaikkoja
Maailmankuulun Gehl Architechts -kaupunkisuunnittelutoimiston toimitusjohtajan mukaan tulevaisuuden suuret muutokset tapahtuvat kaupungeissa. toimittaja: Lari Malmberg, kuvaaja: Petteri Kivimäki, leikkaaja: Janne Järvinen

Jyväskylän Kauppakadulla on seepraraitaiseksi maalattu puistonpenkki. Arkkitehti Henriette Vamberg istuutuu ja kertoo huolestuttavan uutisen: arkkitehdit ovat unohtaneet ihmisen.

Vamberg on tanskalaisen Gehl Architechts -kaupunkisuunnittelutoimiston toimitusjohtaja. Toimisto on maailmankuulun arkkitehdin Jan Gehlin perustama, kuuluisa tavoistaan tehdä maailman metropoleista elävämpiä.

Kuka

Henriette Vamberg

 Gehl Architechts -kaupunkisuunnittelutoimiston toimitusjohtaja.

 Korostaa, että elävää kaupunkia rakennettaessa rakennuksia tärkeämpää on niiden väliin tehtävä tila.

 Puhui viikonloppuna Jyväskylässä järjestetyssä arkkitehtuuritapahtumassa.

"Kaupungeista puuttuu tapaamispaikkoja, joissa ajatukset vaihtuvat. Sellaisia paikkoja, joissa kaupungin idea toteutuu", viikonloppuna Jyväskylässä järjestetyssä Alvar Aalto -symposiumissa luennoinut Vamberg sanoo.

Myös Helsinki kaipaisi Vambergin mielestä lisää sellaisia paikkoja.

Gehl Architechts tunnetaan ideologiastaan, joka painottaa pilvenpiirtäjien sijaan ihmisen kokoista arkkitehtuuria.

Yrityksen perustaja Jan Gehl alkoi psykologivaimonsa innoittamana tutkia 1960-luvulla sitä, minkälaista kaupunkia kaupunkilaiset itse haluaisivat.

Mitä enemmän Gehl tutki, sitä vahvemmin hän tuli lopputulokseen, että moderni kaupunkisuunnittelu ei vastaa ihmisten todellisiin tarpeisiin.

Korskeita rakennuksia tärkeämpää näytti olevan se, miten niiden väliin jäävää tilaa oli muotoiltu. Modernien kaupunkien suuret aukiot karkottivat ihmisiä, mutta vanhan Venetsian pienet kadut ja torit sykkivät elämää.

Ihmiset tarvitsivat viihtymiseensä yksinkertaisia asioita: seiniä joihin nojata, penkkejä joilla istua ja ennen kaikkea virikkeitä – siis toisia ihmisiä.

"Olen Gehlin ajatusten suuri fani", Henriette Vamberg sanoo.

Petteri Kivimäki
Tanskalainen arkkitehti Henriette Vamberg toivoo, että kaupunkisuunnittelu olisi kokeilevampaa. Jyväskylän Kauppakadun yläpää on muutettu jalankulkijoita suosivaksi pihakaduksi kaupunkielämän elävöittämiseksi. Kadulta löytyy muun muassa mukava nahkasohva.
Tanskalainen arkkitehti Henriette Vamberg toivoo, että kaupunkisuunnittelu olisi kokeilevampaa. Jyväskylän Kauppakadun yläpää on muutettu jalankulkijoita suosivaksi pihakaduksi kaupunkielämän elävöittämiseksi. Kadulta löytyy muun muassa mukava nahkasohva.

Hän on työskennellyt Gehlin kaupunkisuunnittelutoimistossa nyt viisitoista vuotta. Sinä aikana ihmislähtöinen kaupunkisuunnittelu on alkanut saada maailmalla yhä vahvempaa jalansijaa. Se on näkynyt myös Gehl Architechtsin tilauksissa.

Vambergin mukaan kaupunkeja rakennetaan silti edelleen väärässä järjestyksessä. Ensin pystytetään rakennukset ja sitten toivotaan, että ihmiset tulisivat paikalle.

"Mutta ihmisiä ei voi pakottaa. Meidän pitäisi ensin tutkia, missä ihmiset liikkuvat ja sitten vasta tehdä heille kaupunkia", Vamberg sanoo.

Gehl Architechts on pyrkinyt noudattamaan tätä ohjenuoraa.

Toimiston työskentelymetodi perustuu jatkuvaan mittaamiseen. Kun Gehl Architechts palkataan elävöittämään jotain maailman suurkaupunkia, Vamberg lähettää alaisensa mittaamaan kaupunkilaisten käyttäytymistä. Missä ihmiset liikkuvat? Miten paljon heitä liikkuu? Miten he liikkuvat? Ja milloin he liikkuvat?

Vamberg korostaa, ettei kaupungin elävöittämisen tarvitse olla kallista ja hidasta. Se voi olla kokeilevaa ja pienimuotoista. Kun mittaukset ovat valmiit, muutetaan autotie väliaikaisesti kävelykaduksi, viedään joenvarteen puistonpenkkejä, poistetaan aita leikkikentän ympäriltä.

Jos idea toimii, siitä tehdään pysyvä. Jos ei, palataan vanhaan.

"Yleensä ei olla palattu", Vamberg sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat