Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokkikouluja ja äijäjoogaa – Työväenopistot pyrkivät eroon naisvaltaisuudesta

Työväenopistot ovat historiallisista syistä naisvaltaisia. Nyt Helsingin seudun opistot houkuttelevat miehiä vain miehille suunnatuilla kursseilla.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Asko Tuomiaro on käynyt Työväenopiston pianokursseilla kolmen ja puolen vuoden ajan. Opettaja Sini Rautavaara kuuntelee, kun Tuomiaro soittaa opiston konserttiflyygelillä Reinhold Glièren preludin.
Asko Tuomiaro on käynyt Työväenopiston pianokursseilla kolmen ja puolen vuoden ajan. Opettaja Sini Rautavaara kuuntelee, kun Tuomiaro soittaa opiston konserttiflyygelillä Reinhold Glièren preludin. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin seudun työväenopistot pyrkivät eroon opistojen naisvaltaisuudesta pelkästään miehille tarjottujen kurssien avulla.

Esimerkiksi Helsingin työväenopisto tarjoaa miehille muun muassa kokkikursseja, äijäjoogaa sekä kuntojumppia.

Tausta

Liberaalia oppia jo yli sata vuotta

Helsingin työväenopisto perustettiin vuonna 1914. Opiston perusti Helsingin liberaali porvaristo. Opiskelijat koostuivat joko kansakoululaisista tai täysin kouluttamattomista. Opiston ensimmäinen johtaja oli Zachris Castrén.
Nykyisin Helsingin työväenopiston kursseille osallistuu vuosittain 70 000–75 000 ihmistä. Kursseille voivat osallistua kaikki yli 16-vuotiaat.

OIKAISU (HS 11.8.2015): Työväenopistosta kertovassa jutussa 10. elokuuta oli virhe. Helsingin työväenopiston kursseille osallistuu vuosittain noin 75000 kurssilaista, mutta yksittäisiä opiskelijoita on noin 35000. Yksi opiskelija voi osallistua usealle kurssille.

Myös Espoossa miehiä houkutellaan työväenopistoon pelkästään miehille suunnatun tarjonnan avulla.

Työväenopistojen tarjonnasta kiinnostuneiden kannattaa olla valppaana, sillä syksyn kurssien ilmoittautumiset alkavat lähiaikoina.

Helsingissä ilmoittautuminen alkaa tällä viikolla. Ilmoittautuminen käy kätevimmin Ilmonet.fi-järjestelmän kautta, mutta puhelimitse ja henkilökohtaisesti käymälläkin kursseille pääsee.

Helsingin työväenopiston rehtori Taina Saarinen kertoo, että kursseja on tarjottu pelkästään miehille jo aiemmin.

Viime keväästä asti miesten houkuttelusta on tullut kuitenkin systemaattisempaa, Saarinen sanoo.

"En nyt sanoisi, että me lähdemme pelkästään mitään automoottorikursseja järjestämään", Saarinen sanoo.

"Teknisen työn kurssit ovat aina kiinnostaneet miehiä, mutta ongelmamme on, ettemme oikein löydä niille sopivia tiloja."

Artikkeliin liittyvät

Saarinen toivookin, että työväenopisto saisi käyttöönsä enemmän kaupungin omistamia tiloja iltaisin ja viikonloppuisin.

Espoossa seitsemän kymmenestä työväenopiston opiskelijasta on naisia.

Tilanne on samankaltainen myös Helsingissä.

Naisvaltaisuus johtuu pitkälti historiallisista syistä, selittää Espoon työväenopiston rehtori Tarja Lang.

"Miehet ovat olleet perinteisesti enemmän kiinni työelämässä ja saaneet sieltä myös koulutusta. Työväenopistoista on siten tullut naisille itsensä kehittämisen tiloja", Lang sanoo.

"Työväenopistoja on pidetty naisille moraalisesti hyvänä ja sallittuna, ei minään pahuuteen viekoittelevana ajankäyttömuotona", Saarinen sanoo.

Miehiä käy työväenopiston kursseilla kuitenkin jo nyt.

"Ensimmäinen kurssini oli liha- ja pihvikurssi Koskelantien opetuskeittiössä

Juhani Niiranen HS
Juha Hakkarainen pääsi tutustumaan Opistotalon opetuskeittiöön viime viikolla.
Juha Hakkarainen pääsi tutustumaan Opistotalon opetuskeittiöön viime viikolla.

appiukkoni kanssa. Olen käynyt myös tietotekniikkakursseilla ja englanninkursseilla", kertoo eläkkeellä oleva Juha Hakkarainen, 63.

Hän on ehtinyt käymään vuodesta 1987 lähtien 16 eri kurssilla työväenopistossa.

Vieressä istuva Asko Tuomiaro, 27, kuuntelee tarkasti.

Hän aloitti työväenopiston kursseilla käynnin muutama vuosi sitten Malmin toimipisteessä.

"Menin Piano 1 -kurssille, mutta olin sillä vain yhden kerran, sillä opettaja siirsi minut Piano 4 -kurssille. Nopea edistyminen johtui siitä, että olin harjoitellut soittoa kotona", matematiikkaa opiskeleva Tuomiaro kertoo.

Työväenopistojen toiminnan kannalta Tuomiaron ja Hakkaraisen kaltaiset miehet ovat tärkeitä, sanoo Espoon työväenopiston rehtori Tarja Lang.

"Työväenopistojen on tehtävä töitä sen eteen, ettei opetusta suunnata vain naisille", Espoon Lang sanoo.

"Viitteitä on jo siitä, että kun tarjontaa suunnataan myös miehille, niin heidän osuutensa myös lisääntyy."

Helsingissä miehiä houkutellaan muun muassa Miehet kauhan varressa -kurssilla lokakuussa sekä makkarantekokurssilla marraskuussa.

"Minä olen ollut jo makkarakurssilla, samoin fondue-kurssilla, Ruokaa talveen -kurssilla ja Ruokaa mikrolla -kurssilla", Hakkarainen listaa.

Syksyn painettu opinto-ohjelma tuli jakoon 3. elokuuta, joten tuhannet helsinkiläiset tutkailevat tällä haavaa opiston tarjontaa eri puolilla kaupunkia.

Moni miettii, varaisiko jonkin illan opiskelua varten vai osallistuisiko viikonloppukurssille, yhden illan kurssille tai hakisi opastusta oman tabletti-laitteen käytöstä mikrotukihenkilöltä.

"Nopeat ja sitkeät pääsevät haluamilleen kursseille", neuvovat Hakkarainen ja Tuomiaro.

Tuomiaro on kesällä silmäillyt syksyn kurssitarjontaa netistä. "Aion ilmoittautua pianonsoiton mestarikurssille Kaapelitehtaalle sekä laulajien ja pianistien kamarimusiikkikurssille Helsinginkadun Opistotalolle sekä musiikkiteknologia-kurssille", hän kertoo.

Hakkarainen aikoo jatkaa ainakin pilatesta Herttoniemen teollisuusalueella.

"Eniten olen käynyt Stoassa, mutta kyllä Mäkelänkadulla ja Maunulassa on pidetty hyviä kursseja", hän sanoo.

"Kannattaa tulla kavereiden kanssa, jos yksin tulo pelottaa. Kursseilla myös tutustuu uusiin ihmisiin", Hakkarainen vinkkaa.

Korjaus kello 12.10: Helsingin työväenopiston kursseille ilmoittautuu vuosittain noin 75000 kurssilaista, mutta yksittäisiä opiskelijoita on noin 35000. Yksi opiskelija voi osallistua usealle kurssille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat