Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juuri eläkkeelle jäänyt Olavi Louko on kuollut

Espoon entinen teknisen toimen toimialajohtaja ehti nauttia vain muutamista eläkepäivistä

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Olavi Louko kuvattiin Keilaniemen rannassa vuonna 2011 hänen toimiessaan Espoon teknisen toimen johtajana.
Olavi Louko kuvattiin Keilaniemen rannassa vuonna 2011 hänen toimiessaan Espoon teknisen toimen johtajana. Kuva: Sirpa Räihä HS

Espoon entinen teknisen toimen johtaja Olavi Louko on kuollut. 68 vuotta täyttänyt Louko vietti läksiäisiä vain muutama viikko sitten kesäkuussa.

Louko kuoli vaikeaan nopeasti edenneeseen sairauteen Jorvin sairaalassa sunnuntaina 9. elokuuta.

Kuka?

Olavi Louko

 Olavi Louko syntyi 10. heinäkuuta 1947.

 Hän pääsi ylioppilaaksi Isonkyrön yhteiskoulusta ja opiskeli Tampereen Teknillisessä korkeakoulussa diplomi-insinööriksi.

 Helsingissä Louko toimi pitkään Helsingin rakennusvirastossa ja kaupungin omistaman asuntotuotantotoimiston toimitusjohtajana. Hänet valittiin vuonna 1994 kiinteistöviraston päälliköksi.

 Espoon teknisen toimen johtajana hän aloitti vuonna 2001.

 Hän toimi Länsimetron hallituksen puheenjohtajana.

Diplomi-insinööri Olavi Louko teki pitkän uran Helsingin ja Espoon kaupunkien suurissa, jopa kymmenen vuotta kestävissä rakennushankkeissa, jotka muovaavat jo näkyvästi molempia kaupunkeja.

Kun hän toimi Helsingin kiinteistöviraston päällikkönä 1990-luvulla, hänen ideansa oli rakentaa Vuosaaren eteläosaan meren rannalle kokonainen Aurinkolahden alue.

"Louko oli hankkeessa avainhenkilö, joka kehitteli yhdessä eri kumppaneiden kanssa mallin, jonka turvin laman jälkeisenä aikana rakennusliikkeet uskalsivat lähteä mukaan ja käynnistää rakentamisen", sanoo Helsingin kiinteistöviraston nykyinen päällikkö Jaakko Stauffer.

Louko vaikutti myös Ruoholahden, Arabianrannan ja Pikku Huopalahden rakentumiseen.

Kun Tennispalatsi muutettiin elokuvateatteriksi ja museoiksi 1990-luvun lopulla, Olavi Louko oli avainasemassa hankkeiden läpiviennissä. Hän myös pohjusti Olympiastadionin peruskorjausta.

Iso saavutus oli Kampin keskuksen kehittäminen. "Louko valmisteli loppuun kaikki monimutkaiset rakentamissopimukset juuri ennen kuin hän siirtyi Espooseen", kertoo Stauffer. Hän luonnehtii Loukoa "suoraviivaiseksi, tavoite- ja ratkaisuhakuiseksi ihmiseksi, joka oli vahva rakentamisen asiantuntija".

Espoon teknisen toimen johtajaksi Olavi Louko valittiin vuonna 2001. Hän alkoi taivutella espoolaisia päättäjiä länsimetron rakentamisen kannalle.

"Kyllä länsimetrohanke henkilöityy häneen. Hän oli peräänantamaton ihminen ja jaksoi neuvotella asioista luottamusmiesten kanssa", vahvistaa Espoon kaupunkisuunnittelupäällikkö Torsti Hokkanen. Metroliikenne avautuu Matinkylään vuoden 2016 syksyllä, ja jatkokin on rakenteilla Kivenlahteen asti.

Myös Tapiolassa alkoi tapahtua Loukon aikana paljon. Kaupunginosan uudistamisen aloittamisessa hänellä oli Hokkasen mukaan tärkeä rooli.

Isoa muutosta Louko oli panemassa alulle myös Finnoossa, josta siirrettiin pois jätevedenpuhdistamo. Nyt meren rannalle on kehitteillä suuri, uusi kaupunginosa. Lisäksi Keilaniemessä Louko valmisteli Kehä I:n kattamista ja tornitalojen rakentamista väylien päälle.

Iso ponnistus on ollut Hokkasen mukaan myös uuden Espoon sairaalan saaminen rakenteille.

"Pohjalaisella sitkeydellä hän meni läpi harmaan kiven."

Helsingin hovioikeus tuomitsi Loukon 60 päiväsakkoon lahjusrikkomuksesta vuonna 2013.

Hokkanen luonnehtii Loukon olleen hyväntuulinen ja innostava esimies silloinkin, kun viime vuosien oikeusprosessi oli meneillään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat