Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailutus pakottaa narkomaanit Helsingissä uusiin palveluihin – "Miksi purkaa hyväksi havaittu?"

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Kallion terveys- ja sosiaalineuvontapiste on yksi suljettavista Helsingin Vinkeistä, kertoo johtaja Mija Alho (edessä). Jaana, Simo, Sami ja Mikko ovat saaneet Vinkistä apua.
Kallion terveys- ja sosiaalineuvontapiste on yksi suljettavista Helsingin Vinkeistä, kertoo johtaja Mija Alho (edessä). Jaana, Simo, Sami ja Mikko ovat saaneet Vinkistä apua. Kuva: Katarina Sällylä HS

"Mä olisin varmaan kuollut, jos tätä paikkaa ei olisi", sanoo Sami ja katselee ympärilleen.

Istumme suonensisäisten huumeiden käyttäjien terveys- ja sosiaalineuvontapiste Vinkissä Kallion Toisella linjalla Helsingissä. Vuonna 1997 perustetun Vinkin ansiosta Samilla on ollut useita päihteettömiä jaksoja elämässään.

"Olen saanut täällä apua kaikenlaiseen haavoista asuntoon", kertoo nyt korvaushoidossa oleva mies.

Simo, Mikko ja Jaana nyökyttelevät pöydän ympärillä. He eivät voi käsittää, että syksyllä Vinkin terveys- ja sosiaalipalvelut loppuvat tässä paikassa.

Syynä lakkautukseen on se, että kaupunki on kilpailuttanut palvelun. Osa palveluista siirtyy 18 vuotta toiminnasta vastanneelta A-klinikkasäätiöltä Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) tuottamaksi 1. marraskuuta lähtien. Kaupunki on tehnyt HDL:n kanssa neljän vuoden sopimuksen, ja Vinkkien toiminta Kalliossa, Itäkeskuksessa ja Malmilla loppuu.

Korvaushoito jatkuu kuitenkin edelleen.

Kilpailutuksen seurauksena suonensisäisten huumeiden käyttäjien terveys- ja sosiaalineuvontapisteet henkilökuntineen vaihtuvat.

Itä-Helsingissä kaupunki ottaa palvelun omalle kontolleen. Kaupungin palvelupisteet tulevat Kontulaan ja Itäkeskukseen.

Diakonissalaitoksen paikat avautuvat keskustaan, Kannelmäkeen ja Malmille, mutta tarkat osoitteet Diakonissalaitos kertoo myöhemmin.

A-klinikkasäätiön mielestä kilpailutuksessa on tuijotettu hintalappua palvelun jatkuvuuden ja laadun kustannuksella.

"Ei. Näin ei voi sanoa. Mitään kriittistä ei ole otettu pois. Totta kai se palvelukuvaus on katsottu yhdessä hankintatoiminnasta vastaavien ja päihdeasiantuntijoiden kanssa, ja sitten lautakunta on tämän ihan lain mukaan päättänyt", sanoo vs. osastopäällikkö Leena Turpeinen Helsingin terveys- ja päihdepalveluista.

Tällä hetkellä A-klinikkasäätiöltä ostettu palvelu maksaa kaupungille 900 000 euroa vuodessa.

Helsingin Diakonissalaitos tuottaa palvelunsa 425 000 eurolla. Suoraan kustannuksia ei voi verrata, koska palvelun sisältöä on muutettu ja kaupunki ottaa osan palveluista itse hoidettavakseen.

Kun Toisen linjan Vinkki joka arkipäivä kello 12 aukeaa, ihmisiä käy tasaisena virtana. He hakevat puhtaita neuloja ja tyynyä pään alle. He saavat kupin kahvia, pääsevät lääkärin luokse hoitamaan infektioita ja voivat teettää sukupuolitautitestin. He voivat tuoda likaiset huumeruiskut roskikseen. Kaapista löytyy lahjoituksena saatuja vaatteita.

Tärkeintä asiakkaiden mielestä taitaa kuitenkin olla se, että Vinkissä joku välittää ja kysyy "mitä sinulle kuuluu".

"Miksi purkaa vanha hyväksi havaittu rakenne ja aloittaa nollasta?" kysyy Simo. Hän tekee nykyään vapaaehtoistyötä kadulla.

Suonensisäisten huumeiden käyttäjille suunnatun terveys- ja sosiaalineuvontatyön katsotaan vähentävän päihteiden käytöstä aiheutuvia haittoja sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla.

Helsingin Vinkin johtajan Mija Alhon mukaan huumeiden käyttäjien saaminen terveys- ja sosiaalineuvontatyön pariin vaatii kuitenkin erittäin pitkäjänteistä työtä ja luottamuksellisen suhteen. Käyttäjät eivät välttämättä ainakaan heti löydä palvelua uudesta paikasta.

"Eikä se ole itsestäänselvyys, että luottamus syntyy", Mikko sanoo.

Samaa painottavat myös muut HS:n haastattelemat korvaushoidossa olevat.

Kynnys hakeutua puolivirallisiinkin palveluihin on suuri, koska huumeidenkäyttöön voi liittyä rikollisuutta.

Jos suonensisäisiä huumeita käyttävät liukuvat palveluiden ulottumattomiin, se näkyy Alhon mukaan todennäköisesti niin narkomaanien omassa elämässä kuin katukuvassakin – ja lopulta veronmaksajien kukkarossa.

"Yksi hiv-tartunta ja muutama jalan amputointi maksavat erikoissairaanhoidossa sen, mitä muutoksella säästetään", sanoo Alho.

"Iso muutoshan tämä on. Kyllä työ on pitkälti sitä, että luottamus täytyy rakentaa ja ansaita, mutta ei tämä meillekään ihan uutta ole", myöntää päihde- ja mielenterveystyön palvelualuejohtaja Sari Nyberg HDL:stä.

"Myös meillä on tehty vuosia terveysneuvontaa liikkuvana palveluna, ja Munkkisaaressa on ollut erityispalveluita hiv-positiivisille huumeiden käyttäjille", Nyberg muistuttaa.

Myös hiv-positiivisten huumeidenkäyttäjien palvelua kilpailutetaan parhaillaan. Tarjoukset pitää jättää viimeistään keskiviikkona 12. elokuuta.

Näillä näkymin tarjouksen jättävät Helsingin Diakonissalaitos ja A-klinikkasäätiö. Mija Alho pelkää, että pahimmillaan näiden palveluiden tuottajat vaihtavat paikkaa, ja molemmat joutuvat aloittamaan työnsä alusta.

A-klinikkasäätiön kolmessa Vinkissä on käynyt 80–140 ihmistä joka arkipäivä. Vuodessa käyntejä on kertynyt noin 25 000.

"Tämä paikka on antanut minulle itsevarmuutta, itseluottamusta ja omanarvontuntoa siten, että olen jaksanut pysyä raittiina", sanoo vertaistoiminnassa mukana oleva Jaana.

"En tiedä, olisinko elossa ilman tätä paikkaa", kuvailee Simo Vinkkiä.

 

Neljä haastateltua Vinkin asiakasta esiintyy jutussa omasta toiveestaan pelkillä etunimillään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat