Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi lievensi kantaansa Uber-taksipalveluun

Helsingin poliisi kohahdutti sunnuntaina pyytämällä Twitterissä ihmisiä ilmoittamaan Uber-kuljettajat hätäkeskukseen. Maanantaina poliisi myönsi, että "monilla on Uberista hyviä kokemuksia".

Kaupunki
 

Yhdysvaltalainen Uber-palvelu on noussut jälleen kohun kohteeksi Suomessa. HS uutisoi sunnuntaina, että Helsingin poliisi toivoo kaupunkilaisten tekevän Uber-kuskeista ilmoituksen poliisille. Helsingin poliisin lähettämän Twitter-viestin mukaan "akuuteissa tilanteissa" tulee soittaa hätäkeskukseen.

Poliisin mukaan viikonlopun viesti on aiheuttanut mielipahaa ja kummastusta. Poliisi lievensi maanantaina Twitterissä kannanottoaan toteamalla, että "monilla on Uberista hyviä kokemuksia". Poliisi kuitenkin kehottaa suosimaan "normaaleja laillisia takseja" ja sanoo, että Uberia käytettäessä hätätilanteissa voi ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

HS selvitti, mistä Uberin toiminnassa on tällä hetkellä kyse.

Mistä Uberia oikein syytetään?

Poliisi on kiinnostunut Uberista kahdesta syystä: ensinnäkin poliisi haluaa selvittää, onko Uberin harjoittama taksiliikenne luvatonta toimintaa. Luvattomuutta selvitetään niin yhtiölle työskentelevien kuskien että yhtiön kohdalta. Taksitoiminnan harjoittaminen Suomessa on nimittäin tiukasti luvanvaraista liiketoimintaa. Jokaisella taksiyrittäjällä tulee olla taksilupa. Poliisi on tutkinut Uber-kuskeja aiemminkin luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta ja kuljettajan ammattipätevyyssäännön rikkomisesta, mutta nyt syytökset kohdistuvat myös yritykseen itseensä. Poliisi on siis kiinnostunut siitä, onko Uber huolehtinut kuskiensa taksiluvista.

Taksilupien lisäksi poliisi on kiinnostunut koko Suomen Uberin toiminnan lainmukaisuudesta. Poliisilla on syytä epäillä, ettei Uber ole huolehtinut kirjanpitoon ja verotukseen liittyvistä seikoista asianmukaisesti.

Mikä on kohuttu Uber?

Uber on älypuhelinsovellus, joka pyrkii tuomaan yhteen kyytiä tarjoavat autonomistajat ja kyytiä tarvitsevat ihmiset. Uberin kuljettajaksi voi hakea kuka tahansa. Toiminta muistuttaa taksitoimintaa, mutta autot eivät ole varsinaisia takseja.

Miten Suomen Uberin edustajat ovat vastanneet poliisin viikonloppuiseen lausuntoon?

Eivät mitenkään. Uberin Suomen yhteyshenkilöille ei myöskään löydy mitään yhteystietoja, joten on vaikeaa tietää, kuka kohuun voisi vastata. Poliisin mukaan "ei ehkä ole vahinko", ettei Uberin edustajille Suomessa löydy yhteystietoja. Uberin omilta internetsivuilta käy ilmi, että yhtiö hakee tällä hetkellä Suomeen toimitusjohtajaa ja yhteiskuntasuhteista vastaavaa henkilöä.

Miten Uberiin on suhtauduttu muissa maissa?

Uberin käyttöönottoa on kaikkialla hidastanut taksialan vastustus. Esimerkiksi New Yorkissa Uber riitautui heinäkuussa kaupunginhallituksen kanssa – syynä olivat Uberin laajenemistoiveet. Saattaa kuitenkin olla, että kahnaukset ovat osa Uberin strategiaa, sillä yritys pyrkii selvästi muuttamaan koko henkilökuljetusalan käytäntöjä.

Uberiin kohdistuva vastustus kiteytyy kysymykseen siitä, onko Uber organisoitua kimppakyytitoimintaa vai ammattimaista henkilönkuljetusta, johon vaaditaan taksilupa.

"Uberia on vastustettu kaikkialla, sillä se on uusi toimija, jolla on uusi tapa toimia", sanoo Sitran kestävän hyvinvoinnin tutkimustiimin johtava asiantuntija Vesa-Matti Lahti. Lahti on kirjoittanut Jenni Selosmaan kanssa kirjan Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta (2013).

"Mielestäni Uberin toiminta on siinä mielessä hyvä juttu, että resursseja käytetään tehokkaammin, kun takseja ei tarvita erikseen niin paljon. Uberin toiminnan ei kuitenkaan pitäisi perustua säädösten kiertämiseen."

HS on aiemmin selvittänyt, että Uber-kuljettajien koulutus kestää 45 minuuttia. Taksinkuljettajan koulutuksessa kolmen vartin oppitunteja on vähintään 30.

Juttua on muokattu 12.8. klo 14.21: Vesa-Matti Lahden titteli korjattu oikeaan muotoon, ja Lahden sitaatti muutettu muodosta "Uberin toiminnan ei kuitenkaan pitäisi perustua kaikkien säädösten kiertämiseen" muotoon "Uberin toiminnan ei kuitenkaan pitäisi perustua säädösten kiertämiseen".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat