Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumeiden käyttäjien aiheuttamia häiriöitä on mahdollista karsia

Kaupunki
 

Huumeneulojen uudet vaihtopisteet ja muut huumeiden käyttäjien palvelupisteet saavat yleensä ainakin osan naapurustoa kavahtamaan.

Pelkoja on useita: tuleeko järjestyshäiriöitä, onko käyttäjistä fyysistä vaaraa muille ihmisille ja tärveltyykö tai varastetaanko omaisuutta.

"On tosiasia, että käyttäjiä kerääntyy yhteen ja huumeiden käyttöä ja käytettyjä huumeruiskuja alkaa levitä. Siksi yhteistyö pisteiden työntekijöiden kanssa on tärkeää", kuvaa komisario Juha Haapalainen Helsingin poliisista.

Komisario Haapalainen muistelee huumeneulojen vaihtopistettä, joka oli takavuosina Helsingin Itäkeskuksessa.

"Aluksi kävijöillä oli tapana käyttää huumeita siinä heti vieressä. Oli pientä huumeiden välitystä kaverille. Sitten henkilökunta ja poliisi ohjeistivat, ettei ole sopivaa piikittää julkisella paikalla. Häiriöt laantuivat."

Nyt huumeiden käyttäjien terveyspisteet ovat uudistumassa. Kaupungin kaksi palvelupistettä tulee Kontulaan ja Itäkeskukseen. Helsingin Diakonissalaitos vielä hakee yhteensä kolmea paikkaa keskustaan, Kannelmäkeen ja Malmille.

Työntekijät siivoavat jo jälkiä palvelupisteiden ympäristöissä.

Matalan kynnyksen lähiötyötä tekevät työntekijät keräävät esimerkiksi Kontulassa ja Itäkeskuksessa ruiskuja pois, kertoo vs. osastopäällikkö Leena Turpeinen Helsingin terveys- ja päihdepalveluista.

"Näin on sovittu. Tarkoitus on, että katsotaan, miltä ympäristössä näyttää. Samalla ollaan näkyvillä ja voidaan kuunnella, mitä naapureilla on sanottavana", Turpeinen kuvaa.

Viime vuonna Helsingin Vinkki-neuvontapisteissä kävi yli 4 000 huumeiden käyttäjää.

Vinkeistä jaettiin yli 1,2 miljoona neulaa ja ruiskua. Enemmän kuin yhdeksän kymmenestä ruiskusta palautettiin.

Pisteiden olemassaolo on komisario Haapalaisesta sekä käyttäjien että naapuruston etu.

"Ellei neulojen vaihtopisteitä olisi, neulat jäisivät ympäristöön. Koska käyttäjät ovat ja pysyvät, pisteiden ylläpito on fiksu tapa hävittää neulat ja ruiskut", Haapalainen sanoo.

Huoli ja häiriöt ovat Haapalaisen kokemuksen mukaan yleensä vähentyneet, kun toiminta on ehtinyt vakiintua.

"Ei ole viime aikoina kantautunut korviin käyttäjien terveyspisteiden aiheuttamia ongelmia", hän sanoo.

Helsingin kaupungin nykyisissä päivystyspisteissä ja vieroitusvastaanotoilla kulkee Turpeisen mukaan huumeiden käyttäjille tieto, missä uudet neulojenvaihtopisteet ovat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat