Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo kasvaa yhden tontin verran

Vuosien taisto päättyi vihtiläismiehen voittoon

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo HS
Tero Selvinen on taistellut vuosia tonttinsa siirtämisestä Vihdistä Espooseen.
Tero Selvinen on taistellut vuosia tonttinsa siirtämisestä Vihdistä Espooseen. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Espoon ja Vihdin välinen kuntaraja muuttuu ensi vuoden alusta yhden tontin verran. Silloin Tero Selvisestä perheineen tulee espoolaisia, ja 528 neliökilometrin suuruisen Espoon pinta-ala kasvaa yhdellä hehtaarilla.

Selvisten talolta ainut tie johtaa Espooseen, ja perheen kolme lasta ovat käyneet päiväkodit ja koulut Espoon puolella. Selviset ovat asuneet Nuuksion helmassa vuodesta 1995.

"En koko kahdenkymmenen vuoden aikana ole tuntenut olevani vihtiläinen, muuten kuin hyvänä veronmaksajana", Selvinen kommentoi.

Selvinen tunsi, että hänet oli hylätty Nuuksioon. Talon ympärille ei kaavoitettu muuta asutusta, ja Vihdin puolella oli monien kilometrien verran vain kansallispuistoa.

"Ostin tontin vuonna 1988. Silloin Vihti suunnitteli tähän kuuden vakituisen talon paikkaa. Sitten tuli lama, tontit pakkolunastettiin ja niistä tuli kansallispuistoa."

Selvinen ehti käydä kuntarajan siirtämisestä taistelua usean vuoden ajan tammikuusta 2013 saakka. Espoon kunta ja Maanmittauslaitos vastustivat tontin liittämistä Espooseen.

Aluksi Vihti puolsi tontin siirtoa, mutta pyörsi lopulta päänsä. Kuntien päätöksen yli voi kävellä vain valtiovarainministeriö. Selvinen ehti vedota ministeriöön jo edellisen kansanedustajakauden aikana.

Edellisestä ministeriöön tehdystä vetoomuksesta Selvinen ei saanut edes hylkäämispäätöstä. Hän epäilee, käsiteltiinkö hänen asiaansa laisinkaan.

Nyt valtioneuvosto teki kuntien rajamuutoksesta päätöksen, ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) allekirjoitti sen kesäkuussa.

"Viime eduskuntavaalien jälkeen vetosin valtioon uudelleen. Vehviläinen ilmeisesti osaa lukea karttaa", Selvinen sanoo.

Rajan siirtoa palloteltiin vuosia Espoon kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa.

"En ymmärrä, miksi asia meni poliittiseksi väännöksi", Selvinen kommentoi.

Lain mukaan yksittäisen asukkaan takia kuntarajaa voi siirtää, jos muutos parantaa asukkaan elinolosuhteita. Muutoksenhaut ja etenkin niiden läpimenot ovat harvinaisia.

HS kertoi Selvisen taistelusta byrokratiaa vastaan ensimmäisen kerran 29. 5. 2013.

Annastiina Airaksinen HS
Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat