Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bussit kaartavat Paloheinän tunneliin puolityhjinä – Vantaalla koko bussilinjasto laitettiin uusiksi

Myyrmäen asemalla HSL:n oppaat opastivat oikeaa bussilinjaa etsiviä

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
"Nyt kannattaa ottaa video", tuumi Niilo Santasalo, kun oranssi runkobussi kaarsi maanantaina ulos Paloheinän tunnelista.
"Nyt kannattaa ottaa video", tuumi Niilo Santasalo, kun oranssi runkobussi kaarsi maanantaina ulos Paloheinän tunnelista. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Vantaalla bussilinjojen reitit ja numeroinnit muuttuivat kerralla maanantaiaamuna. Helsingin seudun liikenteen HSL:n palkkaamat oppaat Venla Salomaa ja Virva Torkka tulivat Myyrmäen asemalle Vantaalle aamukuudelta opastamaan matkustajia.

"Aamu oli aika rauhallinen, mutta puolilta päivin tuli paljon eläkeläisiä, jotka halusivat harjoitella uusia reittejä", Salomaa kertoi.

Heinäkuun alussa avautuneen kehäradan vuoksi Vantaan kaikkien 70 bussilinjan numerot vaihtuivat. Lähes jokaiselle reitille tuli muutoksia.

Martinlaaksossa tilanne oli toisenlainen, kertoi Kari Petäjä: "Martinlaakson asemalla oli aamulla hyvin paljon onnettomia ihmisiä, jotka eivät tienneet millä bussilla pääsisi minnekin."

Linja-autonkuljettaja Pia Lillukkamäeltä matkustajat kyselivät, mistä runkolinjabussi 560 lähtee Myyrmäen asemalla. Uusi linja ajaa Myyrmäestä Paloheinän kautta Malmille ja sieltä Vuosaareen.

"Meille kuljettajille uutta on se, että kaikki ovat saaneet tabletit, joista voi tarkistaa uusien linjojen reitit. Tarvitsin tablettia myös aamulla, koska ajoin uutta lähibussilinjaa, jonka tilaukset tulevat tablettiin."

Vantaalla ei ole ollut aiemmin pikkubusseilla ajettava lähibussijärjestelmää kuten Helsingissä ja Espoossa.

Nyt Vantaalla liikennöi arkisin kuusi alueellista lähibussilinjaa, jotka kulkevat vain kutsusta eli bussi tilataan lähimmälle pysäkille tai muulle pysähtymispaikalle.

Paloheinässä uuden joukkoliikennetunnelin ensimmäinen liikennöintipäivä sujui rauhallisesti, kun runkolinja 560:n bussit kaarsivat maanantaina tunneliin puolityhjinä. Tunnelilla ole muita käyttäjiä.

"Malmille asti matkustajia on ihan hyvin, mutta Malmin ja Myyrmäen väliä ei ole vielä löydetty", arvioi Helsingin seudun liikenteen (HSL) ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi.

Malmin ja Myyrmäen välillä ei ole aiemmin ollut vaihdotonta yhteyttä.

Historiallinen hetki tunnelin avautumisesta oli saanut liikkeelle myös lähiseudun asukkaita. Niilo Santasalo oli iltapäivällä dokumentoimassa valmiin tunnelin ulkonäköä.

"Olen käynyt kuvaamassa tunnelia sen eri rakennusvaiheissa, joten nyt oli sopiva hetki ottaa kuvia valmiista tunnelista. Hieno siitä tuli", Santasalo kiittää.

Runkolinjan oikotieksi rakennettu Paloheinän joukkoliikennetunneli on varustettu puomeilla, jotka estävät yksityisautoilijoiden pääsyn tunneliin. Etätunnistimilla varustetut puomit eivät avaudu edes muille busseille.

Itä-Helsingissä 560 korvaa kaupungin sisäistä linjaa 78. Nopeaan metromaiseen kulkuun räätälöity runkolinja pysähtyy harvemmilla pysäkeillä kuin vanha 78. Kaikille matkustajille tieto pysäkkimuutoksista ei ollut vielä maanantaina valjennut.

"On ollut tilanteita, että 560:n oranssilla kyltillä varustetuilla pysäkeillä ei ole ollut ketään. Sitten seuraavalla pysäkillä, joka ei kuulu 560:lle, on ollut ihmisiä käsi ojossa kyytiin pyrkimässä", kertoi runkolinjaa liikennöivän Helsingin Bussiliikenteen liikennejohtaja Mika Seppänen.

Havaintoja tunneliin pyrkivistä yksityisautoilijoista tai pyöräilijöitä ei ainakaan maanantaina tehty.

Johanna Mannila HS
Marja Salomaa HS
Myyrmäki/Paloheinä

Katarina Sällylä HS
Kari Petäjä tutki maanantaina Myyrmäen asemalla älypuhelimessaan olevaa sovellusta, josta näkee bussien uudet reitit Vantaalla. Virva Torkkakin neuvoi Petäjää.
Kari Petäjä tutki maanantaina Myyrmäen asemalla älypuhelimessaan olevaa sovellusta, josta näkee bussien uudet reitit Vantaalla. Virva Torkkakin neuvoi Petäjää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat