Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhe sai tonttinsa siirrettyä Vihdistä Espooseen – Vihtijärvi tahtoo nyt Nurmijärvelle

Espoo, Vihti, Kauniainen ja Kirkkonummi ovat tehneet kuntaliitosselvityksen

Kaupunki
 

Kuntarajoja vaaditaan harvoin siirreltäväksi yksittäisten kiinteistöjen takia. Vielä harvemmin vaatimuksiin suostutaan.

Vihtiläiset Selviset ovat erikoislaatuinen tapaus. Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että Nuuksion kansallispuiston helmassa asuvat Selviset halusivat siirtää tonttinsa sen kunnan puolelle, jonka palvelut olivat lähempänä.

Selviset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka haluavat rajan toiselle puolelle. Parhaillaan on vireillä hakemus, jossa koko Vihtijärven kylä haluaa liittyä Nurmijärveen. Vihdin kunnanvaltuusto käsittelee tapausta 9. marraskuuta.

Vihtijärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Liisa Kuusela osaa luetella kilometrin tarkkuudella, kuinka paljon pitempi matka kyläläisillä on nykyisen kotikuntansa kouluihin, terveyshuoltoon tai poliisille. Nurmijärven puolella palvelu olisi monipuolisempaa ja jopa kymmenen kilometriä lähempänä.

"Vihtijärven kylää yritettiin siirtää Nurmijärven puolelle jo 1930-luvulla. Kesäkuussa teimme uuden aloitteen. Tämän aika on nyt, kun kuntien rajoja muutenkin pohditaan", Kuusela perustelee.

Kylällä asuu hieman yli 500 asukasta, mikä on noin kaksi prosenttia Vihdin asukasluvusta.

Vihdin kunnanjohtajan viransijainen Noora Nordberg ei ajattele, että vihtiläiset haluavat paeta kunnasta. Hänestä kunnanrajoista kiinni pitäminen ei kuitenkaan ole itsetarkoitus.

”Tärkeintä on, että muutokset eivät vaikuta palveluiden järjestämiseen”, Nordberg linjaa.

Vahvojen kylien Vihdissä asukkaat kokevat itsensä enemmän esimerkiksi vihtijärveläisiksi tai kirkonkyläläisiksi kuin vihtiläisiksi, Nordberg sanoo. Kylillä on kuitenkin historiallisia yhteyksiä kuntaan, joten ei ole aivan sama, missä kuntaraja kulkee.

Kotikunta vaikuttaa palveluiden lisäksi myös kuntaveroon. Vihdissä veroprosentti 20,50 Nurmijärvellä 19,50 ja Espoossa 18.

Selvisten tontin siirron vastustaminen oli kunnilta lähinnä politiikkaa, jota vastaan taistelu vei perheeltä vuosia.

”Yhden tontin siirtäminen kunnasta toiseen ei vaikuta kuntaan käytännössä mitenkään. Tässä Selvisen tapauksessa etenkin Espoolla oli kyse periaatteellisesta kannasta”, sanoo Vihdin hallintosihteeri Antti Luukkanen.

Luukkanen muistaa Vihdistä vain yhden vastaavan tapauksen, jossa yhtä kiinteistöä haluttiin siirtää toiseen kuntaan.

”Yleensä muutokset koskevat useita kiinteistöjä.”

Espoon kaupunki perusteli kielteistä kantaansa muun muassa sillä, että kunta halusi odottaa päätöksiä kokonaiskuntaselvityksestä.

Teknisen toimen kehittämisjohtaja Olli Isotalo sanoo, että kunnan rajoilla on muitakin tarkistuksen paikkoja kuin Selvisten tontti. Muutospyyntöjä tulee kaikilta rajoilta tasaisin väliajoin.

”Näitä on hankala käsitellä yksittäin, sillä kunnan rajan siirto on raskas prosessi. Ei ole kyse, ettemmekö toivottaisi tervetulleeksi. Mieluummin vain käsittelemme kaikki rajamuutokset kerralla”, Isotalo sanoo.

Espoo, Vihti, Kauniainen ja Kirkkonummi ovat tehneet kuntaliitosselvityksen. Sen käsittelyä ei ole aloitettu tai käsittelylle ei ole edes asetettu aikataulua. Muun muassa sote-uudistuksen odottelu on jumittanut kuntaliitoskaavailut.

Espoossa ei pelätä, että Selvisten tapaus innostaisi rajalla asuvia kuntahyppelyyn. Isotalo uskoo, ettei pääkaupunkiseudun kuntien rajoilla asuinkunnalla ei ole yhtä paljon merkitystä, kuin pitkien välimatkojen kunnissa.

”Esimerkiksi liikenteen ja koulutuksen palvelut ovat joka tapauksessa saatavilla yli kuntarajojen.”

Mikäli kunnat eivät puolla rajamuutosta, asia käsitellään valtiovarainministeriössä. Kuntayksikön ylitarkastaja Suvi Savolainen oli käsittelemässä Vihdistä Espooseen siirtyvän tontin tapausta.

”Tällaiset käsitellään yksittäistapauksina, kun perustelut ja tilanteet ovat hyvin erilaisia. Ei voi puhua mistään hyväksymisprosenteista.”

Mikäli kunnat puoltavat muutosta, vaade menee todennäköisesti läpi.

”Silloin perustelut ovat yleensä hyvät.”

Savolaisen mukaan käsiteltävänä on tällä hetkellä kaksi kuntarajan siirtoa. Vihdin lisäksi kesäkuussa hyväksyttiin yksi muutamasta kiinteistöstä koostuvan alueen siirto itäsuomalaisesta kunnasta toiseen.

”Tapauksia tulee kymmenkunta vuodessa. Joskus ne ovat yksittäisiä kiinteistöjä, joskus kokonaisia kyliä”, Savolainen sanoo.

Kerran jopa kolmasosaa kunnasta on vaadittu liitettäväksi naapurikuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat