Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennustyöt jatkuvat Espoon Pentalassa yhä

Pentalan saaristopäivät on tänä vuonna kaksipäiväinen

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Pentalassa voi tutustua 1800-luvun kalastajien asutukseen. Ranta-aitan katto on ruokoa.
Pentalassa voi tutustua 1800-luvun kalastajien asutukseen. Ranta-aitan katto on ruokoa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Espoonlahden edustalla sijaitsevassa Pentalan saaressa vietetään jo perinteistä saaristopäivät-tapahtumaa ensi lauantaina ja sunnuntaina. Viime vuonna saaristopäivät oli kolmipäiväinen, mutta tänä kesänä ohjelmaa on tarjolla vain kahtena päivänä.

Syynä on se, että Espoon kaupunginmuseo rakentaa parhaillaan Pentalan saareen saaristomuseota. Alueen reittien ja polkujen tekeminen on kesken.

"Paikka on ollut aika myllerryksessä. Pelkäsimme, että se saattaa mennä kuravelliksi. Siellä on vasta tehty maanmuokkausta sekä uusia polkuja ja väyliä", kertoo Marianne Långvik-Huomo Espoon kaupunginmuseosta.

"Paljon on vielä tekemistä, vaikka alkaa jo näyttää siltä, että sinne museo tulee. Esimerkiksi reittiveneiden laituri pitää vielä uusia."

Pentalan keskiosa on Espoon kaupungin omistuksessa. Saaren rannoilla on yksityisiä kesähuviloita.

Saaristopäivät järjestetään pääasiassa tulevan saaristomuseon alueella. Ohjelmassa on musiikkia, luentoja, opastettuja kierroksia ja työnäytöksiä.

Saaren luontokin on tutustumisen arvoinen. Iso osa saarta on luonnonsuojelualuetta. Pentalasta löytyy luonnontilainen Diksandin hietikko, jolla kasvaa Espoossa muutoin harvinainen suola-arho. Pentalan erikoisuus on saaren keskellä oleva järvi. Saaressa asui 1800-luvulla kalastajaperheitä. 1900-luvun alussa sinne rakennettiin huviloita helsinkiläisten kesänviettopaikoiksi.

Rannassa komeilee kesäravintola Paven, joka on purjehdusseura Esbo Segelföreningin vuonna 1913 rakennuttama puutalo.

Saaristopäivien aikana Pentalasta pääsevät nauttimaan veneettömätkin. Saaristoveneet kuljettavat sinne Kivenlahdesta, Soukasta, Otaniemestä, Haukilahdesta, Nokkalasta ja Suinonsalmesta. Lisäksi saaristopäivien lisävuoro m/s Panda liikennöi reittiä Soukka–Pentala.

 

Pentalan saaristopäivät 15.–16. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat