Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-selvitys: Johtavilla espoolais­poliitikoilla muhkeat palkkiot – erot rivi­valtuutettuihin huimia

Kaupunki
 

Pääkaupunkiseudun johtavat poliitikot ansaitsevat luottamustyöstään jopa useita tuhansia euroja kuukaudessa.

Ari Konttas (kok)72 183 euroa
Ari Konttas (kok)
72 183 euroa

Poliitikkojen palkkioissa on kuitenkin suuria eroja. Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok) ansaitsi luottamustyöstään viime vuonna yli kuusituhatta euroa kuukaudessa.

Rivivaltuutetuilla kuukausipalkkio valtuustotyöstä voi jäädä kuitenkin 300–400 euroon.

Erot selittyvät valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajien suuremmilla palkkioilla. Pääkaupunkiseudun kolmesta suuresta kunnasta parhaimmat tulot luottamustyöstä on Espoon johtavilla poliitikoilla.

Espoo on siirtynyt malliin, jossa valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajat voivat halutessaan tehdä luottamustyötään puolipäiväisesti. Suomessa on Kuntaliiton mukaan ainakin kahdeksan kuntaa, joissa johtavilla poliitikoilla on mahdollisuus tehdä luottamustyötä ainakin osittain ammattimaisesti.

Konttas teki ensimmäisen vuoden ajan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiessaan myös siviilityötään sijoitusjohtajana. Hänen mukaansa siviili- ja luottamustyöt olivat "nivottavissa yhteen", mutta elämään ei mahtunut juuri muuta kuin työtä ja politiikkaa.

"Luottamustoimi vie niin paljon aikaa, että jokaisen pitää arvioida, onko työn ja luottamustoimen yhdistämiseen riittävästi voimia. Olin itse siitä onnellisessa tilanteessa, että työnantajalta löytyi joustavuutta ja pystyin tekemään päivätyöni niin, ettei se kärsinyt", Konttas sanoo.

Konttas uskoo, että suurissa kunnissa luottamushenkilöiden työ tulee ammattimaistumaan. Hänen mielestään johtavien poliitikoiden saamissa, elämiseen riittävissä palkkioissa on hyviä puolia.

"Jos palkkion taso on riittävä, se ei rajaa pois päteviä ihmisiä, vaan parhaimmat kyvyt voivat tehdä luottamustyötä. Tietenkin luottamustyö vaatii myös intohimoa, ja yleensä ihmiset tinkivät tuloistaan siirtyessään politiikkaan", Konttas sanoo.

Espoossa osa-aikaisena kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana

Tiina Elo (vihr)66 250 euroa
Tiina Elo (vihr)
66 250 euroa

toimiva Tiina Elo (vihr) sai luottamustyöstään viime vuonna yli 66 000 euron palkkiot. Sen sijaan esimerkiksi nykyisen ulkoministerin Timo Soinin (ps) palkkiot valtuustotyöstä jäivät viime vuonna vain 4 300 euroon.

Palkkioiden tasoon vaikuttaa myös se, kuinka usein poliitikko osallistuu valtuuston ja lautakuntien kokouksiin.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (kok) vuosipalkkiot ovat yli 40 000 euroa pienemmät kuin Konttaksen, vaikka Rauhamäki johtaa asukasluvultaan yli kaksi kertaa suurempaa kaupunkia.

"Riskinä on tietysti, että molemmat jossain määrin kärsivät, mutta ovat sovitettavissa yhteen. Työviikot kyllä venyvät 60-tuntisiksikin", Rauhamäki sanoo.

Helsingissä aiotaan uudistaa johtamismalleja seuraavan vuonna 2017 alkavan vaalikauden aikana. Rauhamäki ei ota suoraan kantaa siihen, siirrytäänkö Helsingissäkin ammattipoliitikkomaiseen malliin.

"Suunta on kuitenkin suurissa kaupungeissa tämä, mikä on hyvä, kun puhutaan demokratian vahvistamisesta. Tarkoittaako tämä sitten Helsingissä pormestarimallia tai puheenjohtajien mahdollisuutta tehdä työtä ammattimaisesti, en osaa vielä sanoa", Rauhamäki sanoo.

Pelottaako arvostelu, joka palkkioiden kasvua voi seurata?

"Ei. Jos luottamustyötä tehdään näin paljon, pitää sitä voida resursoidakin. Mieluummin pitäisi saada lisää ihmisiä kiinnostumaan kuntapolitiikasta. Ei ole tervettä, jos luottamustyötä pystyvät tekemään lähinnä eläkeläiset ja opiskelijat", Rauhamäki sanoo.

"Tähän saakka on pärjätty kokous- ja vuosipalkkioilla, jotka ovat ennestään kovia. Nyt johtavat poliitikot ovat tehneet itselleen palkkioiden kuninkuusluokan", sanoo Espoon valtuuston jäsen Kurt Byman (ps/sit).

Markku Sistonen (sd)33 725 euroa
Markku Sistonen (sd)
33 725 euroa

Byman sai palkkioita viime vuonna 12 000 euroa. Hän on eläkkeellä, ja kertoo käyttävänsä kaiken liikenevän ajan poliittiseen työhönsä.

"En tekisi yhtään enempää lisää, vaikka palkkiot olisivat suurempia. Pitää muistaa, että luottamusmiehillä ei ole työvelvollisuutta, vaan tämä perustuu luottamukseen. Usein huomaan, että [johtavat poliitikot] eivät ole edes lukeneet esityslistoja", Byman sanoo.

Byman nostaa esille yhden poikkeuksen: vihreiden Tiina Elon, joka on Bymanin mielestä selvästi käyttänyt osa-aikaisuuden tarjoaman lisäajan Espoon asioiden hoitamiseen.

Bymanin mielestä kuntapolitiikan ammattimaistuminen tarkoittaa myös sitä, että pieni osa poliitikoista pystyy käyttämään entistä suuremman osan ajastaan vaalityön tekemiseen.

"Espoossa päätöksenteko on luisunut pienen poliittisen eliitin valtaan, eikä valtuustoa oikeastaan edes tarvittaisi", Byman sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat