Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä on edessä politiikan supersyksy

Kaupunginvaltuutetut päättävät yleiskaavasta, energiainvestoinneista ja pormestarimallista

Kaupunki
 

Syksystä on tulossa erittäin mielenkiintoinen kaikissa pääkaupunkiseudun valtuustoissa, sillä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tulevat säästöpäätökset konkretisoituvat kuntien tuloihin ja menoihin.

"Helsingin valtuustossa on oikea supersyksy", kiteyttää kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö. "Teemme paljon isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat Helsingin kehitykseen 2050-luvulle asti."

Tärkeimmät päätökset tehdään kunnianhimoisesta yleiskaavasta, johtamisjärjestelmän uudistuksista ja energiayhtiö Helenin investoinneista.

Sekä sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajan Osku Pajamäen että Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtajan Veronika Honkasalon mielestä myös Raide-Jokerin pitäminen Helsingin kaupungin liikennelaitoksen investointiohjelmassa tulee olemaan kuuma peruna valtuustossa.

Yleiskaavapäätös tarkoittaa sitä, että valtuusto linjaa, minne Helsingissä rakennetaan uusia asuinalueita ja mille alueille täydennysrakentaminen suunnataan.

Kaikkia kolme helsinkiläispäättäjää huolettaa, millä tavalla Sipilän hallituksen säästöleikkaukset iskevät.

"Päivähoito-oikeuden rajaaminen hankaloittaa asioita huomattavasti ja asettaa perheet eriarvoiseen asemaan. Helsinki voi myös toimia toisin, jos haluaa", muistuttaa Vasemmistoliiton Honkasalo.

Helsingin omistaman energiayhtiö Helenin investointiratkaisuissa on kyse siitä, miten vanhat kivihiilivoimalat korvataan. Helenin hallitus esitti kesällä, että Helsinki tuottaisi jatkossa energiansa nykyistä hajautetummin. Linjaus tarkoittaa, että Helsinki lisäisi tuntuvasti aurinkoenergian, maalämmön ja muun uusiutuvan energian käyttöä.

Johtamismallin uudistamisessa on kysymys ennen kaikkea pormestarimallista, jossa kaupunginvaltuusto valitsisi pormestarin keskuudestaan vaalien jälkeen.

Helsingin suurin puolue kokoomus haluaisi lisäksi, että kaupunginhallitus koostuisi pormestarista, apulaispormestareista sekä valtuustoryhmien johtajista.

Myös Vantaalla odotetaan Sipilän hallituksen päätöksiä huolestuneena. Vantaan päättäjät pääsivät pari vuotta sitten sopuun erittäin vaikeista säästötoimista, ja sen jälkeen kaupunki on säästänyt lähes kaikesta.

"Meillä on otettu kaikki löysät pois, joten uusien säästöjen löytäminen on hyvin vaikeata. Poikkeuksellista tänä syksynä on onneksi se, ettei meillä ole tällä haavaa riitoja poliittisten ryhmien välillä, kuten yleensä on ollut", kiteyttää Vantaan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Anniina Kostilainen (vihr).

Syksyn budjettineuvotteluista on joka tapauksessa tulossa hyvin vaikeat, Kostilainen arvioi.

Poliittista vääntöä voi tulla myös siitä, että Vantaan isot investoinnit on kohdistettu viime vuosina Kivistöön ja Aviapolikseen eikä vanhoilla alueilla ole tehty tarvittavia korjauksia.

"Vanhoissa keskustoissa alkaa olla yhä enemmän korjausvelkaa. Jossain vaiheessa meidän on päätettävä, milloin niiden huonokuntoisia kouluja aletaan korjata ja millä tavalla korjaukset rahoitetaan."

Viime maanantaina Vantaan bussilinjasto meni kokonaan uusiksi.

"Varmasti bussilinjoista tulee keskustelua valtuustossakin", ennustaa Kostilainen.

Espoossa isoista investoinneista ei tänä syksynä puhuta, sillä länsimetro ja Espoon sairaala ovat jo toteutumassa. Matinkylän uimahallin rakentamistarpeesta kaikki ryhmät ovat yhtä mieltä.

"Uimahallin rahoitus- ja toteutustavasta ei ole vielä päätöksiä", kertoo kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr).

Espoon budjettineuvotteluista tulee varmasti hyvin hankalat, koska konkreettisia säästöpäätöksiä on pakko tehdä, Elo arvioi.

"Toisten mielestä palveluista pitää karsia ja toisten mielestä niistä ei ole varaa karsia", hän kiteyttää puolueiden näkemyseroja.

Säästöpäätösten tekeminen tulee olemaan vaikeaa monelle kuntapoliitikolle, arvioi myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok).

"Toivon, että tänä syksynä jokaisella päättäjällä olisi sellainen kriisitietoisuus, että jos nyt ei tehdä nopeita uudistuksia, niin vaikeuksia tulee myöhemmin", Konttas toteaa.

"Kun kaupunki kasvaa, tarvitaan päiväkoteja, kouluja ja uimahalleja. Varmasti tulee vääntöä siitä, mitä kohteita toteutetaan ja mitä ei", Konttas sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat