Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tuntui niin jännittävältä, että mä olin lötkö!"

Helsingissä 5 700 ekaluokkalaista aloitti koulun keskiviikkona

Kaupunki
 
Ramppikuume kohosi koulun pihalla
Ramppikuume kohosi koulun pihalla
Ekaluokkalainen Akseli Saarikko kertoo menneensä ihan lötköksi jännittäessään ensimmäistä koulupäiväänsä. Koulutiensä aloittivat Munkkiniemen ala-asteella myös Waltteri Huttunen ja Elsie Seppä. toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja editointi: Kimmo Räisänen

Keskiviikkoaamuna Helsingin Munkkiniemen ala-asteen pihalle ehti ensimmäisenä ekaluokkalaisena Akseli Saarikko kello 8.25.

Saarikko huomasi outoja tuntemuksia ensimmäisen koulupäivänsä aamuna. "Tuntui niin jännittävältä, että mä olin lötkö!"

Saarikon saattoivat koululle molemmat vanhemmat. Mukana turvana oli isoveli Valtteri Saarikko, joka aloitti samassa koulussa kolmannen lukuvuotensa.

"Pojat kasvavat ja itsenäistyvät. Ei ole enää pieniä, joiden kanssa kuljettaisiin yhdessä joka paikkaan. Varmaankin se lapsen itsenäistyminen tekee tästä päivästä liikuttavan", äiti Johanna Saarikko pohtii.

Lukuvuosi ponkaistiin käyntiin keskiviikkoaamuna Helsingissä, kun 5 700 ekaluokkalaista astui ensimmäistä kertaa kouluun.

Pääkaupunkiseudulla koulut alkoivat joko tiistaina tai keskiviikkona. Aloituspäivä vaihtelee eri puolilla maata. Koko maassa lukuvuoden aloittaa tänä vuonna 61 000 ekaluokkalaista.

Peruskoululaisten määrä kasvoi Helsingissä viime vuodesta noin 1 200 oppilaalla, ja lukiolaisten määrä kasvoi vajaalla 200 opiskelijalla. Toisaalta koulujen määrä on vähentynyt, sillä kaupunki on yhdistänyt useita kouluja syyslukukautta varten.

Esimerkiksi Herttoniemen ala-asteen koulu ja Siilitien peruskoulu yhdistyivät Hertsikan ala-asteen kouluksi. Uudessa koulussa aloittaa noin 380 oppilasta.

Oppilasmäärät kasvoivat eniten Jätkäsaaren ja Kalasataman alueilla sekä Lauttasaaressa.

"Kasvu kohdentuu uusille kasvualueille tai niille alueille, joissa tehdään täydennysrakenusta. Näitä ovat esimerkiksi Lauttasaari ja Myllypuro", kertoo perusopetuslinjan johtaja Outi Salo.

Vuonna 1939 rakennettu Munkkiniemen ala-aste otti keskiviikkona vastaan nelisenkymmentä ekaluokkalaista.

Yhteensä oppilaita koulussa on noin 320. Rakennus on juuri käynyt läpi perusteellisen remontin.

"Oli aikakin. Koulu on viimeksi peruskorjattu vuonna 1965. Nyt kaikki on uutta: rappaukset, ovet, ikkunat, viemäröinti, sähköt, akustointi", talossa 30 vuotta työskennellyt rehtori Heikki Eskola kertoo.

Rehtorin mukaan on hienoa, että vanhemmat ja joskus isovanhemmatkin ovat saattamassa lasta koulun alkuun. "Se on lapselle turvallinen lähtö kouluun. Mutta täytyy se napanuora katkaista kuitenkin joskus. Koulu on lasten työpaikka. Lapsille täytyy antaa asioita huolehdittavaksi, että he itsenäistyvät."

Esikoistaan koulutielle saattamassa ollut isä Teemu Huttunen oli reippaalla mielellä.

"Lähinnä lämmittää sydäntä, kun poika menee samaan kouluun, missä itse olen käynyt. Tässä on tiettyä nostalgiaa. Rehtorikin on entinen liikunnan opettajani."

Koulutiensä aloittavaa Waltteri Huttusta kiinnostavat eniten tulevat matematiikan tunnit. "Haluan oppia laskemaan tuhat kertaa tuhat. Odotan sitä, mikä on matikan vaikein lasku", Huttunen ennakoi ja uskoi tehtävien ratkomisessa käyvän hyvin.

Kello 9.01 pihalle avautuvalla parvekkeella seisova rehtori vihdoin kilisyttää kelloaan.

"Tervetuloa kouluun! Mennään luokanopettajien johdolla sisään", Eskola saa äänensä kuulumaan yli koulupihan hälinän.

Ensin sisään astuivat vanhemmat oppilaat, vasta sitten kaksi ekaluokkalaisten jonoa. Jonossa ehtii vielä pulista eskarista tuttujen kavereiden kanssa.

Ensimmäisten luokkien opettajat Leena Nikander ja Kaisa Raitala suorittavat nimenhuudon. Kehäksi koululaisten ympärille kokoontuneet vanhemmat ikuistavat tärkeän päivän kännyköillä. "Nyt mennään äkkiä sisään, eiks niin!" kutsuu opettaja Nikander.

Melissa Heikkilä HS
Heidi Lämsä HS
Munkkiniemi

Kimmo Räisänen
Akseli Saarikko (oik.) aloitti ensimmäisen luokan keskiviikkona. Saattajina olivat äiti Johanna ja isoveli Valtteri, joka oli menossa kolmannelle luokalle.
Akseli Saarikko (oik.) aloitti ensimmäisen luokan keskiviikkona. Saattajina olivat äiti Johanna ja isoveli Valtteri, joka oli menossa kolmannelle luokalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat