Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hannu Penttilä joutuu välittömästi tuleen Vantaalla

Metropolikunnat ja valtio vääntävät torstaista lähtien asunto- ja liikennehankkeita

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Hannu Penttilä (sd) kiittää Vantaan vehreitä pientaloalueita. "Hakunila ja Håkansbölen kartanomaisemat ovat erityisen hienoja", Penttilä sanoo.
Hannu Penttilä (sd) kiittää Vantaan vehreitä pientaloalueita. "Hakunila ja Håkansbölen kartanomaisemat ovat erityisen hienoja", Penttilä sanoo. Kuva: Katarina Sällylä HS

Vantaan uuden apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän (sd) sisääntulo on vauhdikas.

Vielä tiistaina, miehen ensimmäisenä työpäivänä, Penttilälle säädettiin kaupungin sähköpostiosoitetta ja kännykkää. Torstaina hän osallistuu jo valtion kanssa käytäviin sopimusneuvotteluihin, jotka säätelevät tulevien vuosien isoja liikenne- ja asuntorakentamishankkeita Helsingin seudulla.

Kuka?

Hannu Penttilä

 Vuonna 1954 syntynyt Hannu Penttilä eli lapsuutensa Järvenpäässä ja kävi lukionsa Tuusulassa.

 Valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta.

 Espoon valtuutettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja 1993–1995.

 Hämeen liiton maakuntajohtaja 1998–2003.

YTV:n yhteistyöjohtaja 2004-2008.

 Helsingin apulaiskaupunginjohtaja 2008–2014.

 Asuntoreformiyhdistyksen puheenjohtaja.

 Harrastaa pyöräilyä, melontaa ja puutarhanhoitoa.

Tämä MAL-sopimuksena tunnettu asiakirja on keskeinen valtion ja Helsingin seudun kuntien rahanjaossa.

Penttilän näkökulma on jo Vantaalla, vaikka hän vasta viime marraskuussa menetti Helsingin apulaiskaupunginjohtajan paikan Anni Sinnemäelle (vihr). Viime keväänä Penttilä haki turhaan entisen kotikuntansa Espoon apulaiskaupunginjohtajaksi.

Vantaalla virka heltisi tiukassa äänestyksessä 36–25 demarien, vasemmistoliiton ja keskiryhmien tuella viime kesäkuussa.

Penttilän kokemus oli hänen vahvin valttinsa valintatilanteessa, jossa Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Juho-Veikko Nikulainen (kok) oli hieman yllättäen sanonut itsensä irti viime keväänä. Nikulainen siirtyi yksityisen kiinteistörahoitusyhtiön palvelukseen.

Vantaan monet isot kaavahankkeet ovat herkässä vaiheessa, ja enemmistö halusi Nikulaisen seuraajaksi miehen, joka voi hypätä liikkuvaan junaan.

Penttilän kokemus on tarpeen MAL-neuvotteluissa, joissa ratkeaa muun muassa, mitä kohtuuhintaiselle vuokra-asuntotuotannolle käy lähivuosina.

Nykyinen hallitus on monissa asioissa eri linjoilla edeltäjänsä kanssa. Jo hallitusohjelmaan on Penttilän mukaan kirjattu monia sellaisia aikeita, jotka lyövät nykyistä MAL-sopimusta korvalle.

Artikkeliin liittyvät

Penttilä ei nosta ongelmalistan kärkeen pelkästään maanalaisen Pisararadan kohtaloa, joka on helsinkiläisten poliitikkojen huolenaihe.

Hän on huolissaan uusien aravavuokra-asuntojen rakentamisesta. Penttilä epäilee, että esimerkiksi hallituksen halu hillitä vuokranantajien oman pääoman tuottoprosenttia käytännössä torppaa uudistuotannon. Yhtiöt eivät näillä ehdoilla saa hankkeita liikkeelle.

"Oikeastaan tässä punnitaan se, haluaako maan hallitus aidosti edistää pitkäaikaista kohtuuhintaista vuokra-asumista. Ja Pisaran kohtalo tietysti herättää kysymyksen, pitääkö valtio vanhoista sopimuksista kiinni", Penttilä sanoo.

Vantaalla Penttilän on kyettävä sopeutumaan taloudelliseen niukkuuteen, joka heijastuu kaikkialle kaupungin toimintaan.

Osa päättäjistä on jo ennättänyt miettiä, onko Penttilä varmasti ymmärtänyt joutuvansa tekemään töitä Vantaalla.

Helsingissä apulaiskaupunginjohtajan alaisuudessa on virastopäälliköiden ja toimistopäälliköiden armeija, joka hoitaa osansa maankäytön kehittämisestä.

Penttilää ajatus Helsingin herrasta hymyilyttää, ja hän sanoo aina pitäneensä työnteosta.

"Vertailu Helsinkiin on epäreilua, koska se on maailmankaikkeuden parhaiten resursoitu kaupunki. Vantaan voima tulee yhteistyöstä alan toimijoiden kanssa."

Penttilä on järjestyksessä toinen entinen YTV-johtaja, joka nousee Vantaan kaupungin johtajistoon. Juhani Paajanen ennätti työskennellä Helsingin seudun liikenteen edeltäjän YTV:n yhteistyöjohtajana ennen kaupunginjohtajuuttaan.

Kehäradan aloitus lämmittää joukkoliikennemiehen mieltä.

"Runko on nyt luotu, ja on aika laittaa niiden viimeisten kilometrien liikenne kuntoon."

Innokkaana pyöräilijänä tunnettu Penttilä on kesän aikana polkenut tutustumassa Vantaan eri kolkkiin. Hän väittää, että Vantaa on pyöräilykaupunkina hyvä.

"En minä kaikkia pomppuja rakasta, ja joskus pitää ajaa luovasti savipolkua pitkin. Nyt pitää vain saada pyöräilyn runkoverkko kuntoon. Tilaahan Vantaalla riittää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat