Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samettisohvia, tekoturkista, eläinkuoseja – Pikku-Roban historiallisesta poliisilaitoksesta tehtiin luksushotelli

Vanhasta pukuhuoneesta remontoitiin ravintola

Kaupunki
 
Sellistä sviittiin - Vanha poliisiasema on nyt luksushotelli
Sellistä sviittiin - Vanha poliisiasema on nyt luksushotelli
Helsingin sähkölaitoksen vanha jugendtalo Pienellä Roobertinkadulla oli vuosikymmeniä poliisiasema, jonka tiloissa on saunonut muun muassa presidentti Urho Kekkonen. Nyt sinne avataan viiden tähden luksushotelli. toimittaja: Melissa Heikkilä, kuvaus: Outi Pyhäranta, leikkaus: Janne Järvinen

Jos jotain voi päätellä Pienen Roobertinkadun entisen poliisiaseman tiloista, niin poliisit tykkäävät saunoa. Poliisiasemalla oli ainakin viisi saunaa eri puolilla rakennusta. Keskustan poliisipiiri muutti viime vuosisadan alussa valmistuneeseen Helsingin sähkölaitoksen vanhaan sähköasemaan ja hallintorakennukseen vuonna 1974 ja lähti pois Pasilaan kesällä 2012.

Poliiseja saattoi aika ajoin nähdä vilvoittelevan alasti kadulla. Viidennen kerroksen merinäköalasaunassa löylyistä nautti poliisimestarin kanssa aikoinaan myös presidentti Urho Kekkonen.

Tästä on kyse

Kiinteistö maksoi 10,2 miljoonaa euroa

 Helsingin Energia myi Pienen Roobertinkadun kiinteistön Royal-ravintoloille 10,8 miljoonalla eurolla vuonna 2012.

 Kaupungin mukaan peruskorjaaminen olisi maksanut noin 20 miljoonaa.

 Royal-ketju taas möi tämän vuoden toukokuussa hotellinsa Kämp Group Oy:lle keskittyäkseen ravintolatoimintaansa.

 Kauppaan kuuluivat hotelli Haven ja Fabian sekä vasta-avattu hotelli Lilla Roberts.

 Royal Ravintolat Oy omistaa muun muassa Katajanokan kasinon, ravintola Savoyn sekä Strindbergin.

Vanhasta poliisitalosta ei tosin ole jäljellä paljon mitään, sillä rakennus on myllätty viiden tähden hotelliksi.

Puolentoista vuoden rakennusurakka on nyt ohi, ja suojeltuun jugendtaloon rakennettu hotelli Lilla Roberts avasi keskiviikkona ovensa ensimmäistä kertaa asiakkaille.

Aulan salmiakkikuvioinen lattia kiiltää avajaisaamuna auringonvalossa. Kaukana ovat ajat, jolloin tilaa täyttivät loisteputkivaloilla valaistut kuulustelutilat ja sellit. Nyt sellien tilalla on takka, ja vastaanottotiskillä asiakkaita tervehtii poliisin sijaan iso musta hevonen. Hevonen on tietysti vain koriste, ja sen päästä sojottaa lamppu.

Art deco -henkeen sisustetussa hotellissa näkyy 30- ja 50-luvun huonekaluja, samettisohvia, tekoturkista ja eläinkuoseja. Aulassa koristeena ovat jättikokoiset shakkinappulat.

Pienen Roobertinkadun puoleiset saunat ovat nykyään kokoustiloja, ja poliisien vanhasta pukuhuoneesta remontoitiin 150-paikkainen ravintola. Merinäköalasauna on nykyään hotellihuone numero 536.

Sisustusarkkitehti Jaakko Puro on ollut hotellilla säätämässä valoja puoli kolmeen asti aamulla.

"En lähtenyt siitä, että tämä on ollut sähkö- tai poliisilaitos. Jos on kerran nähnyt vankilahotellin, tekeekö sinne mieli mennä toista kertaa? Tärkeintä oli tehdä upea luksushotelli", Puro sanoo.

"Täällä ei ole yhtään samanlaista huonetta", hän hehkuttaa.

Talolla on pitkä ja värikäs historia Helsingin kaupunkikuvassa. Vastaperustetun sähkölaitoksen uusi voimala ja kaasulaitos rakennettiin Suvilahteen, ja Kasarmitorille pystytettiin laitoksen sähköasema ja hallintorakennus vuonna 1909. Molemmat ovat arkkitehti Selim A. Lindqvistin kädenjälkeä, joka suunnitteli ne wieniläisen jugendin hengessä insinööri Jalmari Castrénin kanssa.

"Hieno wieniläis-jugend-tyyli näkyy edelleen porraskäytävissä. Tämä on suojeltu kohde ja teimme tiiviisti yhteistyötä kaupunginmuseon kanssa.

Hotellissa on myös yksi kaupungin vanhimmista hisseistä Lindqvistin ajoilta", Puro sanoo.

130-paikkainen Lilla Roberts koostuu kolmesta Helsingin sähkölaitoksen eri aikaan rakennuttamasta osasta. Hotelli levittäytyy Kasarmikadun vanhaan sähköasemaan sekä kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin suunnittelemaan teknillisten laitosten toimistorakennukseen ja nelikerroksiseen työpaja- ja varastorakennukseen korttelin sisällä.

Uusi hotelli on otettu ennakkoon hyvin vastaan. Flow-viikonloppuna hotelli on varattu täyteen.

"Tänä syksynä huoneita on varattu enemmän ja aikaisemmin kuin viime vuonna", kertoo Royal ravintoloiden hotellitoiminnan operatiivinen johtaja Roni Saari. Royal-ketju osti kiinteistön Helsingin Energialta vuonna 2012, ja möi hotellitoimintansa eteenpäin Kämp Groupille vuonna 2015.

Ensin hotelli pitäisi kuitenkin sliipata kuntoon. Avajaisaamuna orkideoita ja viherkasveja kärrättiin oikeille paikoilleen, ja työmiehet viimeistelivät viimeisiä yksityiskohtia.

Puro haluaa, että jokainen mietitty yksityiskohta saisi ihastumaan Lilla Robertsiin.

"Tämä on kotoisa, uniikki ja hyvällä paikalla. Haluan, että jokainen joka tänne astuu sisään sanoo, että tämä on hotelli jossa haluaa asua."

Oikaisu klo 10.53: Helsingin sähkölaitoksen vanha sähköasema valmistui viime vuosisadan alussa, ei vuosituhannen alussa, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Outi Pyhäranta HS
Hotelli Lilla Roberts avasi ovensa keskiviikkona. Sisustusarkkitehti Jaakko Puro on hotellin suunnittelun takana.
Hotelli Lilla Roberts avasi ovensa keskiviikkona. Sisustusarkkitehti Jaakko Puro on hotellin suunnittelun takana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat