Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Startup-yritys haluaa lopun ruoanhaaskuulle – Ravintolapäivä mukana tempauksessa

Froodly-yritys keksi, että Ravintolapäivä voi olla mukana ruokahävikin vähentämisessä

Kaupunki
 
laura mendelin hs
Startup-yritys Froodly hankkii ruokakaupoilta myyntiin kelpaamatonta ruokaa ja lahjoittaa ne Ravintolapäivän kokeille. Yrityksessä mukana olevat Sharon Choi Ling (vas.), Brennan Clark (kesk.) ja Shahram Eivazi puhdistavat Kaisaniemen K-marketin hyllyjä.
Startup-yritys Froodly hankkii ruokakaupoilta myyntiin kelpaamatonta ruokaa ja lahjoittaa ne Ravintolapäivän kokeille. Yrityksessä mukana olevat Sharon Choi Ling (vas.), Brennan Clark (kesk.) ja Shahram Eivazi puhdistavat Kaisaniemen K-marketin hyllyjä. Kuva: laura mendelin hs

Yli 20 ravintolaa käyttää sunnuntaina järjestettävän Ravintolapäivän aikana ruoanvalmistukseen raaka-aineita, jotka olisivat muuten menneet kaupan hyllyiltä kaatopaikalle.

Tempauksen takana on startup-yritys Froodly, joka haluaa yhdistää kauppojen vanhentumassa olevat elintarvikkeet ja edullisten hintojen perässä juoksevat tai muuten vain ympäristötietoiset ihmiset.

Yritys rakentaa parhaillaan mobiilisovellusta, jonka avulla ihmiset voivat vinkata alehintaisista elintarvikkeista muille sovelluksen käyttäjille tai tiettyyn Facebook-ryhmään kuuluville. Vinkkaaja saa panoksestaan erilaisia etuja. Froodlyn tavoitteena on julkaista sovelluksen ensimmäinen versio syyskuun alussa.

"Hukkaan heitetty ruoka on todella iso ongelma. Iso ruokakauppa voi menettää vanhentuvien elintarvikkeiden takia 10 000 euroa viikossa", sanoo Froodlyn toinen perustaja Brennan Clark.

Ruokahävikki on Suomessa jopa 460 miljoonaa kiloa painava ongelma, arvioi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Hävikistä 65–75 miljoonaa kiloa syntyy ruokakaupoissa. Kaikki tämän ruoan tuotannosta aiheutuvat ympäristöhaitat syntyvät turhaan, ja lopulta kuluttajat maksavat ruoastaan korkeampaa hintaa. Kauppiaan täytyy kattaa hävikistä syntyneet kustannukset jotenkin.

Froodly oli yksi kesäkuussa Helsingissä järjestetyn Startup Weekendin voittajia. Ravintolapäivä-tempauksen tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta niin yrityksestä kuin ruokahävikistä ylipäätään.

"Vaikka säästäisimme vain 100 kiloa ruokaa, on se silti 100 kiloa. Hyvin pieni askel eteenpäin on täysin ok tapa aloittaa", sanoo Froodlyn perustajista toinen, Shahram Eivazi.

Froodlyn tavoitteena on saada kymmenen ruokakauppaa lahjoittamaan muuten hukkaan menevää ruokaa Ravintolapäivän kokeille. Yksi mukana olevista kaupoista on Kaisaniemen K-supermarket, joka on Froodlyn yhteistyökumppani myös mobiilisovelluksessa.

"Olen mielelläni auttamassa heitä alkuun ja tekemässä yhteistyötä. Jos idea lähtee lentoon, on siitä iloa bisneksen kannalta, mutta enemmän näkisin, että mitään käyttökelpoista ruokaa ei tarvitsisi heittää roskiin", sanoo kauppias Joonas Heinonen.

Ruokaa jää myymättä aina jonkin verran, sillä kaupat haluavat tarjota kaikille asiakkaille ostettavaa. Tyhjä hylly merkitsee tuotteessa kuin tuotteessa epäonnistumista, ja menekin ennustaminen täydellisesti on mahdotonta. Siksi Froodlyn idea on Heinosen mielestä hyvä.

"Bisnesidea ei ole vielä selkeä, mutta he ovat tärkeällä asialla. Toivotan kavereille onnea!"

Eivazin ja Clarkin lisäksi Froodlyssa ovat mukana Serge Tsyba ja Sharon Choi Ling. He ovat kaikki muuttaneet Suomeen opiskelemaan.

Kanadalainen Clark opiskelee kansainvälistä liiketoimintaa Jyväskylässä, iranilainen Eivazi ja ukrainalainen Tsyba ovat opiskelleet tietojenkäsittelytiedettä Joensuussa.

Hongkongista kotoisin oleva Choi Ling on opiskellut englantilaista filologiaa ja tehnyt aineenopettajan opintoja Helsingissä. Hän oli Suomessa vaihto-opiskelijana jo lukioaikana.

"Olin Joensuussa ja tunnen Shahramin sitä kautta. Sen jälkeen olen muuttanut välillä takaisin Hongkongiin, mutta jotenkin palaan aina Suomeen", Choi Ling sanoo.

Kaikille neljälle Suomi on houkutteleva paikka opiskella, tehdä töitä ja perustaa yrityskin.

"Ajattelin jäädä tänne pysyvästi", sanoo Clark.

 

18. Ravintolapäivä järjestetään sunnuntaina 16. 8. Tiedot ravintoloista ovat osoitteessa www.restaurantday.org.
 
Maailmassa heitetään vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia ruokaa roskiin. YK:n mukaan neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut ihmiset.
Ulkomaat A 23

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat