Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metroriidat kärjistyvät: HKL ja Länsimetro haastoivat Siemensin oikeuteen

Kaupunki
 

Länsimetroon ja metron automatisointiin liittyviä kiistoja käsitellään jatkossa Helsingin käräjäoikeudessa. Helsingin kaupungin liikennelaitos ja Länsimetro-yhtiö ovat jättäneet yhdessä haastehakemuksen, jolla he perivät Siemensiltä noin 200 miljoonan euron korvauksia.

"Kiistat liittyvät automaattimetron sopimusten purkuun", sanoo HKL-liikelaitoksen toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

"Vaadimme kauppahinnan palauttamista sekä korvauksia automaattimetrohankkeen epäonnistumisesta aiheutuneista ja aiheutuvista vahingoista."

Siemensin oli määrä vastata Helsingin metron ja länsimetron automatisoinnista, mutta se ei suoriutunut tehtävästä tilaajien toivomalla tavalla. Helsinki purki osaltaan sopimuksen Siemensin kanssa tammikuussa.

Sen jälkeen asiaa ei ole varsinaisesti soviteltu.

"Olemme keskustelleet Siemensin kanssa, olisivatko jotkin osat erimielisyyksistä sovittavissa ilman oikeudenkäyntiä. Ainakaan toistaiseksi ei etenemistä ole ollut näkyvissä", Lehmuskoski sanoo.

Nyt alkava oikeusprosessi ei jääne ainoaksi: Myös Siemens väläytti viime talvena mahdollisuutta, että se haastaisi omasta puolestaan HKL:n oikeuteen.

HKL:n ja Länsimetron jättämässä haastehakemuksessa on lähes kaksisataa sivua ja Lehmuskosken mukaan kymmenkunta kategoriaa erilaisia vahinkoja.

Jo pelkkien kuljettajakustannusten on arvioitu nousevan miljooniin euroihin, kun automaatin sijaan metroa ajaakin vastedes kuljettaja.

Metron automatisointi on edennyt vastoinkäymisestä toiseen. Sopimuksen irtisanomisen jälkeen HKL harkitsi vielä uutta, neljännesmiljardin hintaista automatisointihanketta. Poliitikoista koostuva liikennelaitoksen johtokunta kuitenkin arvioi, ettei uutta tarjouskilpailua automatisoinnista kannata järjestää, ennen kuin kiistat Siemensin kanssa on ratkaistu.

Koko länsimetro on suunniteltu automatisoinnin varaan. Automaattiajo mahdollistaisi metrolle kuljettaja-ajoa lyhyemmät kahden minuutin vuorovälit, minkä vuoksi esimerkiksi Espoon uudet asemat rakennettiin lyhyiksi. Kuljettajan kanssa vuorovälit jäävät puoli minuuttia pidemmiksi, minkä on ennakoitu johtavan metron ruuhkautumiseen 2020-luvulla.

Automatisoinnin lykkäydyttyä ruuhkille on nyt keksittävä muita purkautumisväyliä.

"Siinä yhteydessä on selvää, että yksi ratkaisu ovat Kruunuvuorenselän sillat", sanoo HKL:n johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr). "Siltojen rakentamista ei voi nyt lykätä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat