Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelin korvaa seinään tuijottelun – liikenteessä mobiililaitteen käyttäjä ottaa helposti turhia riskejä

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Henna Kärnä selasi kännykkäänsä perjantaina odottaessaan ystäväänsä Helsingin Aleksanterinkadulla. Hän ei ollut ainoa, jolla oli matkapuhelin kädessään.
Henna Kärnä selasi kännykkäänsä perjantaina odottaessaan ystäväänsä Helsingin Aleksanterinkadulla. Hän ei ollut ainoa, jolla oli matkapuhelin kädessään. Kuva: Laura Oja HS

Aamuruuhkassa täydessä metrovaunussa on täysin hiljaista, ja se tuskin yllättää ketään.

Metrovaunun 40 matkustajasta seitsemän lukee lehteä, kolmen pojan porukka keskustelee keskenään ja viisi vain on. Ylivoimainen enemmistö matkustajia koululaisesta eläkeläiseen on uppoutunut laitteisiinsa.

Naputtelemme puhelinta tai tablettia jatkuvasti – seurassa tai ilman. Miksi?

Koska puhelimet tarjoavat täysin oman maailman, johon uppoutua, sanoo Ilkka Arminen, sosiologian professori Helsingin yliopistosta.

Metrossa puhelinten ja tablettien näytöillä vilkkuvat yhteisöpalvelu Facebook, kuvapalvelu Instagram, uutiset. Joku lukee e-kirjaa.

Linjan 2 raitiovaunussa turistit turvautuvat mieluummin paperiseen karttaan kuin kännykkään. Puhelin on silti kädessä, ja sillä napsitaan kuvia aina, kun vaunu kurvaa nähtävyyden ohi.

"Puhelimen kautta pääsee kaikenlaisiin juttuihin, ja puhelimet mukautuvat käyttäjän hakutulosten mukaan. Ne tarjoavat paon hetkestä", Arminen sanoo.

Kun ihminen on tekevinään jotakin esimerkiksi joukkoliikennevälineen kyydissä, hän voi Armisen mukaan suojautua ja valita kenen kanssa on tekemisissä.

Tunne on tuttu Vera Mieloselle.

"Julkisilla paikoilla jännittää olla yksin. On helpompi keskittyä puhelimeen", hän sanoo Rautatieasemalla metromatkallaan.

Puhelimella Mielonen selaa Instagramia, blogipalvelu Tumblria tai juttelee kavereille Whatsapp-pikaviestisovelluksen avulla.

Jo 76 prosenttia 15–69-vuotiaista suomalaisista omistaa älypuhelimen Sanoma Media Finlandin TNS Gallupilla tämän vuoden tammi–helmikuussa teettämän tutkimuksen mukaan. Vuotta aiemmin heitä oli 64 prosenttia.

15–24-vuotiaista 95 prosentilla on jo älypuhelin.

Merkittävin muutos Armisen mukaan on se, että tietokoneet ja laitteet kulkevat nykyään mukana kaikkialle. Sähköposteihin voi vastata vaikka kokouksesta toiseen kävellessä.

Kävelevät viestittelijät ovat paljon isompi ongelma kaupungeissa kuin hiljaiset metrovaunut.

"Sitä kutsutaan distracted walking -ilmiöksi. Tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että puhelimen tuijottaminen kävellessä vähentää tilannetietoisuutta ja saa ihmiset ottamaan enemmän riskejä, esimerkiksi katua ylittäessä", kertoo Petri Jääskeläinen Liikenneturvasta.

Riskialttiuden näkee hyvin Kampissa. Terminaalin ohi viilettää jatkuvasti ihmisiä, joiden sormet naputtavat puhelimen näyttöä nopeammin kuin jalat vievät eteenpäin.

Ilmiö perustuu Jääskeläisen mukaan siihen, että ihmisen aivot prosessoivat asioita sarjana. Kun ihminen siirtelee huomiotaan yhdestä asiasta toiseen, jompikumpi suoritus heikkenee.

Juuri tämän takia esimerkiksi puhelimen käyttö autoa ajaessa on kiellettyä. Poliisin mukaan kännykän käyttö on nousemassa alkoholia suuremmaksi riskitekijäksi liikenteessä.

"Ihmisen aivot eivät pysty keskittymään useaan kuormittavaan asiaan samaan aikaan, ja se lisää onnettomuusriskiä. Onko mikään viesti sen arvoinen, että joku saattaa menettää sen takia toimintakykynsä?" Jääskeläinen kysyy.

Suomalaiset älypuhelimen ja tabletin käyttäjinä -tutkimuksen mukaan tärkeimpiä ihmisille ovat sosiaalisen median eri sovellukset.

Niiden kautta pidetään pitkin päivää yhteyttä ystäviin ja muuhun online-maailmaan.

Kampissa busseja odotetaan poikkeuksetta puhelin kourassa. Otaniemeen suuntaava bussi 102 avaa ovensa, ja 20 matkustajaa marssii sisälle katse kiinni kännyköissään.

"Joskus kavereiden kanssa saatamme olla yhdessä, ja kaikki räpläävät samalla puhelintaan. Kai se on jollain tasolla häiritsevää", Fanny Jauhiainen sanoo. Hän on perjantaina matkalla Tapiolaan.

"Toisaalta esimerkiksi Whatsappissa meillä on ryhmä, jonka kautta olen päivittäin tekemisissä kavereiden kanssa, vaikka en näe heitä muuten hirveän usein", Jauhiainen kertoo.

Sosiologi Ilkka Armisen mielestä iso kysymys on, ovatko uudet sovellukset korvanneet vai täydentäneet ihmisten välistä vuorovaikutusta.

"Jossain vaiheessa pelättiin sitä, että vanhanaikainen vuorovaikutus kasvokkain häviää. Mielestäni nämä uudet keinot pikemminkin täydentävät sitä", Arminen sanoo.

Armisen mielestä älypuhelimien tarjoama sosiaalinen puoli, erilaiset kännykkäpelit ja -sovellukset sekä Whatsappin kaltainen ryhmäviestintä pitävät ihmiset kiinni puhelimissaan. Joskus laitetta näprätään silkasta tottumuksesta ajan tappamiseksi.

"Sen ottaa aina tahattomasti esille. Enää ei osata tuijotella seinää", Atte Kantonen miettii perjantaina kulkiessaan metrolla Hakaniemeen.

Professori Arminen näkee kaupunkikuvan vallanneet laitteet ennen kaikkea mahdollisuutena.

"Parhaimmillaan uudet sovellukset voivat mahdollistaa ihmisille helpomman liikkumisen ja antaa tietoa eri puolella tapahtuvista asioista. Ne elävöittävät kaupunkia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat