Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieraivo ajaa ongelmiin liikenteessä – asiantuntija kehottaa helposti ärsyyntyviä välttämään autoilua

Polkupyöräilijöiden yhdistyksen mukaan autoilijat kiusaavat pyöräilijöitä. Poliisin mielestä erityistä vastakkainasettelua ei ole.

Kaupunki
 
Toimittaja kuvasi turmaristeyksen pyörän selästä
Toimittaja kuvasi turmaristeyksen pyörän selästä
Keskiviikkona 12. elokuuta samaan suuntaan ajaneet autoilija ja pyöräilijä kolaroivat Helsingissä Tukholmankadun ja Mannerheimintien risteyksessä kohtalokkain seurauksin. Pyöräilijä menehtyi saamiinsa vammoihin torstaina. Tukholmankadulla pyöräilijät joutuvat ajamaan ajoradalla autojen rinnalla. Bussipysäkki lisää vaaran paikkoja. Pyöräkaista alkaa Mannerheimintiellä liikennevalojen jälkeen. Kuvaus: Annastiina Airaksinen, Leikkaus: Jani Viskari.

Tieraivoa näkee Helsingissä lähes joka päivä, arvioi Helsingin polkupyöräilijät ry:n varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo.

Hänen mukaansa autoilijat kiusaavat ajoradoilla ajavia pyöräilijöitä esimerkiksi kiilauksilla, äkkijarrutuksilla ja liian pienillä turvaväleillä.

Tausta

Pyöräilijöiden kuolemat ovat vähentyneet

Polkupyöräilijän kuolema Helsingin liikenteessä on vuosi vuodelta harvinaisempi tapaus.

Helsingin poliisin tietojen mukaan vuodesta 2001 lähtien noin seitsemän pyöräilijää on kuollut erilaisissa kolareissa. Vertailun vuoksi: koko maassa pyöräilijöitä kuolee vuosittain noin kaksikymmentä.

Helsingissä kuolonkolarit ovat jopa vähentyneet, sillä 2000-luvun alussa tapauksia oli jopa vuosittain. Sitten taas vuosina 2007–2010 ei kuollut yksikään pyöräilijä. Melkein kaikki tapaukset ovat sattuneet kesä- tai syysaikaan. Useimmiten Helsingissä kuoleman syynä on ollut kolari auton kanssa ja erityisesti linja-auton kanssa. Ylipäänsä kolarien syy valtaosassa kaikista pyöräilyonnettomuuksista on ollut autoilijan.

Komisario Dennis Pasterstein vertaa Helsingin lukuja läheisiin suurkaupunkeihin. Pyöräilykaupunki Amsterdamissa pyöräillään enemmän kuin Helsingissä ja siellä kuolee vuosittain noin kuusi pyöräilijää. Tukholmassa kuolee kahdesta kolmeen pyöräilijää vuodessa, samoin Kööpenhaminassa. Oslossa luvut ovat olleet paremmat, mutta viime vuonna siellä kuoli peräti neljä pyöräilijää.

"Yhteiskunta on rakennettu autoilun ehdolla, joten monelle on syntynyt harhakuvitelma, että tiet ovat autoja varten."

Hän epäilee, että auton tarjoama suoja saa ihmisen tuntemaan itsensä ikään kuin anonyymiksi.

"Autoilijat sitten ajattelevat vähän kouluttavansa pyöräilijöitä, mutta he eivät tajua, että auto painaa 1 500–2 000 kiloa ja se voi tappaa."

Ollitervo viittaa Helsingin Meilahdessa keskiviikkona sattuneeseen kuolonkolariin, jossa autoilijan epäillään kiilanneen pyöräilijän eteen. Tilanteessa loukkaantunut pyöräilijä kuoli torstaina iltapäivällä.

Helsingin poliisi epäilee autoilijaa surmasta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Helsingin poliisin tietoon tulee vuodessa noin 120 tapausta, joissa pyöräilijä on loukkaantunut. Lukuun sisältyvät myös sellaiset pyöräilyonnettomuudet, joissa ei ole osallisena autoa.

"Se on aika paljon, kun ottaa huomioon, että poliisin tietoon tuleva loukkaantumisten määrä on Helsingissä vuosittain 500:n tuntumassa", poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein sanoo.

"Näitähän on oikeasti lukematon määrä, koska on arvioitu, että kaikista pyöräilyonnettomuuksista poliisin tietoon tulee vain 30 prosenttia."

Pasterstein ei näe erityistä vastakkainasettelua pyöräilijöiden ja autoilijoiden välillä.

"Pyöräilen itsekin lähes ympäri vuoden enkä ole kohdannut sen tyyppistä käytöstä."

Helsinki on Pastersteinin mukaan turvallinen pyöräilykaupunki. Viimeisen yhdeksän vuoden aikana kaupungissa on kuollut kolme pyöräilijää. Läheltä piti -tilanteita on hänen mukaansa kuitenkin varmasti ollut paljon.

"Onneksi täällä käytetään niin paljon pyöräilykypäriä. Niiden ansiosta on säästytty useilta kuolemilta", Pasterstein muistuttaa.

Hänen mukaansa työmatkapyöräilijöistä jopa 70–80 prosenttia käyttää kypärää.

Benjamin Suomela
Ilkka Paloniemi (vas.) toi muistomerkin turmaristeykseen. Myös Enna Rane, Jouko Marras ja Anna Tuhkuri ajavat usein pyörällä paikan ohi – välillä myös autojen seassa.He toivovat asennemuutosta, eivät liikennevälineiden keskinäistä kilpailua.
Ilkka Paloniemi (vas.) toi muistomerkin turmaristeykseen. Myös Enna Rane, Jouko Marras ja Anna Tuhkuri ajavat usein pyörällä paikan ohi – välillä myös autojen seassa.
He toivovat asennemuutosta, eivät liikennevälineiden keskinäistä kilpailua.

Helsingin taksiautoilijoiden toiminnanjohtaja Anssi Roitto on sitä mieltä, että pyöräilijöiden ja autoilijoiden väliset jännitteet ovat vähentyneet parissa vuosikymmenessä.

"Kun pyöräliikenne lisääntyy, myös joustavuus kasvaa ja asenteet paranevat", hän sanoo.

Poiminta

Surma on harvinainen rikos

Kuolonkolariin osallisella autoilijalla on nyt päällään raskaat rikosepäilyt, jotka voivat tuoda jopa ehdotonta vankeutta. Poliisi on kertonut epäilevänsä miestä joko törkeästä kuolemantuottamuksesta tai surmasta.

Rikosnimike tarkentunee, kun poliisi on päässyt kuulemaan todistajia, jotka näkivät tapahtumien kulun ja pystyvät kertomaan esimerkiksi mahdollisesta tahallisuudesta. Mies on vasta epäilty.

Rikosnimikkeistä ensimmäinen tuo rangaistukseksi asteikon mukaan vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta. Tuottamus tarkoittaa ei-tahallista tekoa.

Surma sen sijaan on harvinaisempi rikosnimike, josta kovin usein ei tuomita. Se on myös paljon vakavampi rikos kuin törkeä kuolemantuottamus, sillä siihen liittyy tahallisuus.

Surma on tavallaan tapon lievempi muoto. Siitä on rangaistuksena neljästä vuodesta kymmeneen vuoteen vankeutta.

Jos poliisi päätyy surmanimikkeeseen ja jos tuomioistuin vielä siitä tuomitsee, se tietää autoilijalle todennäköistä vankilatuomiota.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yleisten liikennesääntöjen noudattamisessa on paljon toivomisen varaa puolin ja toisin. Väistämis- ja liikennevalosäännöt eivät ole kaikille riittävän tuttuja.

"Liikenteeseen liitetään lisäksi välillä hirveä määrä tunnetta, jota mielestäni siellä ei pitäisi olla", hän sanoo.

Turun yliopiston liikennepsykologian dosentin Sirkku Laapotin mukaan pyöräilijöiden ja autojen välillä sattuu konflikteja, koska eri liikennemuotojen käyttäjät eivät osaa riittävästi asettua toistensa asemaan.

Tyypillisesti ihmiset reagoivat hänen mukaansa tilanteisiin vain jupisemalla itsekseen, mutta välillä esimerkiksi kiukkuinen pyöräilijä saattaa kopauttaa kädellään auton konepeltiin.

Todelliset syyt tunteiden kuumenemiseen johtuvat Laapotin mukaan lähes aina jostakin ihan muusta kuin liikenteestä.

"Ihmisissä on eroja siinä, kuinka nopeasti ja voimakkaasti kiihdytään jostain asiasta. Taustalla voi myös olla, että ihminen on lähtenyt liikenteeseen jo valmiiksi hyvin ärtyneenä ja kiireisenä", hän sanoo. "Silloin pienemmästäkin suuttuu ihan kohtuuttomasti."

Jos auton ratissa ärsyttää, kannattaa Laapotin mielestä vaihtaa pyörään tai kävelyyn.

"Autolla pystyy tekemään pahempaa tuhoa toiselle."

Laapotin mielestä olisi hyvä, jos kuljettajan tutkintoon sisältyisi jonkinlainen psykologinen arvio tulevan kuskin asennoitumisesta ajamiseen. Käytännössä sellaisen toteuttaminen olisi kuitenkin lähes mahdotonta.

"Varmasti on ihmisiä, jotka eivät ole sopivia kuljettajiksi. Ajo-oikeuden rajoittaminen etukäteen olisi kuitenkin hankalaa, koska niin paljon riippuu tilannekohtaisista tekijöistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat