Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murharyhmän oma kasvatti nousi johtoon

Helsingin poliisin murharyhmän uusi vetäjä Jonna Turunen on tutkinut niin murhia kuin seksuaalirikoksiakin

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Jonna Turunen aloitti Helsingin poliisin murharyhmän johdossa kesäkuun puolivälissä.
Jonna Turunen aloitti Helsingin poliisin murharyhmän johdossa kesäkuun puolivälissä. Kuva: Laura Mendelin HS

Vuoden 2004 syksy on jäänyt erityisesti mieleen. Murharyhmän legendaarinen tutkinnanjohtaja Juha Rautaheimo oli jäänyt vuorotteluvapaalle ja Jonna Turunen oli nimitetty hänen sijaisekseen.

Syksyn aikana tapahtui useita henkirikoksia, joista kaksi oli alkuun pimeitä eli poliisilla ei ollut mitään tietoa tekijästä.

Kuka

Jonna Turunen

 Nelikymppinen Jonna Turunen on työskennellyt poliisina 16 vuotta.

 Suoritti juristin tutkinnon poliisikoulun ja töiden ohella.

 On työskennellyt suurimman osan työurastaan Helsingin poliisissa, ensin kentällä ja sittemmin murharyhmässä tutkijana ja tutkinnanjohtajana.

 Oli vuosina 2009–2014 keskusrikospoliisin yhdysmiehenä Haagissa, josta palasi Helsingin poliisin oikeudelliseen yksikköön.

 Nimitettiin keväällä murharyhmän päälliköksi nelivuotiskaudelle. Pesti alkoi kesäkuussa.

"Silloin tehtiin paljon töitä", Turunen muistelee.

Nyt nelikymppinen Turunen istuu Pasilan poliisitalossa huoneessa, joka on tarkoitettu lasten kuulustelemiseen. Pienessä huoneessa on kaksi punaista nojatuolia ja pehmoleluja.

Murharyhmä kohtaa kaikenikäisiä ihmisiä ja tutkii henkirikosten ja muiden törkeiden väkivaltarikosten ohella monia muunlaisiakin ihmisten henkeen tai terveyteen kohdistuvia vakavia rikoksia.

Seksuaalirikokset, kuolemansyyntutkinta, kadonneet henkilöt, palonsyyntutkinta, työrikoksia, ihmiskauppa, paritus, törkeät ryöstöt, laittoman maahantulon järjestäminen, Turunen listaa.

Murharyhmässä tarvitaan paljon eri alojen ammattilaisia. Yleensä yksikköön päädytään työkierron kautta, koska on ensin hyvä käydä opettelemassa, millaisiin työtehtäviin pystyy ja lähtevätkö hommat sujumaan – väkivalta- ja seksuaalirikostutkinta ei ole kaikkia varten.

Turunen tuli ryhmään vuonna 2002 ja ehti kiertää opettelemassa kaikissa murharyhmän jaoksissa ennen kuin aloitti tutkinnanjohtajana ensin henkirikos- ja pahoinpitelyjutuissa ja myöhemmin seksuaalirikosjutuissa.

Vuonna 2006 Turunen oli kehittämässä paljastavaa seksuaalirikostutkintaa. Tarkoituksena oli paljastaa verkon kautta toimivia pedofiilejä.

Toiminta oli uraauurtavaa Suomessa. Ryhmä paljasti suuria kokonaisuuksia. Nyt toiminta on murharyhmässä arkipäivää.

"Jutut lähtivät usein niin, että ensin paljastettiin hyväksikäyttäjän henkilöllisyys ja sitten etsittiin uhrit, koska lapset eivät olleet uskaltaneet kertoa kenellekään hyväksikäytöstä", Turunen sanoo.

Seksuaalirikosjuttujen tutkinnanjohtajan paikalta Turunen siirtyi keskusrikospoliisin Europol-yhdysmieheksi ja Suomen yhdysmiestoimiston johtajaksi Haagiin. Haagissa työtehtävät liittyivät kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja tietojenvaihtoon.

Haagista Turunen palasi vuosi sitten Helsingin poliisin oikeudelliseen yksikköön. Laillisuusvalvontaan kuuluu osana myös kollegojen tekemisten syynääminen, mutta Turunen ei kokenut sitä ongelmaksi.

"Erittäin hyvä vuosi oli. Pidän tärkeänä, että katsoo asioita välillä eri vinkkelistä."

Juristiksi Turunen opiskeli poliisikoulun ja kenttäpoliisin vuorotyön ohella. Tähtäimenä oli jo varhain nimenomaan rikostutkintaan hakeutuminen.

"Minulla on aina ollut hyvät pomot ja opettajat. Seksuaalirikostutkinnassa ja muussa väkivaltarikostutkinnassa kokee, että tekee valtavan tärkeää työtä. Murharyhmän esimiehet ovat olleet todella hyviä. Heidän työtään on ollut helppo tulla jatkamaan."

Turunen korostaa, että murharyhmässä on aina jaettu tietotaitoa. Samaa kulttuuria hän haluaa edistää jatkossakin.

"Nuorten pitää olla tarkkana ja korvat auki, että saadaan hiljaista tietoa. Kokeneita kollegoita on jäänyt eläkkeelle ja on vielä jäämässä, joten osaamisen siirtäminen on tärkeää. Ryhmä on kuitenkin kokenut, eikä homma ole yhden ihmisen varassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat