Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erot kuntien välillä valtavia

Kaupunki
 

Vuosi sitten voimaan tulleella oppilashuoltolailla on suora vaikutus yhteen asiaan: koulupsykologeille on koko maassa paljon avoimia työpaikkoja, mistä valita.

Laki velvoittaa kuntia järjestämään psykologin myös toisen asteen koulutukseen, esikouluun ja yksityiskouluille. Perusopetuksessa tämä velvoite on ollut olemassa kauan, mutta aiemmin laissa ei ole ollut aikarajoja.

Oppilaan tai opiskelijan pitäisi päästä koulupsykologin tai -kuraattorin juttusille viikossa, kiireellisissä tapauksissa jopa samana päivänä.

Kuntaliiton selvitys lain vaikutuksista Suomessa on valmistumassa tässä kuussa.

"Toisissa kunnissa palvelu on voitu järjestää lain mukaiseksi. Toisissa on ollut vaikea saada palkattua tarpeeksi päteviä henkilöitä töihin, laki kun tarkentaa myös kelpoisuusvaatimuksia", sanoo kehittämispäällikkö Marja Lahtinen.

Kuntaliitolle ei ole tullut vastaan toista Helsingin kaltaista tapausta, jossa kunta lain myötä vähentäisi psykologien määrää suhteessa lasten määrään.

"Voi olla, että tällaisia on muitakin. Uudessa laissa on aika monta velvoitetta kunnalle täytettäväksi. Jostain täytyy sitten tinkiä", Lahtinen sanoo.

Psykologiliitosta arvioidaan, että koko maassa koulupsykologeista on yhä kahden kolmanneksen vaje. Tarkkoja lukuja ei tiedä kukaan, sillä osassa kunnista psykologit on laskettu suoraan sivistystoimen alle, osassa he ovat hallinnollisesti vaikka perheneuvolan alaisuudessa.

"Karkeasti arvioiden pitäisi olla ehkä 800–900 koulupsykologia, kun nyt on noin 300", laskee Annarilla Ahtola psykologiliitosta. Tilanne on ollut sama peruskoulun aloittamisesta saakka eli tavoitteet ovat olleet kaukana jo noin neljäkymmentä vuotta.

Kuntien väliset erot ovat olleet suuria. Lakimuutoksen jälkeen monissa pienissäkin kunnissa on alettu laittaa asiaa kuntoon.

Ahtola arvioi, että Helsinki on ollut tässä asiassa historiallisesti lippulaivan asemassa. Täältä on otettu mallia muualle.

Siksi liitossakin ollaan ihmeissään pääkaupungin tilanteesta nyt.

"Surullinen ja päätön ajatus. Ei varmasti ole lainsäätäjän tarkoitus tässä, että palveluja huononnetaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat