Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa havittelee 20 000 asukasta "Aviapolis-fiiliksellä"

Lentokenttäkaupunginosa saa lisää asuntoja ja 60 000 työpaikkaa teollisuushallien ja metsän tilalle

Kaupunki
 
Laura Oja
Vantaan Aviapoliksesta rakentuu seuraavien vuosikymmenten aikana 20 000 asukkaan kaupunginosa. Aerolan ympärillä olevan metsän tilalle tulee asuntoja jopa 10 000 ihmiselle.
Vantaan Aviapoliksesta rakentuu seuraavien vuosikymmenten aikana 20 000 asukkaan kaupunginosa. Aerolan ympärillä olevan metsän tilalle tulee asuntoja jopa 10 000 ihmiselle. Kuva: Laura Oja

Helsinki-Vantaan lentoaseman kylkeen rakennetaan seuraavien vuosikymmenten aikana uusi, jopa 20 000 asukkaan ja 60 000 työpaikan kaupunginosa. Erityisen paljon muuttuu Aerola: Alvar Aallon suunnittelemien rivitalojen ympärille muuttaa 2020-luvulla 10 000 ihmistä.

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee maanantaina Aviapoliksen kaavarunkoluonnosta, jonka tavoitteena on ohjata alueen maankäyttöä kohti "käveltävää korttelikaupunkia".

Teollisuushallien, varastojen ja metsän tilalle ja nykyisten toimistotornien kylkeen aiotaan rakentaa umpikortteleita ja viisi–kuusikerroksisia taloja, joiden kivijalkoihin tehdään liiketiloja.

"Rekan mittakaavasta mennään kohti kävelijän mittakaavaa", sanoo kaavarungon tekemisestä vastannutta työryhmää vetänyt yleiskaavapäällikkö Mari Siivola.

Nykyisin alueen korttelit ovat kanteiltaan jopa 300-metrisiä. Ne aiotaan pilkkoa pienemmiksi niin, että uusien kortteleiden sivujen pituudet ovat noin 100–150 metriä.

"Suunnittelussa on puhuttu paljon walkabilitystä [käveltävyydestä], joka on noussut teemaksi ympäri maailmaa. Etäisyydet ovat toki pitkiä, joten pelkkää kävelykaupunkia alueesta ei saa. Liikennejärjestelmä aiotaan kuitenkin rakentaa myös kävelijöiden ehdoilla", Siivola sanoo.

Asuntojen rakentaminen aivan lentokentän viereen onnistuu, koska Aerola ja Veromies jäävät kiitoteiden kainaloon. Kovin lentomelu syntyy kiitoteiden suuntaisesti, ja niinpä vain kaavarungon pohjoisin alue on meluvyöhykkeellä, jossa ei sallita asuntorakentamista.

Ensimmäisenä asuntoja nousee kehäradan aseman viereen, jossa hotelli- ja toimistorakentaminen on jo käynnissä. Lisäksi asuntoja tehdään pian Kehä III:n ja Tikkurilantien väliin, Kehä III:n varrella olevien toimistotalojen taakse.

Viimeistään 10 vuoden päästä rakentaminen alkaa myös Aerolassa. Se muuttuu nykyisestä noin 500 asukkaan hiljaisesta talorivistöstä yli 10 000 asukkaan kodiksi. Alue on suurimmaksi osaksi etelään päin viettävää rinnettä. Asuintaloista saattaa tulla hyvinkin suosittuja.

"Meillä ei ole tarjota ihmisille merta tai muuta valmista houkutinta, joten kaupunkisuunnittelulla täytyy rakentaa uniikki kaupunginosa, jossa on vilinää ja oma Aviapolis-fiilis. Tämä tarkoittaa todennäköisesti myös wau-arkkitehtuuria", Siivola sanoo.

Ensimmäisten asemakaavojen kohdalla alueen omaperäisyydestä on käyty Siivolan mukaan paljon keskustelua.

"Eri kortteleiden pitäisi näyttää erilaisilta, eivätkä ne saisi olla liian samanlaisia kuin muualla. Tehtävä on vaikea erityisesti ensimmäisten hankkeiden kohdalla, sillä ne leimaavat alueen heti tietyntyyppiseksi."

"Loppujen lopuksi alueen imagon ja hengen luovat tietenkin sen asukkaat, mutta on ratkaisevaa, että kaupunkitilan suunnittelussa tehdään alusta asti hyviä, korkealaatuisia ja mielenkiintoisia ratkaisuja", Siivola sanoo.

Siivolalla ei ole vielä valmista vastausta siihen, mikä Aviapoliksen houkutin lopulta on.

"Asuntokauppias sanoo tietenkin sijainti, sijainti, sijainti, mutta jotain muutakin tarvitaan."

Sijainti, sitä Aviapoliksella on. Alueesta on tullut koko maan voimakkaimmin kasvava työpaikka-alue. Nyt suunniteltavalla alueella työskentelee yli 10 000 ihmistä. Koko Aviapoliksen suuralueella on yli 35 000 työpaikkaa.

"Työntekijät ovat kaivanneet lisää lounaspaikkoja, ruokakauppoja, puistoja ja muita palveluita. Näitä ei synny, ellei alueesta rakenneta oikeaa kaupunkia", Siivola sanoo.

Kehitys noudattelee kansainvälisiä trendejä. Iso lentokenttä toimii sen kylkeen syntyvän kaupunginosan taloudellisena moottorina. Suomessa ei Helsinki–Vantaan lisäksi ole toista isoa lentoasemaa, joten Aviapolis on ainutlaatuinen hanke koko Suomessa. Juuri siksi Vantaa haluaa suunnitella Aviapoliksen alueen kokonaisuutena, Siivola sanoo.

"Tehokas ja tiivis rakentaminen ei ole mahdollista, ellei aluetta suunnitella kunnolla. Tilkku kerrallaan ei voi rakentaa, jos haluamme kaupungin, joka toimii."

Aviapoliksen alue rakentuu nykyisen Veromiehen kaupunginosaan. 3,5 neliökilometrin aluetta rajaa etelässä Kehä III, pohjoisessa lentokenttä, idässä Osumapuisto ja lännessä Tuusulanväylä. Alueen koko vastaa neljäsosaa Helsingin kantakaupungista.

Kaavarunko täsmentää yleiskaavaa ja ohjaa asemakaavoitusta ja muita alueen hankkeita. Kaavarungon hyväksyy lopullisesti kaupunginvaltuusto.

 

Yleiskaavapäällikkö Siivolan lisäksi tietoja antoivat arkkitehti Merja Häsänen ja yleiskaavasuunnittelija Sakari Jäppinen.

Pekka Torvinen HS
Veromies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat