Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet tulivat tapaamaan idoleitaan – tubettajia

Tubettajista on tullut nuorisoidoleita

Kaupunki
 
Nuoriso halusi nähdä videoilta tutut tubettajat myös livenä
Nuoriso halusi nähdä videoilta tutut tubettajat myös livenä
Lauantaina Helsingin Hartwall-areenalla järjestetty Tubecon-tapahtuma pursui tubettajia ja heidän fanejaan, jotka jonottivat päästäkseen näkemään idolinsa livenä. Toista kertaa järjestetty tapahtuma tuplasi kävijämääränsä kymmeneentuhanteen. Järjestäjät aikovat monistaa tapahtuman myös Ruotsiin. Toimittaja: Annastiina Airaksinen, kuvaus: Jani Viskari, leikkaus: Kristiina Marttinen

Nuoriso juoksee kirkuen Hartwall-areenan käytävillä. He ovat bonganneet idolinsa, tubettajan. Kenties se oli Soikkuu, Mmiisas, Papananaama, Mentaalisavuke tai Lakko.

Tubettajat lataavat videoita videopalvelu Youtubeen. He esiintyvät nimimerkeillä ja omilla kasvoillaan, puhuvat yleisölle kotivideoiden kautta.

Nyt toista kertaa järjestetyssä Tubeconissa fanien oli mahdollista ikuistaa nuo kasvot kaverikuvaan tai ainakin nähdä idolinsa lavalla. Käytävät olivat tukossa fanitapaamisiin jonottavia nuoria.

Tapahtuma keräsi viime vuonna Hartwall-areenalle yli 5 000 osallistujaa. Lauantaina järjestetty tapahtuma oli tällä kertaa loppuunmyyty, kun paikalle saapui 10 000 fania vanhempineen.

Tapahtuman järjestäjät vievät ensi vuonna Tubeconin myös Ruotsiin. Siellä tubettaminen on Suomeakin isompi ilmiö.

Jani Viskari HS
Fanit jonottivat Tubeconissa päästäkseen halaamaan tubettaja Pernilla Böckermania.
Fanit jonottivat Tubeconissa päästäkseen halaamaan tubettaja Pernilla Böckermania.

Suosituksi tubettajaksi voi tulla, jos kehittää persoonallisen tyylin.

Osa pitää videoblogia, osa pelaa tietokonepelejä ja selostaa pelaamistaan samalla, osa tekee sketsejä kavereiden kanssa.

Usein tubettamiseen kuuluu paljon huumoria. Sketsiryhmä Justimus alkoi tehdä kuusi vuotta sitten videoita vastineeksi tylsyydelle.

"Nyt videoita tehdään, koska halutaan tubettajiksi. Yhdysvalloissa tubettajat ovat suositumpia kuin filmitähdet", Justimuksen Sami Harmaala kuvailee muutosta.

Parhaimmillaan videot keräävät satojatuhansia, jopa miljoonia katselukertoja. Tubettajat tunnistetaan kadulla, ja heistä voi puhua nuorisoidoleina.

Videoiden kommentointi on olennainen osa fanien ja Youtube-tähden välistä kommunikaatiota. Tubettajan seuraajat esimerkiksi ehdottelevat, mitä he haluaisivat nähdä seuraavalla videolla.

Tubettajat lataavat videot omalle Youtube-kanavalleen. Fanit voivat ryhtyä seuraamaan kanavaa.

Miika Pahkalan mielestä on parempi, että hänen 10- ja 7-vuotiaat lapsensa katsovat tiettyä, järkeväksi todettua kanavaa kuin selaavat videoita satunnaisesti.

Vastaava tuottaja Eevamaria Vassisen mukaan tapahtumassa oli noin 70 tubettajaa.

"Tunnettuja tubettajia ei voi laskea yhden käden sormilla, vaan ilmiön kasvaessa monet nuoret ovat nousseet suosituiksi."

Massatapahtumat houkuttelevat ihmisiä Helsinkiin
Massatapahtumat houkuttelevat ihmisiä Helsinkiin
Samanaikaiset massatapahtumat huokuttelevat elokuun puolivälissä kymmeniätuhansia matkailijoita Helsinkiin. Poimimme kaupungilta heistä muutaman, ja kysyimme, mikä heidät Helsinkiin toi. (toimittaja Heidi Lämsä HS, kuvaus: Sami Kero HS, editointi: Kristiina Marttinen HS

Annastiina Airaksinen HS
Pasila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat