Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä ei päästykään surffaamaan: Sopimusriita jumitti keinoaaltolaitteen lukkojen taakse

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Helsingin Sanomat kertoi (HS 15. 11. 2014) aaltokoneesta viime marraskuussa.
Helsingin Sanomat kertoi (HS 15. 11. 2014) aaltokoneesta viime marraskuussa. Kuva: Sami Kero HS

Helsingissä Kalasatamassa voisi periaatteessa harrastaa lainelautailua keinotekoisella aallolla. Kone aallon nostattamiseen on jo paikalla, mutta asiassa on yksi mutta: koneen keksijät eivät saa käyttää sitä.

Syynä omalaatuiseen tilanteeseen on sopimuskiista, jonka vuoksi aaltokone makaa nyt Helsingin Kalasatamassa kontissa ja lukkojen takana. Lainelautailun sijaan laitteen keksijät pyörittävät nyt Kalasatamassa bisnestään sup-lautojen ympärillä.

Atso Andersen ja Pauli Immonen kehittivät laitteen työskennellessään Aalto-yliopistossa. Laitteen valmistuttua se jäi patentteineen yliopiston omistukseen. Neuvottelut omistuksen siirtymisestä Aallolta keksijöiden perustamalle Artwave-yritykselle ovat edenneet Andersenin mukaan nihkeästi.

"Laitetta piti päästä käyttämään jo tänä kesänä, mutta neuvotteluista tulikin pitkät ja monisyiset", sanoo tutkijasta start up -yrittäjäksi ryhtynyt Atso Andersen.

Alun perin Kalasatamassa piti lainelautailla jo tänä kesänä. Lautailun viivästymisen lisäksi Andersenia harmittaa se, ettei Artwave ole päässyt riidan vuoksi esittelemään laitetta siitä kiinnostuneille ulkomaisille asiakkaille.

"Start up on start up, ja Aalto on iso toimija", Andersen sanoo. "Nyt pitäisi keskittyä liiketoiminnan käynnistämiseen ja kansainvälisen myynnin aikaansaamiseen eikä jäädä Suomen rajojen sisään nahistelemaan."

Andersen korostaa, että keksintö syntyi hankkeessa, jossa tähdättiin nimenomaan kaupallistettaviin keksintöihin ja keksintöjen avulla luotavaan liiketoimintaan.

Sekä Andersen että Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen korostavat, ettei riidassa ole kyse rahasta.

Pulkkisen mukaan asia mutkistui siksi, että keksijät kuuluivat Aallossa työskennellessään väärään porukkaan: he työskentelivät hallinnossa, eivätkä kuuluneet akateemiseen henkilöstöön.

Akateemisella väellä on selkeät sopimukset keksintöjen siirtymisestä keksijän haltuun, mutta hallintoväellä sellaista ei ole.

"Normaalisti hallintohenkilöstö ei tee keksintöjä", Pulkkinen taustoittaa käytäntöä.

Pulkkisen mukaan aaltokoneelle ja sen kaupallisille oikeuksille on jo sovittu hinta. Aallon näkemyksen mukaan Artwave maksaisi sen ajan mittaan mahdollisista voitoistaan, jos sellaisia joskus tulee. Muuten patenttia ei voi luovuttaa.

"Yliopisto ei saa tukea yritystoimintaa. Jos yritys tuottaa voittoa, meidän velvollisuutemme on laskuttaa laitteen keksimisestä Aallolle aiheutuneet kulut", Pulkkinen sanoo.

Andersenin mukaan Aalto haluaisi kuitenkin säilyttää oikeuden tehdä kilpailevaa tutkimusta ja käyttää keksijöiden materiaaleja.

"Start upin arvo perustuu juuri patenttioikeuksiin ja kilpailuedun rakentamiseen. Miten Aallossa ei ymmärretä tämänkaltaisia perusasioita?" Andersen ihmettelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat