Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaisilta loppuu tila Lauttasaaressa – Myllykalliossa opiskellaan liikuntasalissa

Uusi koulu on luvassa vasta 2020-luvulla. Vanhempia ahtaus ja väliaikaiset ratkaisut huolestuttavat.

Kaupunki
 
Laura Oja
Helsingin Myllykallion koulussa 2.-luokkalaiset aloittivat syyskukukauden liikuntasalissa, koska parakit ovat vielä kesken. Kalle Riihimäkeä (edessä vas.) ja Veikko Karhapäätä tilapäisratkaisu ei haittaa.
Helsingin Myllykallion koulussa 2.-luokkalaiset aloittivat syyskukukauden liikuntasalissa, koska parakit ovat vielä kesken. Kalle Riihimäkeä (edessä vas.) ja Veikko Karhapäätä tilapäisratkaisu ei haittaa. Kuva: Laura Oja

"Hyvää päivää!" raikuu Myllykallion koulun liikuntasalissa Helsingin Lauttasaaressa. Käynnissä on luokkien 2E:n ja 2F:n oppitunti.

Oppilaat viettävät lukukauden ensimmäisen kuukauden koulun liikuntasalissa, sillä koulun pihalle rakennettava väliaikainen parakki ja sen luokkahuoneet eivät ole vielä valmiita. Samasta syystä kaksi ensimmäisen luokan ryhmää opiskelee tilapäisesti tavallista luokkaa pienemmissä kieliluokissa.

Lauttasaaren täydennysrakentamisen vuoksi alueen lapsimäärä on lisääntynyt vauhdilla, ja alueen koulut alkavat käydä ahtaaksi.

Paviljonkeja tai parakkeja on rakennettu joka kesä vuodesta 2013. Tänä vuonna niiden pystyttäminen viivästyi, sillä alueen pohjatutkimuksesta selvisi, että rakennukset pitää paaluttaa. Valmista pitäisi olla elokuun lopussa, jolloin lapset pääsevät liikuntasalista oikeisiin luokkiin.

"Vanhempia tämä tuntuu hämmentävän enemmän kuin kouluväkeä. Olemme tottuneet toimimaan erilaisissa oppimisympäristöissä, mutta eihän tämä ole ensisijainen vaihtoehto. Onneksi molemmat kakkosluokat tuntevat toisensa hyvin ja tekevät paljon yhteistyötä. Tämä jää varmaan mieleen hauskana kokemuksena", rehtori Johanna Honkanen-Rihu sanoo.

Toisinaan liikuntasalissa voi olla 48 oppilasta yhtä aikaa. Tila ei silti tunnu ahtaalta. Ovella on sininen räsymatto, ja oppilaat ovat kerääntyneet pöytäryhmiin piirtämään. On korkeat katot ja runsaasti luonnonvaloa. Nurkassa on piano. Jos yhden luokan pitää keskittyä, toinen luokka voi aurinkoisella säällä pitää tunnin ulkona.

"Tämä tuli aika yllätyksenä, mutta täällä on kivaa!" 2.-luokkalainen Veikka Karhapää sanoo.

"Tämä on hauska iso luokka, koska täällä on säkkituoleja. Mutta niillä ei saa hyppiä", rinnakkaisluokkalainen Kalle Riihimäki kertoo.

Lauttasaaren yli 800 oppilaan ala-aste on Helsingin suurin alakoulu. Tänä vuonna ensimmäisen luokan aloitti 166 oppilasta, kun viime vuonna ekaluokkalaisia oli 151.

Ala-aste on jaettu Myllykallion ja Pajalahden kouluihin. Isommassa Myllykalliossa tila alkaa loppua kesken, ja se näkyy parhaiten lounasaikaan.

Ruokailuun on varattu kaksi tuntia, ja joka luokka saa syödä 20 minuuttia. Ruokailuajat ja luokkien istumapaikat on jaettu värikoodein taulukkoon. Joka hetki joku jonottaa, palauttaa astioita tai syö tarkasti suunnitellussa järjestyksessä.

Helsingin kaupungin opetustoimen johtaja Liisa Pohjolaisen mukaan väliaikaisratkaisuihin päädyttiin, koska viime vuosien luokat kasvoivat alkuperäistä ennustetta enemmän.

Lauttasaaren uuden koulun pitäisi kaupungin investointiohjelman mukaan valmistua vuonna 2022. Silloin ensimmäisen luokan ennustetaan aloittavan yli 190 lasta.

"Olemme opetusvirastossa toivoneet, että koulun rakentamista aikaistettaisiin, koska oppilasmäärä kasvaa niin nopeasti. Sisäilmaongelmaisten koulujen peruskorjaukset ovat kuitenkin prioriteetteina, ja joudumme jatkuvasti tasapainottelemaan budjetin kanssa", Liisa Pohjolainen kertoo.

Lauttasaaren ala-asteen piha-alueelle rakennettavat parakit valmistuvat luultavasti elokuun lopulla.
Lauttasaaren ala-asteen piha-alueelle rakennettavat parakit valmistuvat luultavasti elokuun lopulla.

Myllykallion koulun uusin parakki saatiin mahtumaan koulun viereiseen puistoon, mutta ensi vuonna Lauttasaaressa ollaan taas saman tilaongelman äärellä. Honkanen-Rihun mukaan koulu on saamassa ensi vuoden syksyksi lisää tilaa lähialueelta, sillä koulun piha-alue ei voi enää kutistua.

"Kartoitamme jatkuvasti koulun läheisyydestä muita opetukseen soveltuvia tiloja, koska ennakoimme, että tulevaisuudessa tarvitsemme lisää tilaa. Siellä pitäisi olla piha-alue, riittävä määrä vessoja sekä kunnollinen ilmanvaihto. Meillä on useita kohteita, joista teemme selvitystä", kaupungin kiinteistöpäällikkö Sari Hildén kertoo.

Lauttasaaren koululaisten vanhemmat ovat huolissaan nykytilanteesta. Lauttasaari elää -Facebook-ryhmässä vanhemmat ovat pohtineet ongelmaa yhdessä. Moni on ottanut yhteyttä suoraan opetustoimeen ja tilakeskukseen. Vireillä on uuden koulun puolesta myös adressi, jonka on allekirjoittanut jo yli 800 kaupunkilaista.

"Monille voi tulla parakeista jotenkin huono ja harmaa mielikuva – että pystyykö niissä opiskelemaan. Niistä tehdään ihan tavallisia koululuokkia, ja meillä on ollut niistä hyvä kokemuksia", Pohjolainen sanoo.

Rehtori Honkanen-Rihu kertoo samaa. "Opettajat ja oppilaat haluavat niihin, sillä ne ovat uusia, ilmastoituja, rauhallisia ja siistejä tiloja. Vanha 1950-luvulla rakennettu koulu on kaunis, mutta siellä ei ole ilmastointia. Se on talvella viileä ja kesäisin kuuma."

"Kyllä jokaiselle lapselle koulupaikka löytyy", Liisa Pohjolainen rauhoittelee.

Korjaus 17.8 klo 8.45: Veikka Karhapään nimi korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat