Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo nuiji läpi uuden ateriayhtiön

Kokoomuslaiset sanoivat, ettei yhtiöittäminen heikennä palkkoja

Kaupunki
 
Katarina Sällylä HS
Kattiloiden räminä ravisteli tärykalvoja maanantaina Espoon valtuustosalin edustalla. Kaupungin työntekijät vastustivat Catering-liikelaitoksen yhtiöittämistä aluetoimitsija Simo Mäen johdolla.
Kattiloiden räminä ravisteli tärykalvoja maanantaina Espoon valtuustosalin edustalla. Kaupungin työntekijät vastustivat Catering-liikelaitoksen yhtiöittämistä aluetoimitsija Simo Mäen johdolla. Kuva: Katarina Sällylä HS

Espoo muuttaa koulujen ja päiväkotien ateriapalveluista vastaavan liikelaitoksensa kaupungin omistamaksi yhtiöksi. Kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana asiasta kiivaan sanailun päätteeksi äänin 41–34.

Yhtiöittämistä puolsivat suurin ryhmä kokoomus, Rkp, keskusta sekä osa perussuomalaisista. Yhtiöittämistä vastustivat Sdp, vasemmistoliitto, osa perussuomalaisista sekä kristillisdemokraatit.

Tästä on kyse

Espoo hakee säästöjä palveluidensa ulkoistamisesta ja yhtiöittämisestä

 Kireä kuntatalous ajaa Espoon kaupungin hakemaan säästöjä palveluidensa ulkoistamisesta ja yhtiöittämisestä.

 Nyt väännettiin Espoo Cateringista, joka valmistaa pääosin koulujen ja päiväkotien aterioita.

 Keväällä kyse oli kaupunkitekniikan ja kiinteistötoimen jättiulkoistuksesta, jonka valtuusto hylkäsi toistaiseksi.

 Cateringin yhtiöittämiseen sysäävät Euroopan komissio ja kuntalaki, joiden mukaan kilpailluilla markkinoilla toimivat kunnan liikelaitokset tulee yhtiöittää.

Valtuutettu Ulf Johansson (Meidän Espoomme) esitti asian valmistelua uudelleen, mikä hylättiin myös äänin 41–34.

Vihreät oli valmis yhtiöittämiseen reunaehdoin. Puolue halusi muun muassa säilyttää kaikki henkilöstöedut. Valtuusto kuitenkin hylkäsi vihreiden kaikki esitykset, joten vihreät äänesti yhtiöittämistä vastaan.

"Onko tässä kyse vain välivaiheesta ennen kaiken koululaisten ruokailun ulkoistamista?" kysyi Saara Hyrkkö (vihr).

Yhtiöittämisaikeet kuumensivat tunteita myös Espoon valtuustosalin edustalla ennen kokousta järjestetyssä mielenosoituksessa. Paikalla oli useita Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) oransseihin väreihin sonnustautunutta kaupungin työntekijää. Mielenosoitusta säestivät rummun virkaa ajaneet kattilat.

Mielenosoittajat korostivat, että kattilat olivat peräisin työntekijöiden kotoa, ei työpaikalta Espoo Cateringin keittiöistä.

"Ja omalla ajalla ollaan, mitä kärkipoliitikko tuli hävyttömästi kysymään. Koulujen ja päiväkotien keittiöt menevät kiinni ennen kolmea, ja aloitimme neljältä", napauttaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) pääluottamusmies Kristiina Salo.

Kyseessä oli jo vuoden neljäs palveluiden ulkoistamis- tai yhtiöittämisaikeita vastustava mielenosoitus.

"Espoo hakee keinolla millä hyvänsä ulkoistamista ja yhtiöittämistä. Tämä on kevään ulkoistamistappion jälkeen kokoomukselle arvovaltakysymys", JHL:n Salo moitti.

Toukokuussa suurin puolue kokoomus joutui nielemään sen, ettei kaupunkitekniikan ja kiinteistötoimen palveluita päätetty ulkoistaa (HS 18. 5.).

Yhtiöittämiskeskustelu johtuu siitä, etteivät kuntien liikelaitokset enää kuntalain mukaan voi toimia kilpailuilla markkinoilla. Asetelman on katsottu vääristävän kilpailua.

Yhtiöittämistä on perusteltu myös 1,9 miljoonan euron säästöillä. Niistä 1,6 miljoonaa euroa tulisi JHL:n laskelmien mukaan työntekijöiden etujen heikennyksistä. Usea kokoomuksen valtuutettu vakuutti, että palkka säilyisi.

Sdp esitti yhtiöittämisen hylkäämistä. Esitykseen kuului kehotus kaupunginhallitukselle.

"Tulee hankkia varmuus, voiko Cateringin osoittaa kilpailevan vähäisillä ulkoisella myynnillään markkinoita häiritsevästi", esitti valtuutettu Veikko Simpanen (sd).

Usea valtuutettu yhtyi kehotukseen. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän (kok) mukaan Catering ei voisi liikelaitoksena toimia vapailla markkinoilla.

"Ulkopuolelle myynnin tulisi olla vähäistä ja satunnaista. Espoossa se ei ole. Kaupunginyhtiö on myös paras vaihtoehto toimeenpanna talouden säästöohjelmaa", Mäkelä sanoi.

Viime vuonna Cateringin 45 miljoonan euron myynnistä 2,2 miljoonaa euroa oli ulkoista, pääosin eläkeläisten aterioita.

Simpanen huomautti, että yhtiönä Catering joutuisi maksamaan useita veroja, joita liikelaitoksen ei tarvitse maksaa.

Uusien työntekijöiden palkkoihin aiotaan soveltaa mahdollisesti Palvelualojen ammattiliiton työehtosopimusta.

"Liikelaitos on palvellut tehokkaasti, ja tyytyväisyys on ollut korkealla myös valtuustosalissa. Päätös yhtiöittää Catering on ideologinen", sanoi Sdp:n ryhmänvetäjä Maria Guzenina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat