Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin talous näyttää suhteellisen vakaalta

Säästöt purevat, mutta kasvava työttömyys huolettaa

Kaupunki
 

Helsingin kaupungin talous näyttää suhteellisen vakaalta, arvioi kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok).

"Talouden peruslähtökohdat ovat vakaat. Kun ottaa huomioon yleisen taloudellisen tilanteen, tämä näyttää Helsingin osalta lohdulliselta."

Tästä on kyse

 Helsinki hyväksyi vuonna 2013 strategiaohjelman, joka on voimassa vuoteen 2016 saakka.

 Ohjelmaan sisältyi tuottavuustavoite, jonka mukaan kaupungin toimialojen on hillittävä menojen kasvua yhdellä prosentilla vuosittain.

Pajusen mukaan Helsingin suurimmat tulevaisuuden haasteet liittyvät nimenomaan kasvaneen työttömyyden aiheuttamiin haasteisiin. Työttömyys on kasvanut Helsingissä 1,5 prosenttiyksiköllä viime vuodesta. Helsingin työttömyysaste on nyt 13,1 prosenttia, kun se koko maassa on 14 prosenttia.

"Tähän tarvitaan lääkkeitä nimenomaan koko valtakunnan tasolla."

Helsingissä oli kesäkuussa yli 15 000 yli vuoden työttömänä ollutta. Vuotta aiemmin heitä oli lähes 5 000 vähemmän.

Ensimmäistä kertaa vuosiin Helsingin sosiaali- ja terveyspuolen perustoimintojen menot pysyvät budjetissa, iloitsee kaupunginhallituksen jäsen Osku Pajamäki (sd).

"Tämä on upea juttu. Konsernitasolla näyttää myös siltä, että emme ota penniäkään syömävelkaa toimintamenoihin, vaan ainoastaan investointeja varten. Ja tämä tarkoittaa myös, että olemme onnistuneet säästötoimissa."

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs muistuttaa, että kaupunki on myös saanut odotettua enemmän verotuloja.

"Ei ole mitään syytä sirotella tuhkaa päälle. Emme ole vararikossa, ja yleisesti ottaen taloudellinen tilanne on ihan hyvä."

Kaupungin tulos näyttäisi kuitenkin tänä vuonna jäävän 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kaupunginvaltuuston asettamasta strategiatavoitteesta tulos jää jälkeen 80 miljoonan euron verran.

"Meidän pitäisi päästä tavoitteisiin, ne ovat täysin saavutettavissa. Kaikkien tahojen pitää tehdä entistä päämäärätietoisempaa duunia," sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Helsingin alijäämäinen tulos johtuu pääasiassa kasvaneen työttömyyden seurauksista, toimeentulotukimenojen sekä erikoissairaanhoidon ja opetuksen kustannusten arvioitua hieman suuremmasta noususta.

Suurimman loven Helsingin rahapussiin konsernitasolla tekee tänä vuonna osakeyhtiöksi muuttuneen Helsingin Energian (Helen Oy) menetetyt tulot.

Helsingin kaupunki on vuosien ajan saanut energiayhtiöstään merkittävästi rahaa kaupungin palveluiden järjestämiseen. Tämän vuoden alussa osakeyhtiöksi muuttunut energiayhtiö jakaa osinkoa Helsingille ensimmäisen kerran vuonna 2016, mutta osingon arvellaan jäävän selvästi vähäisemmäksi kuin aiempina vuosina.

Yhtiön arvellaan tekevän voittoa tänä vuonna 90 miljoonaa euroa. Tämä on noin 50 miljoonaa euroa huonompi tulos kuin viime vuonna.

Parhaimmillaan Helsingin Energia toi kaupungille riihikuivaa rahaa vuoden aikana kahden kunnallisveroprosentin tuoton verran.

Talouden kehityksessä on Helsingin osalta tarjolla myös hyviä uutisia. Palveluiden hinnat ovat laskeneet ja kaupungin verotulot kasvaneet. Vuosikatteen arvioidaan olevan jopa 43 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän, mutta 287 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2014.

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli talouden ja toiminnan seurantaraporttia kokouksessaan maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat