Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilastietojärjestelmä tilataan Yhdysvalloista

Sopimus Apotista on tarkoitus tehdä vielä tänä vuonna

Kaupunki
 
Vilja vehkaoja Lehtikuva
Uuteen potilastietojärjestelmään kertyy noin 1,5 miljoonan asiakkaan tietoja.
Uuteen potilastietojärjestelmään kertyy noin 1,5 miljoonan asiakkaan tietoja. Kuva: Vilja vehkaoja Lehtikuva

Yhdysvaltalainen Epic Systems Corporation on valittu rakentamaan Apotti-potilastietojärjestelmää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille ja neljälle kunnalle.

Loppusuoralla järjestelmän myyjäksi oli enää kaksi ehdokasta: yhdysvaltalainen Epic ja kanadalainen CGI.

Tästä on kyse

 Apotti on sosiaali- ja terveydenhuollon hanke, joka uudistaa potilastietojärjestelmän.

 Uuden potilastietojärjestelmän käyttöönoton tavoitteena on sujuvoittaa hoitotyötä ja tarjota monipuolisia sähköisiä palveluja asiakkaille.

 Apotti korvaa kymmeniä nykyisiä tietojärjestelmiä. Mukana ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus, Helsinki, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi.

CGI tarjosi Apottia 319 miljoonalla. Epicin tarjous oli 384 miljoonaa.

Tarjouksia vertailtaessa hinnan osuus oli 40 prosenttia. Sen lisäksi arvioitiin laatupistein molempien yritysten toiminnallisuutta, käyttöönottokykyä ja ylläpitoa tässä hankkeessa. Epic pärjäsi arvioissa ja voitti koko tarjouskilpailun 92,23 pisteellä. CGI sai kasaan 89,76 pistettä.

"Näin ollen ehdotamme, että Epic Systems Corporation valitaan meidän järjestelemätoimittajaksi", sanoi Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki.

Kilpailutuksessa kiinnitettiin huomiota muun muassa siihen, että järjestelmään voi liittää myöhemmin esimerkiksi muiden yritysten ohjelmia. Vanhenevien nykyjärjestelmien käyttö maksaa vuosittain 45 miljoonaa euroa Husille.

Apotti-hankkeen kymmenen vuoden hinnan arvioidaan olevan 575 miljoonaa euroa, jos kaikki kulut otetaan huomioon. Hus maksaa Epicin järjestelmästä 46 prosenttia, kunnat maksavat loput asukaslukuun suhteutettuna. Helsingin osuus on 38 prosenttia, Vantaan 13 prosenttia, Kirkkonummen 2,5 prosenttia ja Kauniaisen 0,5 prosenttia. Välimäki toivoo, että muita Hus-alueen kuntia tulisi mukaan käyttämään – ja samalla tietysti rahoittamaan – Apottia.

Apotin hallinnointia varten on jo perustettu yhtiö heinäkuussa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) käsittelee Apotin järjestelmätoimittajan valintaa 7. syyskuuta ja kukin kunta syksyllä lautakunnissaan. Apotti-hankkeen ohjausryhmän mukaan sopimus olisi tarkoitus tehdä vielä tämän vuoden puolella.

Kun kaikki osapuolet ovat hyväksyneet hankintapäätöksen, CGI:n mahdollinen valitus markkinatuomioistuimeen saattaisi vielä viivästyttää Apotin käyttöönottoa. Uusi potilastietojärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön porrastetusti 2017–2019. Sen käyttö aloitetaan Peijaksen sairaalasta.

Potilastietojärjestelmän uusimisen tavoitteena on helpottaa noin 40 000 ammattilaisen työtä, sillä nykyjärjestelmät eivät aina ole yhteydessä toisiinsa. Potilaan kannalta kyse on hoidon sujuvuuden lisäksi turvallisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat