Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapteeni pysyi vaiti käymäläjätteistä

Itämereen jätevesien laskemisesta syytetty risteilijä saapui Helsinkiin

Kaupunki
 
Costa Luminosan kapteeni, mitä aluksen jätevesille tehdään?
Costa Luminosan kapteeni, mitä aluksen jätevesille tehdään?
Costa Luminosan kapteeni Massimo Pennisi kieltäytyi vastaamasta, mitä risteilyaluksen 3000 matkustajan käymäläjätteille nykyisin tehdään. Tuoreen ruotsalaisdokumentin mukaan alus laski vielä viime kesänä valtaosan käymälä- ja talousvesistään suoraan Itämereen.

Helsingin satamaan saapui maanantaina italialaisen varustamon massiivinen loistoristeilijä Costa Luminosa.

Kyse on samasta aluksesta, jota kritisoitiin kovasanaisesti viime viikolla Suomen televisiossa esitetyssä ruotsalaisdokumentissa Merenkulku uhkaa Itämerta.

Ohjelmassa palkittu toimittaja Folke Rydén todisti, miten Costa Luminosa tyhjensi vuosi sitten kesällä valtaosan jätevesistään suoraan Itämereen.

Helsingin Sanomat kysyi maanantaina Costa Luminosan kapteenilta Massimo Pennisiltä, mitä noin 3 000 risteilymatkustajan käymäläjätteille tehdään nykyisin.

Kapteeni kieltäytyi toistuvasti vastaamasta kysymykseen, koska se ei hänen mukaansa liittynyt lehdistövierailun teemaan, joka oli risteilyaluksen käyttämän teknologian esittely.

"Asiasta löytyy tietoa Costa Cruisen verkkosivuilta", Pennisi totesi, ennen kuin keskeytti haastattelun.

Pennisi ei myöskään vastannut, jättikö alus maanantaina jätevetensä Helsingin satamaan, vai laskettiinko säiliöiden sisältö Itämereen.

Costa Cruise -varustamon verkkosivuilta ei löytynyt vastauksia yrityksen nykyisistä jätevesikäytännöistä.

Helsingin Sataman tilastojen mukaan Costa Luminosa on tänä kesänä vieraillut Helsingissä 13 kertaa ennen tätä maanantaita. Jätevettä alus on jättänyt Helsingin satamaan peräti 12 pysähdyksellä.

Puhdistamattomien käymälävesien laskeminen risteilyaluksista ja matkustajalaivoista Itämereen ei ole kiellettyä. Itämeren suojelukomissiossa Helcomissa ei ole vielä saatu aikaan päätöstä niin sanotus alusjätevesikiellon toimeenpanosta. Nykyisin laivat saavat päästää käymälä- ja talousvetensä käsittelemättöminä mereen 12 merimailia eli 22 kilometrin päässä lähimmästä rannasta. Käsitellyt jätevedet saa laskea mereen seitsemän kilometrin päässä rannasta.

Vuosittain miljoonien risteilymatkustajien käymäläjätteet päätyvätkin rehevöittämään merta.

Käytännössä kaikissa Itämeren suurissa satamissa on jo nyt alusjätevesien purkupiste, jossa jätevedet otetaan vastaan ilman erillistä maksua. Suomalaiset autolautat ovat vuosien ajan tyhjentäneet säiliönsä satamissa. Suurten ulkomaalaisten risteilijöiden jätevesikäytännöistä ei ole tilastoja.

Suomen WWF:n mukaan alusjäteveden laskeminen saadaan kielletyksi näillä näkymin aikaisintaan vuonna 2019.

Markus Jokela HS
Costa Luminosan kapteeni Massimo Pennisi (vas.) ei vastannut kysymykseen, tyhjentääkö alus jätevetensä satamien purkupisteisiin vai lasketaanko ne Itämereen. Vieressä konemestari Alessandro Accardi.
Costa Luminosan kapteeni Massimo Pennisi (vas.) ei vastannut kysymykseen, tyhjentääkö alus jätevetensä satamien purkupisteisiin vai lasketaanko ne Itämereen. Vieressä konemestari Alessandro Accardi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat