Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähijunat myöhästelivät kunnostustöiden takia

Matkustajia kismittävät myös täydet I-junat. HSL on valmis lisäämään vaunuja, jos valituksia tulee paljon.

Kaupunki
 
Esa Mäkinen HS
Matkustajat odottivat myöhästynyttä junaa Pohjois-Haagan asemalla Helsingissä tiistaiaamuna.
Matkustajat odottivat myöhästynyttä junaa Pohjois-Haagan asemalla Helsingissä tiistaiaamuna. Kuva: Esa Mäkinen HS

Pääradan kunnostustyöt ja esimerkiksi massiiviset ratatyöt Tikkurilan pohjoispuolella ovat vaikuttaneet siihen, että lähijunat ovat tänäkin kesänä myöhästelleet matkustajien kiusaksi.

Viimeksi pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä oli ongelmia tiistaina, kun A-junien vuoroja jouduttiin perumaan aamulla rantaradalla.

Perumiset vaikuttivat myös kehäradalla liikennöiviin I- ja P-juniin, jotka myöhästelivät parin tunnin ajan.

Tiistaina junavuorojen perumiseen oli syynä häiriö liikenteenohjausjärjestelmässä. Kesän aikana vikoja ei ole vielä ollut kehäradalla, vaan ennen kaikkea pääradalla ja jonkin verran rantaradalla.

Häiriöitä ei ole ollut myöskään poikkeuksellisen paljon edellisiin kesiin verrattuna.

"Tekninen häiriö tarkoittaa yleensä joko vikaa liikenteenohjausjärjestelmässä tai vauriota sähköradalla", kertoo liikenneviraston rataliikennekeskuksen liikennepäällikkö Ari Lehtimäki.

Sähkövikojen korjaus kestää yleensä useita tunteja ja aiheuttaa sen vuoksi viivästyksiä.

"Korjauksissa kestää se, että ensin on paikallistettava ja määriteltävä vika. Vasta sen jälkeen korjaajat pääsevät paikalle. Meillä on vain yhdet sähköjohtimet toisin kuin Japanissa, jossa junat voidaan siirtää toisiin johtimiin", Lehtimäki sanoo.

Varsinaisten vikojen sijaan junat ovat myöhästelleet, koska Etelä-Suomessa on ollut poikkeuksellisen paljon radan kunnostustöitä, Lehtimäki kertoo.

"Lähijunien myöhästelyyn on vaikuttanut Tikkurilan pohjoispuolella tehdyt massiiviset ratatyöt, jotka ovat vaikuttaneet aamuliikenteen täsmällisyyteen."

Lehtimäen mukaan sähköradassa Tikkurilan lähellä on ollut myös vaurioita tänä kesänä.

"Sähköjohtimet ovat tulleet alas muutaman kerran. Syynä on ollut usein iän myötä tapahtuva kuluminen. Langat voivat pudota alas, kun veturin katolla olevat haravat tempaavat johtimet alas", kertoo Lehtimäki.

Moni on liittänyt junien myöhästelyn uuteen kehärataan, jolla I- ja P-junat alkoivat liikennöidä 10. heinäkuuta.

"Alkupäivinä myöhästymisiä tuli siksi, että radalla oli nopeusrajoitus keskeneräisten rakennustöiden vuoksi ", kertoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi.

Parhaiten junat pysyivät aikataulussa perjantaina 24. heinäkuuta, jolloin junat ajoivat 97,9 prosenttisesti aikataulujen mukaan, Kuukankorpi kertoo.

Sen sijaan 16. heinäkuuta junien täsmällisyys oli vain 78 prosenttia, koska pääradalla oli tekninen häiriö. Useimpina päivinä täsmällisyys oli yli 90 prosenttia. Myöhästyneeksi katsotaan juna, joka on enemmän kuin kolme minuuttia myöhässä.

Tämän vuoden tammi-kesäkuussa lähijunat ovat pysyneet aikatauluissa 91–95 prosenttisesti.

Myöhästymisten lisäksi monien kehäradan matkustajien mukaan erityisesti Tikkurilan suuntaan ajavat I-junat ovat olleet ruuhka-aikoina hyvin täysiä. Kehärataa liikennöivien junien pituuksia mietitään ensi kuussa, kertoo HSL:n Kuukankorpi.

"Seuraamme tilannetta. Jos valituksia tulee tietyistä vuoroista paljon, lisäämme niihin lisää vaunuja", Kuukankorpi lupaa.

Oikaisu 20.8. Liikenne kehäradalla alkoi 1. heinäkuuta eikä 10. heinäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat