Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakunila kasvoi nyrkkilähiöstä lintukodoksi

Salon Satu ja Sebastian aloitti Hakunilassa, jota pidettiin jengien tappelukenttänä. Nyt Hakunilassa nautitaan naapureista.

Kaupunki
 
Katkarapu-Ercan teki baklavasta vantaalaista lähiruokaa
Katkarapu-Ercan teki baklavasta vantaalaista lähiruokaa
Ercan Uluturhan tunnetaan pääkaupunkiseudun pizza- ja kebabpiireissä Katkarapu-Ercanina: Hän on toimittanut 15 vuoden ajan ravintoloille vihanneksia, lihaa ja etenkin katkarapuja, kunnes katkan hinta maailmalla alkoi nousta. Vuosi sitten hän avasi Vantaan Hakunilassa baklava-leipomon. Näin turkkilainen perinneherkku syntyy. Toimittaja Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus ja editointi Markus Jokela HS
Mesta kertoo kaupunkilaisen elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.mesta@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

Hakunilan ostariaukiolla soi humppa, kun imuliinoja ja cd-levyjä myyvä torikauppias esittelee tuotteitaan.

Sellainen musiikki oli muotia, kun Hakunila oli nuori ja Sinikka Ylén perusti kampaamon.

"Vuokrakerrostalossamme oli vähän ankea rappukäytävä. Saimme Hakunilan huollosta maalia ja maalasimme rapun talkoilla", Ylén aloittaa tarinan siitä, kuinka kampaamo sai nimekseen Satu ja Sebastian.

Talkoissa Ylénit tutustuivat naapureihin, ja koska näillä oli niin hienot jouluikkunat, Ylén pyysi naapureita somistamaan.

Nimeä mietittiin kahvin ja marjapiirakan voimin. Ylénien nuorimman pojan toinen nimi Sebastian oli hyvä, mutta entä naisen nimi?

"On meillä suunnitteilla Satu", Sinikka Ylénin puoliso tunnusti. Sitten syntyi Jenniina Satu Marika, joka tuli viiden vanhana seurakunnan kerhosta äidin luo pesemään permanenttirullia.

Nyt Jenniina Ylénillä on oma kampaamo ja 11 000 asukkaan vantaalainen Hakunilakin on kasvanut aikuiseksi.

Markus Jokela HS
Abdullah Salih Taha paistaa Hakunilassa baklavaa.
Abdullah Salih Taha paistaa Hakunilassa baklavaa.

Lähiö kypsyi samaan tapaan kuin kampaajan ja asiakkaan luottamus.

"Pikkuhiljaa. Ensin puhutaan hiuksista ja tutustutaan hiukseen ja ihmiseen", Jenniina Ylén sanoo. Pian jo nauretaan, kuten kampaaja Natalia Kirpu omien asiakkaidensa kanssa venäjäksi.

Kypsän lähiön suojaisia pihoja varjostavat suuret puut. Putkiremontteja aletaan suunnitella, ostari saatetaan purkaa.

"Vesikalusteita, kuten hanoja ja vessanpönttöjä, korjataan", ruusupuskien seassa nurmikkoa leikkaava huoltomies Jukka Saarinen kertoo töistään.

Hänkin on asioinut Satu ja Sebastianissa.

"Nyt alkaa tukka harvenemaan niin, ettei tarvitse käydä parturissa kovin usein."

Markus JOkela HS
Salon Satu ja Sebastianeja on Hakunilan ostarilla kaksin kappalein, toista pitää äiti ja toista tytär. Jenniina Ylén asetteli tiistaina vuosikymmenet kampaamossa asioineen Rita Savanderin hiuksia.
Salon Satu ja Sebastianeja on Hakunilan ostarilla kaksin kappalein, toista pitää äiti ja toista tytär. Jenniina Ylén asetteli tiistaina vuosikymmenet kampaamossa asioineen Rita Savanderin hiuksia.

Saarinen tiesi nimeltä joitakuita heistä, jotka loivat 1990-luvulla Hakunilalle mainetta jengien tappelukenttänä.

"Oli tällä omanlaisensa maine, mutta Hakunila on mainettaan parempi", ruusupuskissa nurmea parturoiva Saarinen sanoo.

"Niistä kahakoista tehtiin isompi juttu kuin mitä ne oli", muistaa myös Saarista kymmenen vuotta nuorempi Jenniina Ylén.

Hänen nuoruuteensa kuuluivat hiihto, jalkapallo ja ratsastus.

"Me kasvoimme jo koulussa moniin kansallisuuksiin, ja nyt kampaamon asiakkaissa on ainakin viittätoista kansallisuutta."

Markus Jokela HS
Jukka Saarinen parturoi lähiön nurmikoita ja korjaa vuotavat hanat.
Jukka Saarinen parturoi lähiön nurmikoita ja korjaa vuotavat hanat.

Kun Suomen kotiseutuliitto tässä kuussa valitsi Hakunilan vuoden kaupunginosaksi, yksi peruste valinnalle oli asukkaiden vilkas yhteistoiminta.

Mutta eikös sitä ole kaikkialla? Miten se ilmenee juuri täällä?

No, esimerkiksi kampaamon asiakkaista jotkut ovat saaneet yllättävän kutsun: lähdetkö hiusmalliksi Hakunila-päivään?

Moni lähti, ja Tarjoustalo tai nyt jo lopettanut intialainen vaatekauppias tarjosivat vaatteet.

Sotungin lukiossa Ylénit kampasivat kerran lukiolaisia itse-tuunattujen vaatteiden näytökseen ja saivat palkkioksi vip-näytöksen asiakkailleen.

Tätä nykyä Hakunilassa tarjotaan muutakin kuin marjapiirakkaa. Kampaamon yläkerran leipomossa syntyy filotaikinaa ja kaikkea, mitä filosta voi tehdä: klassista baklavaa, pitkulaisia sari burmia, kolmiomaisia söbiyetejä sekä feta- tai lihatäytteisiä börekejä.

"En olisi arvannut, että suomalaiset tarjoavat kahvin kanssa baklavaa. Luulin, että vain keksejä ja kakkuja", kertoo leipomon omistaja Ercan Uluturhan.

Pääkaupunkiseudun pizza- ja kebabpiirit tuntevat hänet Katkarapu-Ercanina: Uluturhan toimitti ravintoloille katkarapuja, kunnes katkan hinta maailmalla nousi ja tuhosi katteet.

Tukkuliikkeen auto kuljettaa yhä vihanneksia ja lihaa, ja niillä tuloilla Uluturhan tukee aloittelevaa leipomoaan.

Jenniina ja Sinikka Ylén eivät ennen tiistaita olleet maistaneet yläkerran baklavaa, mutta baklava sinänsä on tuttu. Siihen heidät tutustutti Libanonista tullut kampaaja Dalal Maanaki, joka harjoitteli aikoinaan Satu ja Sebastianissa suomea sekä kampasi ja siisti langalla kulmakarvoja.

Leipomon ovi käy harvakseen, sillä suurin osa tuotteista menee muualle: kauppahalleihin, etnisiin kauppoihin, Helsingin rautatieaseman kioskille ja leipomon omaan kahvilaan Kontulaan.

Tiistaina Janne, Johannes ja seurakunnan kerhosta tuleva Benjamin Dachinger käyvät tilaamassa börekejä.

"Meillä syödään aika kansainvälisesti. Olen kotoisin New Yorkista, ja siellä ruokakulttuuri on laaja", Janne Dachinger kertoo.

Hakunilan baklavaa on viety myös sen kotimaahan Turkkiin.

"Kerran tänne eksyi työmatkalaisia Denizlistä, Turkin tekstiiliteollisuuden keskuksesta. He ostivat baklavaa viemisiksi, koska Denizlistä ei saa yhtä hyvää", Uluturhan kehuu.

Kaisa Hakkarainen HS, teksti
Markus Jokela HS, kuvat
Hakunila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat