Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pajujättiläiset valtaavat Senaatintorin

Vapaaehtoisten kokoamat hahmot ovat Taiteiden yön nähtävyys

Kaupunki
 

Torstaina työmatkalaisia odottaa yllätys Helsingin Kluuvin Varsapuistikossa. Kahdeksan metrin korkuinen pajuhahmo katselee liikkumattomana ruokosilmillään aamuisia pilviä, kun pikkuiset pyöräilijät suhahtavat sen varpaiden ohi puurtamaan toimistoihin.

Illan tummetessa pajuhahmoon alkaa tulla eloa, sillä se valmistautuu kohtaamiseen. Yksin jättiläinen ei kuitenkaan ota harppaustakaan, vaan sen jokaista askelta vartioi pieni ihminen.

Artikkeliin liittyvät

Taiteiden yönä ranskalaisen Cie l'Homme debout -ryhmän pajujättiläiset valtaavat Senaatintorin. Jättiläiset ovat nähtävillä jo aamusta Varsapuistikossa ja Kruununhaan Hallituskadulla, mutta liikkumattomina. Kello 19 Toivoksi ja Kaipuuksi nimetyt jättiläiset aloittavat seikkailunsa kohti Senaatintoria, jossa ne vihdoin kohtaavat.

Pajujättiläisten taustalla on ohjaaja Sebastien Guillet'n ajatus pienten ihmisten tärkeydestä. Jättiläiset rakennetaan ja niitä liikutellaan tavallisten kaupunkilaisten voimin. Helsingissäkin on ollut muutaman viikon ajan työpajoja ympäri kaupunkia, ja jättiläisiä ovat rakentaneet vapaaehtoispohjalta esimerkiksi eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät. Taiteiden yönä jättiläisiä liikuttelee 32 sitoutuneen ihmisen ryhmä.

Jo monta kertaa Ranskassa esiintyneet jättiläiset ovat ohjaajan mukaan osoitus siitä, että "yhteistyön avulla pienetkin ihmiset voivat tehdä suuria tekoja".

Yksi jättiläisten rakentajista on nurmijärveläinen Emmi Kauhanen, 14, joka kertoo päätyneensä jättiläisen tekijäksi etsittyään äitinsä kanssa hauskaa tekemistä muutama viikko sitten lauantaina.

"Osallistuimme työpajaan Espoon [modernin taiteen museossa] Emmassa. Jättiläisten teko ei ollut vaikeaa, sillä meitä neuvottiin hyvin", Kauhanen kertoo.

Hän on osallistunut myös jättiläisten kohtaamisen suunnitteluun. Kohtaamisen sisältö halutaan kuitenkin pitää yllätyksenä.

Helsingin Juhlaviikkojen vastaava tiedottaja Sini Koskimies ei usko, että jättiläiset aiheuttavat Senaatintorille samanlaisen kaaoksen kuin esimerkiksi viime viikon perjantaina järjestetty 100 Guitars from Hell -kitarakonsertti.

"Tämä on erityyppinen tapahtuma, sillä erillistä lavaa ei ole ja jättiläiset liikkuvat telineillä", hän sanoo.

Viranomaisten kanssa tehdään Koskimiehen mukaan tiivistä yhteistyötä, ja tapahtuman turvallisuudesta vastaa myös Juhlaviikkojen oma turvallisuuspäällikkö. Koskimies toivoo, että jättiläisiä saavuttaisiin katsomaan nimenomaan Senaatintorille eikä hahmojen kulkureiteille, sillä Senaatintorilla tilaa on enemmän.

Myös vuoden 2009 Taiteiden yönä Senaatintorilla oli paha tungos ja jopa paniikkitunnelmaa, kun noin 50 000 ihmistä saapui katsomaan ranskalaisen Plasticiens Volants -ryhmän heliumpalloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat