Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kausipaikkalaiset pitävät Katajanokan vierassataman rahoissa – virasto katsoo läpi sormien

Katajanokalla kelluvat veneet tuottavat enemmän kuin vierasveneilijät

Kaupunki
 
Laura Mendelin HS
Veneilijä Raimo Rahja olisi muutama vuosi sitten halunnut Katajanokan vierassatamaan. "Tuli tyly vaikutelma, ja pääsin tähän vastapäätä. En ole yrittänyt toista kertaa." Nyt Rahja käy mieluummin Kruununhaassa Helsingin moottorivenekerhon vieraana.
Veneilijä Raimo Rahja olisi muutama vuosi sitten halunnut Katajanokan vierassatamaan. "Tuli tyly vaikutelma, ja pääsin tähän vastapäätä. En ole yrittänyt toista kertaa." Nyt Rahja käy mieluummin Kruununhaassa Helsingin moottorivenekerhon vieraana. Kuva: Laura Mendelin HS

Helsingin suurimman vierassataman käyttöä suurten veneiden pitkäaikaisena kellumispaikkana on katsottu kaupungin liikuntavirastossa läpi sormien.

Merellisen osaston päällikkö Turo Saarinen myöntää, että kausipaikkalaisten veneet saavat olla Katajanokalla, koska muuten satama ei tuota tarpeeksi.

Tästä on kyse

Katajanokan vierassatamaa tukkivat suuret jahdit – osa on myynnissä

 Helsingin suurin vierassatama Katajanokalla on vuokrattu Hydrolink-yritykselle. Sopimus kieltää yli kuukauden kausipaikat kesällä.

 Katajanokalla ketjutetaan laituripaikkojen vuokrausta. Satamassa on ollut yrityksen veneitä myynnissä. (HS 6. 8.)

"Jos toiminta rajoitettaisiin pelkkään vierassatamakäyttöön, se ei olisi taloudellisesti kannattavaa. Nyt satamasta saadaan kaupungille sellaisia vuokratuloja, että satama on maksanut itsensä takaisin", Saarinen sanoo.

Joukko vierasveneilijöitä kertoo HS:lle kokeneensa tylyn vastaanoton vierassatamassa.

Kaupungilta vuokratussa satamassa ei ole ollut sijaa kaikille, koska kausipaikkalaiset vievät tilaa sataman ensisijaisilta käyttäjiltä, vierasveneilijöiltä. Tilaa ovat vieneet myös satamayrittäjällä myynnissä olevat veneet (HS 6. 8.).

Ilman pitkäaikaisia paikanpitäjiä Katajanokka olisi sataman kahvilayrittäjän Henri Häkkisen mukaan "rankasti tappiollinen".

Häkkinen hoitaa myös venepaikkojen vuokrausta.

Sataman päävuokralainen Hydrolink maksaa kaupungille vuokraa 91 500 euroa vuodessa. Yhteensä kiinteät kulut henkilöstömenoineen ovat Häkkisen mukaan 180 000 euroa.

Kuluvalle kesäkaudelle huhtikuusta lokakuuhun Häkkinen ennakoi 160 000–200 000 euron myyntituloja. "On haasteellista päästä nollatulokseen."

Sopimus kieltää pitkät vuokraukset keskikesällä. Tulot ovat yksi syy, miksi merellinen osasto ei ole puuttunut sopimusehtojen mahdolliseen kiertämiseen ja veneiden myyntiesittelyyn.

Vierassataman käyttö myyntinäyttelynä on Saariselle tuttua jo aiemman vuokralaisyrityksen ajoilta (HS 27. 11. 2009).

Toinen syy merellisen osaston suopeuteen Katajanokan tapoja kohtaan on Helsingistä puuttuva suurten jahtien satama. Sellaista on viritelty Hernesaareen.

"Joitain ihmisiä on ärsyttänyt, että Katajanokalla on isoja veneitä. Mutta veneet eivät nyt mahtuisi muualle", Saarinen sanoo.

Paikatta jääneet vierasveneilijät ovat tuttu ilmiö naapurissa olevissa venekerhoissa. Katajanokan venekerholla lähimpänä vierassatamaa olevalla paikalla pitää venettään Hans Schröder.

"Oikeasti tapahtuu sitä, että vierasveneilijät pyörivät tässä, eivät pääse vierassatamaan ja lähtevät sitten muualle."

Yksi vastaanottajista on Helsingin moottorivenekerho vastapäätä Kruununhaassa. Yksi tulijoista puolestaan on veneilijä Raimo Rahja, jonka veneen kotisatama on Kalajoella. Rahja kertoo koettaneensa saada aiemmin paikkaa Katajanokalta.

"Oli lappu, että pitää ilmoittaa tulosta etukäteen. Tuli tunne, että tulo on tehty vaikeaksi ja tyly vaikutelma. En ole sen jälkeen yrittänyt", Rahja sanoo.

Hullusti kävi myös Espoosta Laurinlahdesta lähteneelle Klaus Kumlinille. Hän olisi viime kesänä jäänyt Katajanokalle, mutta vapaita paikkoja oli yksi.

"Vene ei mahtunut siihen. Menimme Suomenlinnan vierassatamaan", Kumlin kertoo.

Yrittäjä Häkkinen kiistää paikansaantiongelmat jyrkästi.

"Voin vannoa ja vakuuttaa, ettei meillä ole yhtään veneilijää käännytetty pois."

Vierassatamassa elokuun alussa HS:n kanssa käynyt liikuntalautakunnan puheenjohtaja Riku Ahola (vas) otti epäkohdat puheeksi Saarisen kanssa.

Merellisiltä palveluilta on tulossa selvitys, josta lautakunnan on määrä keskustella torstaina.

"Jos on sopimus vierassatamasta, sataman pitää olla vierasveneille", Ahola sanoo.

Ahola kertoo tutkineensa vierassataman verkkosivuja.

"Olisin tarkastanut hinnat, joiden olen kuullut olevan korkeita. Niitä ei löytynyt. Kaikki tämä yhdessä viittaa siihen, että vierassataman idean toteutuksessa on parantamista."

Katajanokalla hintahaitari on yrittäjä Häkkisen mukaan 35–200 euroa vuorokaudessa veneen koon mukaan.

Pienehkön veneen vuorokausi Katajanokalla maksaa 40 euroa. Toisessa vierassatamassa Suomenlinnassa hinta on 20 euroa.

Katja Kuokkanen HS
Kruununhaka/Katajanokka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat