Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä liikkuu taas huijareita

Kaupunki
 

Sosiaalisessa mediassa leviää tieto Helsingin keskustassa pyörivästä huijarista.

Englantia puhuva mies on pyytänyt ohikulkijoilta apua ja kertonut heille tarinan siitä, kuinka hän on tullut Helsinkiin työhaastatteluun ja joutunut ryöstetyksi. Ilmeisesti tarina on ollut niin uskottava, että mies on kertonut sitä koko kevään ja kesän ajan useille pahaa-aavistamattomille.

Poliisin mukaan vastaaviin huijausyrityksiin törmää aina silloin tällöin yleisillä paikoilla.

"Se on jokaisen oma valinta lahjoittaa rahaa sitä kerjäävälle. Tämä on yksi tapa huijata sinisilmäisiä ihmisiä", kertoo rikostorjuntayksikön tutkinnanjohtaja Toni Uusikivi.

Petoksen tai lievän petoksen tunnusmerkit voisivat täyttyä silloin, jos henkilö olisi esimerkiksi tehnyt velkakirjan tai ottanut lainan eikä hänellä olisi ollut aikomustakaan maksaa rahoja takaisin.

Samaan huijausyritykseen on törmännyt muun maussa laulaja-näyttelijä Roope Salminen ja kansanedustaja Antero Vartia. Salminen julkaisi omalla Facebook-seinällään kirjoituksen kohtaamisesta, ja hänen mukaansa mies lähti kuitenkin nopeasti karkuun, kun Salminen muisteli kuulleensa saman tarinan aikaisemmin. Vartia ei antanut rahaa vaan osti miehelle junalipun.

"Usein on fiksumpaa tarjoutua saattamaan tyyppi vaikka poliisiasemalle tai tarjota ruokaa rahan sijaan", Salminen kirjoittaa.

Hän myös harmittelee statuksessaan sitä, että nykyään huijareiden takia joutuu suhtautumaan skeptisesti siihen, kun joku tulee pyytämään apua, sillä avun tarve saattaa olla joskus oikea.

"Oikeasti hädässä olevat ihmiset hakeutuvat viranomaisavun piiriin. Jos tämä henkilö on joutunut sellaisen rikoksen uhriksi, kuin mitä väittää, niin kannattaa kehottaa häntä tulemaan poliisiasemalle tekemään rikosilmoitus. Myös oman maan lähetystö voi auttaa", Uusikivi jatkaa.

Uusikivi ei kannusta huijarin kuvan tai tekotavan levittämiseen sosiaalisessa mediassa, etteivät muut keksi käyttää samaa temppua auttamishaluisten kaupunkilaisten huijaamiseksi. Poliisi ei tilastoi vastaavia julkisella paikalla tapahtuvia huijausyrityksiä mutta muistuttaa, että monissa huijauksissa rahat katoavat ulkomaille ja niitä on käytännössä mahdoton saada enää takaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat