Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Steissillä hengailee värikästä porukkaa – "Steissi on sulatusuuni ja läpikulkupaikka"

Sokoksen puoleinen Asema-aukio on Jeesus-jengin, katusoittajien ja hengailijoiden olohuone

Kaupunki
 
Jaana Rinne
Steissi on helsinkiläisten kohtaloiden tehosekoitin
Steissi on helsinkiläisten kohtaloiden tehosekoitin
Asema-aukio on Jeesus-jengin, katusoittajien ja hengailijoiden olohuone. HS kuvasi Rautatieaseman seudun ihmisvilinää ja hiljaisia hetkiä vuorokauden ajan.

Helsingin päärautatieaseman aukio on ruma ja pelottava paikka. Arki-iltapäivänä aukiolla on lähdön ja saapumisen säpinä.

Kaukojunilla saapuviin sekoittuvat töistä kotiin menijät. Metroasema nielaisee osan kulkijoista. Suurin osa harppoo eteenpäin, mutta jotkut pysähtyvät. Vanha rouva ostaa mansikoita Postitalon edessä olevasta kojusta. Kaksi kaverusta parkkeeraa treenikassinsa Vltavan terassituolien alle ja tilaavat oluet.

Timo Salonen, 60, istuu Postitalon kulmalla. Hänellä on päänsärky.

Timo Salonen

Outi Pyhäranta
Kirvesmiehen työ, huumeet ja alkoholi tulivat Timo Saloselle tutuksi jo lapsena.
Kirvesmiehen työ, huumeet ja alkoholi tulivat Timo Saloselle tutuksi jo lapsena.

"Viidettä päivää krapulassa, arvaa miltä tuntuu? Ottaa aivoon, siksi istun Postin portailla mitään tekemättä. Yritän toipua, mutta tähän ei pelkkä kalja auta. Eikä tämä paikka, sillä Helsinki on paska paikka, kaikista paskin!

Synnyin Helsingissä, mutta sielultani olen metsien mies. Ehkä minuun ei siksi tehdä vaikutusta stadin slangilla. Stadeja on vaikka kuinka monta, mutta on vain yksi Helsinki! Asema-aukion parhaissa piireissä puhutaan Aleksis Kiven käyttämää kirjakieltä. Niin minäkin. Istun paasaamassa kuin veljekset Hiidenkivellä!

Onneksi en kiven sisässä. Siitäkin on kokemusta. Olen istunut yhteensä seitsemäntoista vuotta linnassa kolmesta taposta. Ulos pääsin 2003, enkä aio jatkaa. Tapot tein kännissä. Kaduttaa!

Elämän salaisuus on hyvä lapsuus. Minun lapsuuttani seurasi kirvesmiehen työ, juopottelu ja huumeet. Osani olen saanut myös onnesta. Oikeastaan seitsenkertaisesti, sillä olen ollut seitsemän kertaa naimisissa ja olen seitsemän tyttären isä.

Kaksikymmentä vuotta sitten horjahdin kahdeksannesta kerroksesta naputellessani räystäspeltiä. Jalat menivät poikki ja lonkkaan tuli kahdeksantoista murtumaa. Sen jälkeen olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä. Eläke elättää, ei minua tarvitse kenenkään auttaa. Hymyä toisinaan tarvitsen. Nyt olen asunnoton, mutta en valita. Omaa syytä kaikki. Mutta itsestä on kaikki kiinni. En ole vielä luovuttanut." 

 

Asema-aukio edustaa kadotusta mutta tarjoaa myös pelastusta.

Saarnaajien vakiopaikka on kukilla koristetun lyhtypylvään alla. Hipsteri lukee ääneen kultasivuista raamattua. Ingmanin jäätelöpyörää polkeva tyttö pysähtyy kuuntelemaan, kunnes joku haluaa mieluummin jäätelöä kuin Herran sanaa.

Helsingin Baptistilähetyksen katulähetystyöntekijä Leevi Santasalo, 55, käyttää kovaäänistä. Hän on julistanut sanaa yli 30 vuotta.

Leevi Santasalo

"Olin hetken oikeasti kuollut hukkuessani viisivuotiaana Tapiola Gardenin uima-altaaseen. Kuollessani pääsin kurkistamaan Taivaaseen. Siellä kaksi enkeliä jutteli minulle.

Outi Pyhäranta HS
Jumalasta saarnaavan Leevi Santasalon mukaan Tuska-festivaalilla liikkuvat pimeyden voimat. Asema-aukio sopii evankeliumin julistamiseen, hän sanoo.
Jumalasta saarnaavan Leevi Santasalon mukaan Tuska-festivaalilla liikkuvat pimeyden voimat. Asema-aukio sopii evankeliumin julistamiseen, hän sanoo.


Taivaassa oli niin ihanaa, että kaipasin sinne takaisin. Pääsin antaessani elämäni Jeesukselle 26-vuotiaana Kaivopuiston rannassa. Sen jälkeen olen tehnyt katulähetystyötä. Ensin olin Salem-seurakunnassa, ja nykyään teen duunia Helsingin Baptistilähetysseurakunnassa.

Synnyin Käpylässä, mutta olen asunut myös Portugalissa. Sinne muutimme mutsin ja faijan mainosbisneksen mukana.

Portugali oli villi seikkailu. No, minä olin aikamoinen hulivili. Olin myös kova urheilemaan, harrastin muun muassa soutua.

Artikkeliin liittyvät

Palasin vähän vanhempana Portugaliin amerikkalaisen järjestön lähetystyöntekijäksi, mutta Helsinki kutsui poikansa kotiin.

Olen ollut aina duunissa kadulla, joten viihdyn Asema-aukiolla kuin kala vedessä. Steissi on sulatusuuni ja läpikulkupaikka, ja täällä riittää saalista. Missä muualla voisi julistaa evankeliumia paremmin? Tässä tallaa tavallisia stadilaisia, mutta Tuska-festivaaleilla ovat liikkeellä pimeyden voimat. Tuskassa joku humahtaa aina uskoon paholaisen pauloista. Lähetystyössä näkee niin hirveitä asioita, etten pysty niistä puhumaan. Alkaa itkettää." 

 

VR:n alueella ravintola Pullmanin terassin edessä seisovat vartijat katselevat aukion menoa. He sanovat, että kymmenen viime vuoden aikana meno on rauhoittunut.

"Ihan turvallista tästä on oikaista. Vain viikonloput ovat rauhattomia. Silloin aukiolla näkee muitakin kuin vakioporukkaa. Liikkeellä on myös nuorisoa."

Ihmiset tulevat vartijoille tutuiksi. Vuosikymmenen kuluessa he ovat todistaneet kirjavia ihmiskohtaloita.

"Sitten kun tänne ilmestyy uusia kasvoja, sitä miettii, mistä tuo ihminen tulee ja mikä on hänen tarinansa. Samalla tavalla ihmettelee, jos joku yhtäkkiä katoaa."

Asema-aukiolla tehdään töitä: Iso Numero -lehden kaupittelijat tarjoavat tuotettaan. Kerjääjän ääni tunkee läpi musiikin. Kaksi romanimuusikkoa, saksofonisti ja hanuristi, virittävät soittimiaan. Marioksi, 16, esittäytyvä nuorukainen ansaitsee leipänsä saksofonilla.

Mario

"Haastattelu maksaa 20 euroa. 10 euroa siitä on minulle ja 10 euroa veljelle. Oikeastaan managerille pitäisi maksaa kymppi, koska hän toimii tulkkina. Kysy managerilta! No, sovitaan 20 euroa.

Outi Pyhäranta
Kadulla soittaminen on kovaa työtä, kertoo Marioksi esittäytyvä romanialainen. Hänen päiväansio on noin kaksikymmentä euroa.
Kadulla soittaminen on kovaa työtä, kertoo Marioksi esittäytyvä romanialainen. Hänen päiväansio on noin kaksikymmentä euroa.


Tulin Helsinkiin Romaniasta. Sinne en voinut jäädä, koska siellä ei ollut minulle tulevaisuutta. En saanut sieltä mitään paitsi soittotaidon ja syntyperän. Olen kiertänyt kaikkialla: Italiassa, Espanjassa ja Kreikassa ja Norjassa. Soitan espanjalaista, portugalilaista, kaikkea musiikkia!

Kadulla soittaminen on kovaa työtä. Musiikki on työtä, Ison Numeron myyminen on työtä, ja kerjääminen se vasta kovaa työtä onkin. Kokeilkaa!

Asema-aukio on hyvä paikka, koska tässä on vilkasta. En minä tässä muuten olisi, mutta tämä on työpaikkani. Ansaitsen 20 euroa päivässä. Aloitan soittamisen kahdeksalta aamulla silloin, kun väki menee töihin junilla ja metrolla.
Mutta nyt on pakko lopettaa ja alkaa musisoida. Hit the road, Jack!" 

 

Asematunnelin rullaportaiden vieressä majailee suomalaisten sekakäyttäjien seurakunta. Pullot kolisevat asvalttiin.

"Älä sä meitä pelkää. Peace and love vaan kaikille", nelikymppinen nainen rahisee.

Nainen ei halua antaa haastattelua, koska on omasta mielestään pahan näköinen.

"Mutta Tiia, se on vasta kolmekymmentä, nuori ja nätti."

Puheenvuoron saa Tiia, joka esiintyy vain etunimellään.

Tiia

"Olin kaksi ja puoli vuotta raittiina, mutta vuosi sitten lipesin ja aloin vetää.

Outi Pyhäranta
Asema on Tiian ja hänen "jenginsä" olohuone. Tiia tuli asemalle korvaushoidosta.
Asema on Tiian ja hänen "jenginsä" olohuone. Tiia tuli asemalle korvaushoidosta.

Enää en ole päivittäiskäyttäjä, koska korvaushoidolla on siivottu kovat huumeet pois. Mukana on yhä viina ja muut pään sekoittajat. MDPV:tä pelkään kaikkein eniten. Se on amfetamiini, jonka ansiosta tyyppi mätänee sisältä. Mun yhdeksän kaveria on kuuden vuoden aikana kuollut sen aiheuttamiin amputaatioihin ja verenmyrkytyksiin. Olen tosi vihainen itselleni, että olen päästänyt itseni hunningolle.

Asun Ruusulankadun asumisyksikössä, siinä talossa, jossa saa vetää. Mulle on tärkeintä se, että siellä on henkilökuntaa läsnä 24 tuntia. Se, että joku on paikalla, jos jotain yllättävää tapahtuu, rauhoittaa mun 15-vuotiaasta pojasta huolehtivan äidin mieltä.

Poika asuu nyt mutsin luona ja pyytää koko ajan, että menisin vieroitukseen. Pahinta on, kun se kyselee, miksi mä jatkan käyttämistä, enkö välitä hänestä. Tietysti mä välitän. Poika on mun elämäni tärkein asia.

Vaikka tässä on ihan mukavaa, haluan pois tästä. Tämä on viimeinen asema, päätepysäkki. Kesän jälkeen yritän, ettei mua enää täällä näkyisi.

Asemalle mä tulin korvaushoidosta. Aamuisin mä menen Toisen linjan Vinkkiin, ja sieltä ajaudun joko Maailman rauhan patsaalle Hakaniemeen tai tänne. Asema on meidän olohuone. Tässä on Alkot ja muut palvelut lähellä. Meidän jengi tietää tulla tähän.

Pärjään ihan hyvin jätkien kanssa. Olen pari viikkoa styylannut tuon humpun kanssa, mutta ei se voi jatkua, kun sillä on naama kanttikivetyksessä joka toinen päivä."

 
Tiia
jää poimimaan poikakaveriaan metroaukon asvaltilta. Marion saksofoni taistelee elintilasta Leevin Jeesus-julistuksen kanssa. Timo on häipynyt. Tungos tihenee, ja vartijat jatkavat työtään päivän kaartaessa kohti iltaa.

"Työpaikka voisi olla paljon tylsempi."

Jaana Rinne
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat