Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää Katajanokan uusi merikylpylä – turvallisuus ei huoleta asiantuntijoita

Katajanokan satama-altaaseen rakennettavaan merikylpylään voi päästä uimaan jo ensi toukokuussa

Kaupunki
 

Alle vuoden päästä toukokuussa Helsingin Katajanokanlaiturin pysäköintipaikka on muisto vain. Paikalla kohoaa Allas-merikylpylä, jos suunnitelmat toteutuvat.

Risteilylaivojen ja venelaitureiden täyttämän satama-alueen merellisyys avautuu kylpylän myötä uudella tavalla kaupunkilaisille: ikkunat kylpylän monista altaista, ravintolasta ja saunasta aukeavat suoraan ulapalle.

Tästä on kyse

Merikylpylä sai vihdoin rakennusluvan

 Idea Katajanokan merikylpylästä esiteltiin liikuntavirastolle jo vuonna 2006, mutta projekti on edennyt hitaasti.

 Allas-merikylpyläprojekti alkoi Korjaamo Groupin hankkeena, mutta vuonna 2013 sille perustettiin oma yhtiö Helsinki-Allas.

 Tällä viikolla Allas-merikylpylä sai rakennuslautakunnalta rakennusluvan. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan kylpylän olisi pitänyt avautua jo muutama vuosi sitten.

 Jos kaikki etenee suunnitellusti, merikylpylään pääsee vierailemaan jo toukokuussa 2016.

HS uutisoi tiistaina, että Helsingin rakennuslautakunta on myöntänyt pitkään suunnitteilla olleelle merikylpylälle rakennusluvan. Merikylpylään aiotaan rakentaa erilaisia palveluita sisältävä rakennus. Altaat ovat erillinen, kelluva osa meressä.

Kaksi altaista on makeanveden altaita, ja yksi on merivesiallas. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on saunaosasto, kahvila ja Itämeri-keskus. Toisessa kerroksessa on ravintola ja avoin kattoterassi. Korkeutta rakennuksella on yhdeksän metriä.

Merikylpylän pääsuunnittelijan, arkkitehti Pekka Pakkasen mukaan kylpylästä tekee ainutlaatuisen nimenomaan kelluvat makeavesialtaat ja erilaisia palveluita sisältävä rakennus. Esimerkiksi Kööpenhaminan keskustasta löytyy kelluvia merivesialtaita ilman saunoja tai muita palveluita.

Merikylpylän nopean rakentamisaikataulun mahdollistaa se, että rakennus on esivalmisteinen ja tuodaan paikalle osina. Rakennustyöt alkavat loppuvuodesta, ja uimalan pitäisi valmistua talven aikana.

Merikylpylä-hankkeen johtohahmo ja projektinjohtaja Raoul Grünstein kertoo, että idea merikylpylästä syntyi jo kymmenen vuotta sitten. Rakentamista on siis ehditty myös pohjustaa hyvin.

"Kun kävelee Olympiaterminaalin ja Kauppatorin ohi Katajanokan terminaalille, huomaa, ettei oikein missään ole paikkaa, jonne kaupunkilaisilla olisi pääsy", hän kertoo projektin taustoista. Grünstein kertoo haluavansa elvyttää kylpyläperinnettä, joka on ollut voimissaan Helsingin historiassa.

Merikylpylä rakennetaan nyt pääosin yksityisellä rahoituksella, mutta alun perin koko rahoituksen piti tulla julkisista varoista.

Pääsyliput tulevat näillä näkymin maksamaan aikuisilta noin yhdeksän ja lapsilta noin kuusi euroa, mutta esimerkiksi Itämeri-keskukseen pääsee ilmaiseksi. Uimastadionille taasen kertalippumaksaa aikuisilta 3,80 euroa. Alle seitsemänvuotiaille sisäänpääsy on ilmainen.

Koska merikylpylä on vilkkaasti liikennöidyllä satama-alueella, sen turvallisuus puhuttaa.

Rakennusvalvontaviraston arkkitehti Hannu Havas kuitenkin toteaa, etteivät Allas-hankkeeseen perehtyneet asiantuntijat ole havainneet turvallisuusongelmia.

Asiantuntijoina toimivat Onnettomuustutkintakeskuksen asiantuntijat, satama-alueen hyvin tunteva merikapteeni sekä merioikeuteen perehtynyt juristi.

"Toki kun kivitalon kokoiset risteilijät menevät ihan vierestä, se voi tuntua ihmisistä pelottavalta", Havas sanoo.

Raoul Grünstein kertoo, että koko allasrakennelman ympärille tulee teräsbetonipaalutus ja teräsristikko. Ne pitävät altaat paikallaan, suojaavat jäämassojen paineelta sekä tuuliajoilla olevilta lautoilta ja veneiltä.

Merivesialtaan puhtaudesta puolestaan huolehditaan siten, että vesi tuodaan suljettuun altaaseen putkella kauempaa mereltä ja suodatetaan roskista.

Helsingin ympäristökeskuksen terveysinsinööri Satu Wahlman muistuttaa, että virallisia uimapaikkoja koskevat myös viralliset säädökset.

"Jos Allas-merikylpylästä tulee virallinen allastila, ympäristökeskuksen pitää valvoa sitä ja ottaa säännöllisiä vesinäytteitä", hän sanoo.

Noona Bäckgren HS
Katajanokka

OIKAISU:
Uutisessa kirjoitettiin yhdestä saunasta. Altaassa on useita saunoja. Uutisessa kerrottiin, että kylpylän altaiden ikkunat avautuisivat merelle, mutta Allas on ulkoilmakylpylä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat