Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungit jakavat miljoonapotin puolueiden lähellä oleville järjestöille – yhdistykset kiistävät piilopuoluetuen

Kuntien avustukset ja ostot ovat merkittävä tulonlähde puolueiden lähijärjestöille

Kaupunki
 
Laura Oja
Sdp:tä lähellä oleva Helsingin työväenyhdistys laskutti viime vuonna Helsingin kaupungilta yli 500 000 euroa pääosin kokouspalveluista. Yhdistys ylläpitää Helsingin Hakaniemessä sijaitsevaa Paasitornin kongressikeskusta, joissa toimii myös hotelli.
Sdp:tä lähellä oleva Helsingin työväenyhdistys laskutti viime vuonna Helsingin kaupungilta yli 500 000 euroa pääosin kokouspalveluista. Yhdistys ylläpitää Helsingin Hakaniemessä sijaitsevaa Paasitornin kongressikeskusta, joissa toimii myös hotelli. Kuva: Laura Oja

Pääkaupunkiseudun suuret kunnat avustavat avokätisesti puolueiden nuorisojärjestöjä sekä ostavat palveluita puolueita lähellä olevilta yhdistyksiltä tai yrityksiltä.

HS:n selvityksen mukaan vuosina 2012 ja 2013 puolueita lähellä oleville tahoille meni avustuksia tai kunnat tekivät niiltä palveluiden ostoja lähes kahdella miljoonalla eurolla.

Tästä on kyse

 HS:n tekemässä selvityksessä puoluetta lähellä oleviksi yhteisöiksi laskettiin muun muassa puoluelehdet sekä järjestöt, jotka ovat puolueiden perustamia tai muuten tiiviissä yhteydessä puolueeseen.

 Puoluetta lähellä oleviksi yhteisöiksi laskettiin myös ne yhteisöt, joiden johtotehtävissä on tietyn puolueen jäseniä ja niillä on muutenkin läheiset välit puolueeseen.

 Selvityksessä olivat mukana Helsinki, Espoo ja Vantaa.

 HS:n selvityksen tiedot pohjautuvat kolmen suuren kunnan julkistamiin ostolaskutietoihin.

Rahaa menee eniten Sdp:tä lähellä oleville tahoille.

Suurimman laskutuksen kahdessa vuodessa kolmelta suurelta pääkaupunkiseudun kunnalta teki Helsingin työväenyhdistys.

Helsingin kaupunki osti laskutustietojen perusteella Helsingin työväenyhdistykseltä (HTY) kahden vuoden aikana palveluita lähes 550 000 eurolla.

HTY:tä ei ole ilmoitettu Sdp:n lähiyhteisöksi, mutta sen toimitusjohtajana toimii Sdp:n pitkäaikainen valtuutettu Jorma Bergholm. Yhdistyksellä on myös historiallisesti tiiviit välit Sdp:hen.

Työväenyhdistys ylläpitää Helsingin Hakaniemessä sijaitsevaa Paasitornin kongressikeskusta. Bergholmin mukaan merkittävä osa kaupungin laskutuksesta on päätynyt Paasitornissa ravintolatoimintaa harjoittavalle Graniittiravintolat-yhtiölle, joka on HTY:n vuokralainen kiinteistössä.

"Kokouspalveluiden yhteydessä laskutetaan myös ravintolapalveluista, joista saadut rahat tilitämme eteenpäin Graniittiravintoloille. Helsingin kaupunki ostaa meiltä kokouspalveluita vuodessa arviolta 100 000 eurolla. Kaupunki on tietysti merkittävä asiakas meille", Bergholm sanoo.

Bergholm korostaa, että HTY "on kulttuurinen ja taloudellinen yhdistys, joka ei tee politiikkaa". Vaalirahailmoituksen mukaan HTY tuki kuitenkin Helsingin sosiaalidemokraatteja 25 000 eurolla vuonna 2014.

Bergholmin mukaan kyse ei ollut tuesta, vaan yhteisiin projekteihin kuten koulutukseen ja tiedottamiseen liittyvistä kustannuksista.

"Kysymys yhdistyksen taustoista on oudosti asetettu. Miksi Paasitornin tapainen kongressikeskus, joka toimii normaalisti kaupallisilla markkinoilla, ei voisi tarjota palveluita kaupungille. Ylläpidämme suojeltua historiallista arvorakennustamme puhtaasti omilla tuotoillamme", Bergholm sanoo.

Toiseksi suurin palveluostojen potti menee kokoomusta lähellä olevalle Kansalliselle lastenliitolle, jolta Helsingin kaupunki on ostanut erilaista nuorisotoimintaa kahden vuoden aikana yli 130 000 eurolla.

Lisäksi liitto on saanut avustuksia Helsingiltä, Espoolta ja Vantaalta kahdessa vuodessa noin 195 000 euroa.

Liitto kertoo olevansa "kokoomuksen läheisjärjestö".

"Kansallinen lastenliitto on perinteikäs ja vanha kansalaisjärjestö, jolla on toki historiallinen painotaakka, koska se on kokoomusta lähellä. Jokaisella nuorisojärjestöllä on kuitenkin jokin tausta, joka on usein aatteellinen. Vierastan ajatusta, että sen takia suljettaisiin yhdistyksiä pois avustusten tai palveluostojen piiristä", sanoo Helsingin nuorisolautakunnan puheenjohtaja Timo Kontio (sd).

Kontion mielestä ajatus siitä, että tuet olisivat "piilopuoluetukea", on väärä.

"Meillä on julkiset avustuskriteerit, joiden mukaan toimitaan. Järjestöjen kanssa käydään hyvin tarkkaan keskustelua, kun avustuksia myönnetään. Järjestöiltä vaaditaan myös raportointia toiminnasta ja sen vaikuttavuudesta. Kyse on normaalista nuorisotyöstä, josta leikkaaminen olisi suomalaisen kansalaisyhteiskunnan kannalta hyvin valitettava asia", Timo Kontio sanoo.

Suurten puolueiden joukkoon noussut perussuomalaiset ei juhli avustusten tai ostopalveluiden haalimisessa. Perussuomalaiset Nuoret ei ole pääsääntöisesti hakenut kuntien avustuksia.

Sen sijaan Sdp:tä lähellä oleva varhaisnuorisojärjestö Nuoret Kotkat sai kolmelta kunnalta avustuksia ja palkkatukea kahdessa vuodessa 280 000 euroa.

"Mielestämme politiikan piireissä liikkuu tällä hetkellä liikaa veronmaksajien rahaa. Tämän vuoksi olemme tehneet periaatepäätöksen, että puoluetuen sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatavan nuorisoavustuksen on julkisten avustusten osalta riitettävä, eikä rahaa saa kerjätä enää kolmatta reittiä – kunnallisista nuorisotuista", vastaa Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen HS:lle sähköpostitse.

Timo Kontio toivottaa perussuomalaiset hakemaan avustuksia muiden puolueiden tapaan. Hänen mukaansa avustuksia on luvassa, jos kriteerit täyttyvät.

"Helsingissä Perussuomalaiset Nuoret eivät ole edes hakeneet avustuksia", Kontio sanoo.

Tynkkysen mielestä ministeriön antamia avustuksia puolueiden nuorisojärjestöille tulisi leikata ja "jäljelle jäävät varat on jaettava oikeudenmukaisesti".

Oikaisu kello 10: Jutussa väitettiin virheellisesti, että Perussuomalaiset Nuoret olisivat osa emopuolueen organisaatiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat