Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon kouluihin valvontakameroita

Yleisin vahingonteko on ikkunoiden rikkominen tai töhriminen

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Kartanorannan päiväkodissa Kirkkonummella on kameravalvonta.
Kartanorannan päiväkodissa Kirkkonummella on kameravalvonta. Kuva: Sami Kero HS

Espoo asentaa kaikkien uusien ja peruskorjattavien koulujen ulkotiloihin valvontakameroita. Valvontakameroiden asentamisella halutaan ehkäistä koulurakennuksiin ja koulun pihoihin kohdistuvaa ilkivaltaa.

Valtuutettu ja luokanopettaja Hanna Kiljunen (kok) ja 33 muuta valtuutettua tekivät keväällä valtuustoaloitteen valvontakameroiden saamiseksi kaikkiin Espoon kouluihin ja oppilaitoksiin. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

"Tilakeskus tulee jatkamaan puuttuvien kamerajärjestelmien asentamista saamansa vuosikorjausbudjetin puitteissa", todetaan Valtuustoaloitteen vastauksessa.

Valvontakameroita lisätään siis vähitellen, mutta kerralla kaikkiin kouluihin niitä ei saada. Käytännössä se tarkoittaa, että muutama uusi tai peruskorjattava koulu vuodessa saa valvontajärjestelmän.

Tilakeskus asennuttaa kamerat ulkotiloihin. Osassa kouluista on käyttäjien omalla kustannuksella hankkimia kameroita myös sisätiloissa.

Yksi ilkivaltaa ehkäisevä suuren koulun valvontajärjestelmä maksaa noin 40 000 euroa. Pienempään rakennukseen sen voi saada 5 000 eurolla.

Tyypillisin vahingonteko koulun pihalla on ikkunoiden rikkominen tai töhriminen. Tällä viikolla poliisi otti kiinni kaksi nuorta miestä, joita epäillään maanantain ja tiistain välisenä yönä Haukilahdessa ja Westendissä tehdyistä kolmesta vahingonteosta. Miehet hajottivat valtiovarainministeri Alexander Stubbin kodin ikkunoiden lisäksi lähistöllä olevan koulun ja päiväkodin ikkunoita.

Noin 30:stä Tilakeskuksen omistamasta koulusta vielä puuttuu valvontajärjestelmä.

"Teemme koko ajan turvallisuutta parantavia toimia, mutta emme voi kaikkea yhdellä kertaa korjata", kertoo ylläpitopäällikkö Pekka Puustinen. "Koulujen pihat ovat julkisia tiloja, eikä niissä oleilua voi kieltää", hän muistuttaa.

Valvontakameroita asennetaan kouluihin, joissa on ollut paljon ilkivaltaa tai muuta häiriötä.

"Tähän vaikuttaa sijainti, sijainti ja sijainti. Ne ovat usein paikoissa, joissa on paljon asutusta ja ikärakenne on sopiva eli on paljon nuoria", kertoo aula- ja turvallisuuspalvelujen päällikkö Sami Hotanen.

Valtuustoaloitteen allekirjoittajien mukaan silloin tällöin sattuu tapauksia, joissa koulun ovi jää syystä toisesta lukitsematta.

Puustisen mukaan kyse ei ole laajasta ongelmasta, vaan yksittäistapauksista. Tosin yhdelläkin unohduksella tai tahallisella lukitsemattomuudella voi olla varsinkin kylmällä ikävät ja kalliit seuraukset.

"Kerran talvella oli jäänyt ovi auki ja sitten paikat jäätyivät ja tulee vesivahinko."

Siirtokouluissa eli niin kutsutuissa parakeissa ei ole valvontakameroita.

"Niihin emme ole laittaneet, koska ne ovat väliaikaisia", Puustinen toteaa.

Espoolla on kuitenkin meneillään mittava koulukorjausurakka, joten lähivuosina jonkun koulun pihalla seisoo siirtokoulu. Eivätkä parakitkaan ole säilyneet ilman ilkivaltaa.

"Varmaan täytyy jatkossa pohtia niitäkin."

Vaikka kameravalvonta puuttuisi, kouluissa on murtohälytysjärjestelmät.

Suurin osa niiden hälytyksistä on aiheettomia. Ne saattavat johtua teknisestä viasta tai siitä, että joku koulussa ihan luvallisilla asioilla liikkuva aiheuttaa vahingossa hälytyksen.

"Aiheellisia, joissa joku tunkeutuu luvattomasti rakennukseen, tulee ehkä pari vuodessa", kertoo aula- ja turvallisuuspalvelujen päällikkö Hotanen.

"Pakkanen on paras poliisi, ja sateinen kesä on ollut meille ihan hyvä juttu", hän sanoo.

Usein ilkivaltaa koulujen ja päiväkotien pihoilla tekevät murrosikäiset nuoret hetken mielijohteesta ja ajattelemattomuuttaan.

"Joskus, kun kiinteistön pihalla havaitaan aamulla roskia ja siksi lisätään vartiointia, roskaaminen siirtyy viereisen päiväkodin tai koulun pihalle."

Ilkivallan jälkien korjaaminen maksaa pääkaupunkiseudulla useita miljoonia euroja vuodessa ja ne pyritään yleensä korjaamaan nopeasti, koska epäsiisti ympäristö itsessään ruokkii ilkivaltaa. Rakennuksiin kohdistuvan ilkivallan lasku päätyy lopulta kaupunkilaisten maksettavaksi.

Espoon kaupungin viestinnästä kerrotaan, että kaupungin kiinteistöihin kohdistuvien ilkivallantekojen korjauskustannukset vaihtelevat hurjasti muutamasta satasesta tai tuhannesta jopa satoihin tuhansiin euroihin.

Mitään keskitettyä tilastoa ilkivallan kustannuksista kaupungeilla ei ole.

Kaupungininsinööri Raimo K. Saarinen Helsingin rakennusvirastosta kuitenkin kertoo, että pelkästään Helsingin katujen ja puistojen ylläpidon rahoista noin miljoona jopa puolitoista kuluu vuosittain vahingontekojen korjailuun.

"Kukkaistutuksia tallotaan, puiston penkkejä töhritään tai jopa poltetaan ja puiden latvoja katkotaan", kertoo Saarinen.

"Usein tekijöitä ei saada kiinni ja jos saadaan, on eri asia, saadaanko korvauksia. Usein ei saada ja lasku tulee veronmaksajien maksettavaksi."

Ilkivallan tuhoja maksavat julkisen sektorin lisäksi myös yksityiset tahot.

"Ylimääräisiä kuluja tulee paljon myös esimerkiksi roskien korjaamisesta, jota joissain paikoissa tehdään joka aamu", Saarinen sanoo.

Tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Sari Hildén kertoo, että Helsingin kaupungin kiinteistöjen töhryjä ja vaurioita korjataan vuosittain noin puolella miljoonalla eurolla.

"Aika ajoin tulee isompia kuluja, kun joku menee rakennukseen sisälle, avaa hanan ja saa aikaan kalliin vesivahingon tai tulipalon", Hildén sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat