Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piharemontti synnytti eripuraa Puu-Käpylässä – "Tämä on tehty täysin ammattitaidottomasti"

Asukkaista osa syyttää, osa kiittää korjausrakentamisen jälkeä Puu-Käpylässä

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Heikki Viljakaisen mielestä hänen puukäpyläläisen kotinsa pihamaa on tärvätty remontilla. Yläkerran naapuri Hanna Häyhä on sovittelevammalla linjalla. Häyhän pyörä on puoliksi nurmialueella.
Heikki Viljakaisen mielestä hänen puukäpyläläisen kotinsa pihamaa on tärvätty remontilla. Yläkerran naapuri Hanna Häyhä on sovittelevammalla linjalla. Häyhän pyörä on puoliksi nurmialueella. Kuva: Sirpa Räihä HS

Aurinko loimottaa jo aamupäivällä täydeltä terältä Sampsankadun, Pellervonkadun ja Osmonkadun rajaaman korttelin pihamaille Helsingin Puu-Käpylässä.

Työunivormuihin pukeutuneet viherrakentajat viimeistelevät lanoillaan ja lapioillaan kohdetta luovutuskuntoon.

Artikkeliin liittyvät

Vajaan tunnin päästä tulossa ovat säilyttävän piharakentamisen tilanneen Helsingin kaupungin, työn suunnitelleen Loci-maisema-arkkitehtien edustajat sekä työn toteuttaneen viherrakennusfirman edustajat lopputarkastukseen. Ja asukkaitakin on taas tarkoitus kuulla.

Ollaan helsinkiläisessä idyllissä. Mutta mitä ihmettä, viherrakennusfirman työntekijä käy heti alkuunsa kuumana: ei kommentteja, ei haastattelua, ei nimeä, ei kuvaamista!

Mikäs täällä oikein on vinossa?

Asukas Heikki Viljakainen istuu vuokra-asuntonsa portailla mököttämässä. Hän osoittelee pienen palstansa suuntaan pihan keskinurmella. Hekakansanasuntojen vuokralaisille kullekin on varattu palsta ryytimaaksi, mieluiten oman ulko-oven edustalta ja ikkunoiden alta.

Viljakainen ei ole tyytyväinen omaansa.

"Sananmukaisesti mököttämässä, kyllä", Viljakainen myöntää.

"Tämä on tehty täysin ammattitaidottomasti. Ei ole tehty sitä mitä on luvattu, vaan päinvastoin. Piirustuksissa nurmialue oli suoristettu tukimuureilla, nyt se on vino", Viljakainen osoittelee kallellaan seisovia puutarhakalusteitaan.

Viljakaisen mukaan piha oli ennen tasainen. Sellainen siitä oli luvattu tehdä nytkin, kohottamalla kallion laitaa laskeutuvaa reunaa täyttömain ja tukimuurein. Näin ei kuitenkaan ole tehty, vaan piha on kalteva, ja kahvin kun kaataa kuppiinsa ja asettaa pöydälle, se kuulemma valuu kupin laitojen yli tassille.

"Pyykkinaru on kuusen alla. Tuohon on rakennettu hiekkalaatikko, vaikka täällä ei ole lapsiperheitä. Laatikko on omenapuiden alla ja täynnä omenanraatoja."

Viljakaiselta ei liiemmin kehuja heru. Aiemmin pihamaa oli pensaikkoinen, mutta sentään vaakasuora. Portista kujalle johtava käytävä on rakennettu niin kaltevaksi, että talvella liukastuminen on nakkivarmaa, korttelin turvallisuusvastaava Viljakainen moittii.

Viljakaisen mukaan oli sovittu, että pintamaa vain vaihdetaan. Nyt pihaa on sen sijaan maisemoitu ja se on kaunista, mutta ei hänen mukaansa toimivaa.

"Täytyy kysyä, onko tämä järkevää rahankäyttöä. Jonninjoutavuuteen on käytetty rahaa."

Yläkerran ikkunaan ilmestyy pää. Se kuuluu Viljakaisen naapurille Hanna Häyhälle.

Häyhän polkupyörä seisoo telineessä etupyörä talon ulkoseinää vasten sepelillä. Takapyörän alla sen sijaan on nurmikko.

Vaikka paikka on pyörätelineelle sopimaton, eivätkä asukkaat saa Viljakaisen mukaan omin toimin siirrellä pihan esineistöä, Häyhä on selvästi Viljakaista sovittelevammalla linjalla.

"Jotkin asiat ovat eri tavalla kuin piirustuksissa ja ehkä epäkäytännöllisesti järjestetty", Häyhä miettii. "Mutta olen onnellinen, että saan asua täällä ja että minun puolestani tehdään asioita. Minulla on tuossa palsta", Häyhä viittoilee ikkunansa alla avautuvalle muutaman neliön laajuiselle multalaikulle.

Myös naapuritalon Merja Tuukkanen on Viljakaista tyytyväisempi.

"Meitä on erimielisiä", hän toteaa. "Mutta tämähän oli ennen rytö. Pihat olivat päässeet huonoon kuntoon. Ne olivat hirveän näköisiä."

Vaikkei lapsiperheitä pienten asuntojen taloissa olekaan, Tuukkasella on hiekkalaatikollekin käyttöä. "Meillä on täällä mummolat. Lapsenlapset käyvät leikkimässä tuossa. Ja jos siihen hiekalle on pudonnut omenoita, poimin ne ensin alta pois."

Kimmo Oksanen HS
Käpylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat