Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki etsii uusia puulajeja katujen varsille

Vartioharjuntiellä seurataan kahdentoista puulajin pärjäämistä kolmatta vuotta

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Kasviasiantuntijat Satu Tegel (vas.) ja Katriina Arrakoski tutkivat turkinpähkinän lehtiä, joihin jokin tuholainen on iskenyt Vartioharjuntiellä Helsingissä.
Kasviasiantuntijat Satu Tegel (vas.) ja Katriina Arrakoski tutkivat turkinpähkinän lehtiä, joihin jokin tuholainen on iskenyt Vartioharjuntiellä Helsingissä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kolme vuotta sitten istutetut kartiovalkopyökit, koristeomenapuut, hapankirsikat, tylppäorapihlajat, otatammet ja turkinpähkinät voivat hyvin Helsingin Vartioharjussa.

Rakennusviraston katu- ja puisto-osasto perusti vuoden 2012 toukokuussa Vartioharjuntielle katupuuarboretumin, jossa kokeillaan kahdentoista harvinaisen puulajin pärjäämistä kadunvarren rankoissa oloissa.

Helsingin katujen varsilla kasvaa 30 000 puuta. Mikä tahansa puu ei kelpaa katupuuksi kapeaan katutilaan, vaan puulajin on oltava suorarunkoinen ja latvustoltaan kapea.

Uusia puulajeja tarvitaan kipeästi, sillä pääkaupungin kadunvarsikasvavista puista yli puolet on lehmuksia. Seuraavaksi eniten on koivuja ja vaahteroita.

"Liian yksipuolinen lajivalikoima on iso riski. Tauti- ja tuholaisepidemiat leviävät erityisen nopeasti vähälajisilla kasvupaikoilla", rakennusviraston kasviasiantuntija Satu Tegel kertoo.

Vartioharjuntiellä on 48 yksittäistä puuta, joiden vointia ja kestävyyttä Helsingin yliopiston tutkijat ja opiskelijat ovat tutkineet ahkerasti. Esimerkiksi viuhkamaisista lehdistä tunnistettava neidonhiuspuu on hengissä, mutta sen kasvuunlähtö on tapahtunut hitaasti eikä siitä ole katupuuksi Helsinkiin. Puistoissa Kiinasta kotoisin oleva harvinaisuus sen sijaan saattaa menestyä, arvioi Tegel tutkiessaan neidonhiuspuun vuosiversoja.

Kaukasiansiipipähkinä on todettu kylmänaraksi ja on myös kasvutapansa takia epäsopiva katupuuksi. "Otatammi taas on osoittautunut potentiaaliseksi menestyjäksi katupuuna ja toimii hienosti myös puistoissa", katu- ja puisto-osaston projektipäällikkö Katriina Arrakoski kertoo.

Tulevina vuosina kaupungin virkamiehet päättävät minne uusia puulajeja istutetaan.

"Tavallisina vuosina Helsinkiin istutetaan noin tuhat katupuuta. Tulevina vuosina istutettavien puitten määrä lisääntyy, kun Mannerheimintien ja Mechelininkadun peruskorjauksen yhteydessä on uusittava huonokuntoisia puurivistöjä", kertoo Tegel.

Myös uusiin kaupunginosiin kuten Jätkäsaareen ja Kalasatamaan tarvitaan satoja uusia puita. "Esimerkiksi lehmusta ulkonäöltään muistuttava turkinpähkinä voi olla yksi vaihtoehto", arvioi Tegel.

Turkinpähkinän etuna on myös se, ettei siitä tule kirvojen tuottamaa mesikastetta eikä se tee tyviversoja kuten lehmus.

Uusien puulajien tarvetta lisää myös se, että suurin osa Helsingin keskustan komeista puistokujanteista on perustettu 1900-luvun alkupuoliskolla. Ulkoapäin hyvältä näyttävät vanhat puut alkavat olla turvallisuusriski, koska osa puista on sisältä lahoja ja ne voivat kaatua yllättäen milloin tahansa. Siksi niiden kuntoa tarkkaillaan.

Kokemusta vanhojen lehmuskujien uusimisesta on Kaivopuistosta, kun Isolle Puistotielle istutettiin uudet kookkaat taimet vuoden 2009 keväällä. Uudet taimet korvasivat huonokuntoiset lehmukset, joista vanhimmat olivat peräisin 1830-luvulta.

Kaupunkilaisten näkemyksiä uusista puulajeista on myös selvitetty.

"Eniten asukkaat pitivät kukkivista puista ja puiden näyttävistä syysväreistä", Tegel kertoo.

Erityisesti asukkaat korostivat haluavansa vaihtelevaa katupuulajistoa sekä hyvin hoidettuja, terveitä puita.

"Havupuita toivotaan katupuiksi, mutta toistaiseksi kokemuksemme ovat olleet aika vähäisiä. Havupuiden kestävyys katupuuna on ollut heikkoa, mutta mikään ei estä kokeilemasta, kun sopiva katukohde tulee suunniteltavaksi ", Arrakoski sanoo.

Vartioharjuntiellä kasvoi ennen katuarboretumin perustamista makedonianmäntyjä, mutta niistä tuli niin huonokuntoisia ja ränsistyneitä, että ne oli pakko kaataa.

Johanna Mannila HS
Vartioharju

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat