Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdeksänvuotias kuoli suojatiellä Helsingin Töölössä

Kuorma-autoilija törmäsi tyttöön Mechelininkadun valoristeyksessä

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
9-vuotias kuoli suojatiellä Helsingin Töölössä
9-vuotias kuoli suojatiellä Helsingin Töölössä
9-vuotias lapsi jäi suojatiellä kuorma-auton alle Mechelininkadulla Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä perjantaina. Uhri kuoli vammoihinsa heti tapahtumapaikalla. Hätäkeskus sai tiedon tapahtuneesta hieman ennen kahta perjantai-iltapäivänä. Tapahtumapaikka oli eristetty noin kello puoli neljään saakka, ja Mechelininkatu oli kokonaan suljettu pohjoisen ja etelän suuntaan. Kuvaus: Markus Jokela

Kaupunkiliikenteen murheellisesti sujunut loppukesä sai jatkoa perjantaina, kun 9-vuotias tyttö kuoli suojatiellä Helsingissä kuorma-auton törmättyä häneen. Liikenneturma tapahtui Mechelininkadulla Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä Taka-Töölössä. Uhri kuoli vammoihinsa tapahtumapaikalla perjantaina iltapäivällä.

Tyttö oli matkalla Pohjoista Hesperiankatua pitkin länteen eli rantaan päin. Hän oli ylittämässä Mechelininkatua, kun samasta suunnasta tullut kuorma-autoilija kääntyi pohjoiseen ja ajoi tytön päälle.

Poliisin mukaan sekä kuorma-autolle että tytölle paloivat vihreät liikennevalot. Risteyksessä ei ole erillisiä valoja kääntyville ajoneuvoille.

Tieto onnettomuudesta aiheutti alueen asukkaissa ja ohikulkijoissa perjantaina sekä surua että turhautumista.

"Tämä on ihan järkyttävää. Olen tässä vieressä töissä, ja joka päivä mietin, että milloin täällä tapahtuu jotain tällaista", Jenni Klippa sanoi.

"Miksei täällä tehdä liikenteelle mitään? Miksei täällä ole töyssyjä, kun tiedetään, että täällä kulkee paljon lapsia?"

Onnettomuuspaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsee peruskoulu sekä suosittu leikkipuisto.

Onnettomuuspaikan ohi perjantaina pyöräilleen Pekka Käen tytär käy viereistä Taivallahden koulua.

"Tämä on hankala paikka, koska vieressä on lasten puisto ja koulu. Ehkä joku yli- tai alikulku olisi ratkaisu, niin lasten ei tarvitsisi mennä vilkkaan tien yli. Täällä on matalat nopeusrajoitukset ja nopeusvalvonta, mutta en tiedä kuinka paljon ne auttavat, jos ajetaan kovaa päin punaisia", Käki sanoo.

Poliisi on kuulustellut perjantaisen turman kuorma-autonkuljettajaa. Poliisin mukaan kuljettaja on tapahtuneesta järkyttynyt, ja hän on turvautunut tarjottuun kriisiapuun.

Poliisin mukaan kuljettajaa ei otettu kiinni eikä poliisi pidä tarpeellisena pidättää häntä.

Kuljettajaa epäillään liikenteen vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Hän ei ollut nauttinut alkoholia.

Taivallahden leikkipuistossa pidettiin onnettomuuden vuoksi lapsille perjantaina talokokous.

"Kerroimme lapsille, että on tapahtunut liikenneonnettomuus, ja sen vuoksi emme leiki lainkaan onnettomuuspaikan puoleisella alapihalla", tiiminvetäjä Sanna Mäkinen leikkipuistosta kertoi perjantaina.

Sitä lapsille ei kerrottu, että onnettomuudessa kuoli lapsi. Sen kertominen jää Mäkisen mukaan vanhempien harkintaan.

Leikkipuistossa puhelin soi perjantaina tiuhaan, ja lasten vanhemmat lähettivät henkilökunnalle jaksamiseen kannustavia viestejä.

Moni Taivallahden koululainen osallistuu leikkipuistossa iltapäivätoimintaan. Vilkasliikenteisen kadun vuoksi ekaluokkalaiset on jo vuosikausia saatettu koulusta leikkipuistoon.

Lastensa kanssa Taivallahden leikkipuistossa perjantaita viettänyt Elina Lehecka on huomannut, että matalista nopeusrajoituksista huolimatta alueella ajetaan kovaa.

"Etenkin pienillä kaduilla suojateiden yli ajetaan todella lujaa. Siitä tulee turvaton olo", hän sanoo.

Mechelininkatu, jonka risteyksessä turma perjantaina sattui, on yksi Helsingin keskeisistä pääväylistä. Liikenne on sen mukaista. Tiellä on paljon läpikulkuliikennettä ja raskaita kulkuneuvoja. Leveä, pitkä ja suora tie saa monet painamaan kaasua turhankin lujaa, vaikka nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa.

Etelään suuntaavien vauhtia on viime vuosina hillinnyt peltipoliisi, joka on asetettu Mechelininkadun ja Eteläisen Hesperiankadun risteykseen, juuri perjantaisen onnettomuuspaikan läheisyyteen.

Mechelininkadun peltipoliisi oli viime vuonna kaupungin tehokkain. Se välähti toiminnassa ollessaan noin kolme kertaa tunnissa, yhteensä 15 600 kertaa. Määrä on vähentynyt selvästi alkuajoista.

"Kun vuoden 2013 helmikuussa vielä 3,5 prosenttia autoilijoista ajoi sellaista ylinopeutta, että heistä otettiin kuva, viime toukokuussa määrä oli enää 1,19 prosenttia", poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kertoo.

Pastersteinin mukaan automaattista nopeudenvalvontaa onkin toivottu paljon myös pohjoiseen ajavien puolelle.

Helsingin kaupunki on arvioinut liikenneturvallisuusselvityksessään, että kaupungin vaarallisimmat risteykset ovat Mechelininkadun ja Mannerheimintien eteläpäästä.

Jalankulkijoille pahimmat onnettomuuspaikat ovat kuitenkin muualla: Simonkadun ja Yrjönkadun risteyksessä sekä Kansallismuseon raitiotiepysäkin yhteydessä.

Kaupunkilaisia eniten elokuussa puhuttanut liikenneturma sattui Tullinpuomissa, jossa pyöräilijä joutui autoilijan kiilaamaksi viime viikon keskiviikkona. Hän kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin. Törmäyksestä epäilty autoilija on vangittu.

 

HS-työryhmä: Kaisa Hakkarainen, Melissa Heikkilä ja Heidi Asplund.

HS
Taka-Töölö

Markus Jokela HS
Turmapaikka Helsingin Taka-Töölössä oli perjantaina eristetty iltapäivällä noin kello puoli neljään saakka. Mechelininkatu oli kokonaan suljettu pohjoisen ja etelän suuntaan.
Turmapaikka Helsingin Taka-Töölössä oli perjantaina eristetty iltapäivällä noin kello puoli neljään saakka. Mechelininkatu oli kokonaan suljettu pohjoisen ja etelän suuntaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat