Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen lapsen äiti katosi – punavankien salaiset teloitukset Helsingissä selvisivät vihdoin

Alkukesästä 1918 Helsingissä tapettiin vankeja ilman oikeudenkäyntiä puolentoista kuukauden ajan. HS näyttää sisällissodan tapahtumapaikat ennen ja nyt.

Kaupunki
 
Punainen Helsinki vaihtui saksalaisvaltaan keväällä 1918
Punainen Helsinki vaihtui saksalaisvaltaan keväällä 1918
Keväällä 1918 Helsinkiä hallitsivat ensin punaisten joukot sitten saksalaiset sotilaat. Molemmat teettivät omia propagandafilmejä tapahtumista. Punaisten filmillä venäläiset matruusit neuvottelevat sopuisasti keskenään. Vallankumoushallituksen johtaja kansalainen (Kullervo) Manner on tavoitettu valtioneuvoston linnan portailla. Saksalaisten viestintäryhmä on tallentanut muun muassa katutaisteluja Helsingin keskustassa. HS:n koostaman videon kertojana on historiantutkija, professori emeritus Ohto Manninen. Filmiotteet ovat Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kokoelmista.

Vuoden 1918 toukokuun 10. päivänä juuri ennen puoltayötä Helsingin poliisin kolmannen piirin puhelin soi. Päivystäjä saa ilmoituksen kolmesta ruumiista Kasarmikadulla. Kollega etsivästä poliisista ilmoittaa, että ruumiit olisi korjattava pois.

Seuraavana yönä kello yhden aikaan puhelin soi jälleen. Nyt 11 ruumista odottaa noutajaansa Runeberginkadulla. Kuolleet ovat vangittuja punakaartilaisia.

Professori Juhani Piilonen listaa uudessa Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa -kirjassa yhteensä 69 teloitettua toukokuun alun ja kesäkuun 19. päivän välisenä aikana. Yhteistä teloituksille on, että tuomiot napsahtivat ilman oikeudenkäyntiä.

"Esimerkiksi kesäkuun 19. päivänä teloitetusta kolmesta miehestä on poliisilaitoksen papereihin kirjattu vain, että "bortförd af finska militären" [Suomen armeijan poisviemä]. Heistä kaksi julistettiin 1980-luvulla kuolleiksi eli miesten kuolemasta ei ilmoitettu kenellekään."

Jäljet johtavat Helsingin silloiseen käskynhaltijaan kenraalimajuri Carl Gustaf Theslöfiin. Yhtään kuolemantuomiota Theslöf ei allekirjoittanut, mutta poliisi- ja vankileirilähteitä tutkineelle Piiloselle ei jää epäselväksi, kuka Helsingissä oli tuolloin elämän ja kuoleman herra.

"Jos Theslöfiltä olisi kysytty, onko Helsingissä kenttäoikeus, hän olisi kieltänyt sen jyrkästi. Mutta mikä olisi sellainen oikeus, joka tuomitsee ihmisen teloitettavaksi keskellä yötä?"

Salaperäiset teloitukset loppuivat vasta kesäkuun lopulla, kun viralliset valtionrikosoikeudet aloittivat toimintansa. Samoihin aikoihin päättyi myös Theslöfin kausi käskynhaltijana.

Syyskuussa julkaistavassa 16 kirjoittajan kokoomateoksessa on selvitetty ihmiskohtaloita vainaja vainajalta ja vanki vangilta. Kirjan toimittaja ja Helsingin sotasurmat -hanketta johtanut tietokirjailija Jarmo Nieminen luonnehtii teosta pääkaupungin keinoksi selvittää arat kohtalonhetkensä.

Tutkimushanke on ollut laaja, koska Helsinki oli yksi vankileirien pääpaikoista. Helsingin leirien läpi kulki vuoden aikana yli 17 000 vankia.

Suurimmillaan vankimäärä oli vuoden 1918 kesäkuussa, jolloin 13 400 vankia odotti vapautusta Suomenlinnan, Santahaminan, Isosaaren ja Katajanokan leireillä. Leirijärjestelmä purettiin vähitellen vuoden 1918 syksystä lähtien.

Kuolema oli läsnä kaikkialla. Vuosina 1917 ja 1918 Helsingissä surmattiin lähes 700 ja vankileireillä menehtyi 1 600 ihmistä.

Ylen kuva-arkisto
Punavankien teloitukset tapahtuivat Santahaminassa yleensä varhain aamulla.
Punavankien teloitukset tapahtuivat Santahaminassa yleensä varhain aamulla.

Monien vainajien tiedot ovat olleet kadoksissa, ja omaiset jääneet epätietoisuuteen. Monet kuolleista olivat toisen maan kansalaisia: venäläisiä, puolalaisia, virolaisia, liettualaisia.

Alkuvuoden 1918 sotatoimia seuranneen epäselvän puolentoista kuukauden aikana menehtyi myös työmiehen vaimo Vilhelmiina Hoskelin, joka julistettiin kuolleeksi 1960-luvulla. Hoskelin oli kuitenkin teloitettu jo toukokuussa 1918.

"Hänen lapsenlapsensa kääntyi puoleeni ja pyysi selvittämään, mitä isoäidille tapahtui. Tämä on yksi niistä tapauksista, jotka pakostakin jäävät ahdistamaan mieltä", sanoo tutkija, lehtori Tauno Tukkinen.

Hoskelinilta jäi kolme lasta. Mies oli kuollut taisteluissa.

Seppo Rustaniuksen kuva-arkisto
Taisteluiden jälkeen kaupungin kaduilla lojui ruumiita. Ihmisillä oli mahdollisuus tunnistaa vainajia muun muassa Koleraparakissa.
Taisteluiden jälkeen kaupungin kaduilla lojui ruumiita. Ihmisillä oli mahdollisuus tunnistaa vainajia muun muassa Koleraparakissa.

Tukkisen oletus on, että Hoskelin sai maksaa hengellään paljastettuaan kahden valkokaartilaisen olinpaikan punakaartille. Veljekset ammuttiin äitinsä silmien edessä.

Punaisen vallan aikana Helsingissä surmattiin noin sata ihmistä. Monet kuolemantapaukset olivat hyvin sattumanvaraisia ja herättivät väestössä katkeruutta.

Hoskelin teloitettiin samaan aikaan kuin kirjailija Algot Untola eli Maiju Lassila.

Vajaan kymmenvuotisen tutkimusprojektin aikana 52 perhettä on ottanut yhteyttä Niemiseen toivoen lisätietoja sukulaisistaan. Yhtä lukuun ottamatta hautauspaikaksi varmistui Santahamina.

Seppo Rustaniuksen kuva-arkisto
Punaorpojen lapsia sijoitettiin sisällissodan jälkeen yksityisiin perheisiin ja orpokoteihin. Kuvassa punaisten lasten orpokoti Etelä-Suomessa.
Punaorpojen lapsia sijoitettiin sisällissodan jälkeen yksityisiin perheisiin ja orpokoteihin. Kuvassa punaisten lasten orpokoti Etelä-Suomessa.

Santahaminaan, Malmille ja Isosaareen haudatuista suomalaisista on nyt tunnistettu valtaosa. Vain 50–100:n vankileirillä mahdollisesti olleen henkilöllisyys on jäänyt epäselväksi vajaiden lähdetietojen vuoksi.

Oulun maakunta-arkisto
Suomenlinnan vankileirin pastori Johannes Kunila piti tarkkaa kirjaa leirillä kuolleista ja haudatuista vangeista.
Suomenlinnan vankileirin pastori Johannes Kunila piti tarkkaa kirjaa leirillä kuolleista ja haudatuista vangeista.

Sotasurmien tutkimuksia on helpottanut vankileiripastori Johannes Kunilan järjestelmällisyys. Hän piti päiväkirjaa leirillä kuolleista ja haudatuista ja listasi vainajien kotiseurakuntiin lähetetyt kuolinilmoitukset.

"Tulokset muuttavat käsitystä siitä, miten Helsingissä toimittiin. Vainajat siunattiin omissa arkuissaan paaluilla merkittyihin riveihin", Nieminen sanoo.

Santahaminan hautausmaa jäi 1920-luvulla lentokentän alle.

Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa -kirjan matrikkelitiedot kuolleista ja haudatuista tulevat syyskuussa avautuvalle verkkosivulle helsinginsotasurmat.fi. Toiveena on siirtää verkkoon myös vankileirien tietokanta, jos rahoitus järjestyy.

Suuri paraati houkutti helsinkiläiset kadulle toukokuussa 1918
Suuri paraati houkutti helsinkiläiset kadulle toukokuussa 1918
Ylipäällikkö Mannerheim saapui Helsinkiin toukokuun 16. päivänä vuonna 1918. Hän katsasti joukkoja ja otti vastaan suuren paraatin Runebergin patsaan luona Esplanadin puistossa. Sekä paraati että siitä koostetut uutisfilmit korostivat Suomen armeijan läsnäoloa maan pääkaupungissa. Mannerheim oli tuolloin 51-vuotias. Paraatin yksityiskohdista HS:n koostamalla videolla kertoo historiantutkija professori emeritus Ohto Manninen.Kuvan filmiotteet ovat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kokoelmista. Toimittaja: Marja Salomaa, Editointi: Jani Viskari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat