Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuormurin hytistä näkee huonosti

Vaaratilanteet saattavat lisääntyä, sillä nettikaupan kasvu ja Helsingin tiivistyminen tuovat asuinkadulle lisää kuorma-autoja

Kaupunki
 
9-vuotias tyttö kuoli Mechelininkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä perjantaina, kun kuorma-auto ajoi tytön päälle. Lauantaina paikka täyttyi kynttilöistä.
9-vuotias tyttö kuoli Mechelininkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä perjantaina, kun kuorma-auto ajoi tytön päälle. Lauantaina paikka täyttyi kynttilöistä.

Helsingin asuinkaduilla liikkuu vuosi vuodelta enemmän ajoneuvoja, joista ei kunnolla näe ympäröivää liikennettä ja muita kulkijoita. Nämä ovat kuorma-autoja, joiden määrä lisääntyy muun muassa verkkokaupan kasvun vuoksi.

"Kyllä siellä tavallisen mustia kulmia on", luonnehtii kuljetusalan etujärjestön SKAL:n puheenjohtaja Teppo Mikkola näkyvyyttä kuorma-auton ratista.

Tästä on kyse

 9-vuotias tyttö kuoli perjantaina jäätyään kuorma-auton alle Mechelininkadulla.

 Vilkkaan Mechelinkadun turvallisuuden parantamista on pohdittu onnettomuuden jälkeen.

 Autot ovat törmänneet suojatietä ylittäneisiin jalankulkijoihin elokuussa useita kertoja: Tiistaina 8-vuotias poika loukkaantui vakavasti jäätyään taksin alle Tikkurilassa. 9. 8. nainen loukkaantui vakavasti jäätyään auton alle Töölössä. 4. 8. autoilija törmäsi Pasilassa 9-vuotiaaseen tyttöön.

"Etenkin kuorma-auton oikealla puolella."

Helsingin Töölössä yhdeksänvuotias tyttö kuoli perjantaina, kun kuorma-auto ajoi tytön päälle suojatiellä Mechelininkadulla. Oikealle kääntyneen kuorma-auton kuljettaja ei huomannut suojatiellä kulkenutta lasta.

"Tapahtui se pahin, mitä voi sattua", tiivistää SKAL:n viestintäpäällikkö Heini Polamo.

Kuorma-auton pahin kuollut kulma on auton vieressä noin kahden metrin mittainen alue auton keulasta eteen- ja taaksepäin. Sinne kuljettaja näkee ainoastaan panoraamapeilien ja kameran avulla.

"Auton kuljettaja ei aina välttämättä näe pientä taapertajaa", Mikkola sanoo.

Turvallisuuden kannalta ongelmallista on myös se, että liikenteessä on vielä paljon vanhoja autoja, joista puuttuvat EU-määräysten mukaiset kaarevat sivupeilit.

"Ne tulivat uusiin autoihin pakolliseksi viisi–kuusi vuotta sitten, mutta kalusto on vanhaa, ja viisitoistakin vuotta vanhoja autoja liikkuu paljon."

Vastaavat vaaratilanteet saattavat lisääntyä tulevaisuudessa, sillä jakeluautoja liikkuu kaupungissa entistä tiuhemmin.

Liikenne- ja viestintäministeriö ennusti pari vuotta sitten, että verkkokauppa lisää Suomen pakettikuljetuksia 37 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Kasvu osuu juuri kaupunkialueille.

"Myös vähittäiskaupan varastot sijaitsevat nykyisin pyörien päällä", Mikkola sanoo.

Lisäksi on tuonti ja vienti: kaupungin halki kulkevan Länsisataman kuorma-autoliikenteen odotetaan kasvavan noin kymmenen prosentin vuosivauhtia, arvioidaan Helsingin seudun liikenteen tekemissä selvityksissä.

"Tässä ollaan oltu pidemmän aikaa tosi haasteellisten juttujen äärellä", sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan johtaja Risto Rautava (kok).

Perjantain turma tapahtui vilkkaalla Mechelininkadulla iltapäivällä. Kasvavan Jätkäsaaren ja Länsisataman liikennettä imevä Mechelininkatu on yksi kaupungin valtaväyliä, ja se halkoo tiheästi asuttua Töölöä.

Samanlaisia tiheän asutuksen reunustamia läpikulkukatuja olisivat myös niin sanotut kaupunkibulevardit. Niitä haluavat monet tiheän kaupunkirakenteen kannattajat. Bulevardimaista katua on visioitu muun muassa Länsiväylän paikalle. Nyt suurin osa Länsisataman rekoista ajaa Länsiväylää.

Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen kertoo miettineensä bulevardeja paljon juuri liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

"Liikenneturvallisuus on kaiken reunaehto, kaupungin pitää kuitenkin kasvaa", hän sanoo.

SKAL:n Mikkolalla on bulevardeista selkeä näkemys: "Jos satamasta tulevia autoja aletaan bulevardeilla sumputtaa, niin satama on kyllä väärässä paikassa."

Kaupunkibulevardien liikenneturvallisuudesta valmistuu selvitys vielä tänä syksynä, Putkonen kertoo.

Jakeluautojen sukkulointi on silti ongelma myös bulevardien ulkopuolella, ja sen helpottamiseksi Putkonen kiirehtii Helsingin viimevuotisen citylogistiikka-ohjelman toimeenpanoa.

Ohjelman tärkeimpiä kohtia on jakeluliikenteen huomioiminen kiinteistöjen suunnittelussa.

Kaisa Hakkarainen HS
Töölö

Markus Jokela HS
Kuvan 162-senttinen henkilö seisoo 1,5 metrin päässä autosta. Lähempänä seisovaa ei kuljettaja näkisi.
Kuvan 162-senttinen henkilö seisoo 1,5 metrin päässä autosta. Lähempänä seisovaa ei kuljettaja näkisi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat