Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi erolapsi käy kahdessa päiväkodissa – ammattilaiset suhtautuvat varauksella

Päiväkotipaikkojen tiedustelu sekä isän että äidin kodin läheltä on yleistynyt pääkaupunkiseudulla. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset suhtautuvat ilmiöön varauksella.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Outi Vuorinen saattoi esikoulun tänä syksynä aloittanutta poikaansa Veetiä päiväkotiin Espoossa. Veeti käy esikoulua joka toinen viikko Karkkilassa.
Outi Vuorinen saattoi esikoulun tänä syksynä aloittanutta poikaansa Veetiä päiväkotiin Espoossa. Veeti käy esikoulua joka toinen viikko Karkkilassa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Lasten vuoroasumisen lisääntyminen on huomattu pääkaupunkiseudun päiväkodeissa. Jopa aivan pikkulapsille kysytään silloin tällöin paikkaa kahdesta päiväkodista.

"Ei se meille ihan uusi ilmiö ole, ja aina vain isommaksi tuleva asia tämä selkeästi on", sanoo varhaiskasvatuspäällikkö Leena-Mari Tornivaara Vantaalta.

Poiminta

Kotihoidontuki voi viedä toisen kodin hoitopaikan

Päiväkodeissa on jouduttu pohtimaan muun muassa tilannetta, jossa lapsen toisessa perheessä vanhempi on kotihoidon tuella ja lapsella ei ole päivähoidon tarvetta.

Näin ollen hänellä ei olisi oikeutta kunnalliseen päivähoitopaikkaan tai yksityisen hoidon tukeen ollessaan toisen vanhemman luona, vaikka toinen vanhempi käy töissä ja tarvitsee lapselleen hoitopaikan, silloin kun lapsi on hänen luonaan.

"Meidän lainsäädäntö ei edes tunnista tällaisia perheitä. Näissä tapauksissa on sovellettava, jotta kaikkia kohdeltaisiin oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti", varhaisasvatuspäällikkö Leena-Mari Tornivaara kertoo.

"Ongelma on, että lain mukaan lapsi ei voi olla kirjoilla kuin yhdessä paikassa", sanoo toiminnanjohtaja Pekka Larkela Suomen uusperheiden liitosta.

"Sellaista on ollut jo jonkun vuoden, että vanhemmat asuvat eri paikkakunnilla ja kysytään hoitoa molemmissa päissä. Mutta viime aikoina on tullut tapauksia, joissa on pyydetty kahta hoitopaikkaa myös kaupungin sisällä", Tornivaara sanoo.

"Kun päivähoitopaikan saaja on lapsi, hänellä ei voi olla kahta päätöstä samassa kunnassa."

Veeti Saarni on viime tammikuusta lähtien ollut hoidossa kahdessa päiväkodissa, isän luona Karkkilassa ja äidin luona Espoossa. Tänä syksynä hän aloitti esikoulun samalla rytmillä.

"Täällä leikin Aksun kanssa legoilla ja kiipeilytelineellä. Karkkilassa leikin serkun kanssa", Veeti kertoo aamulla matkalla eskariin.

Veetin vanhempien mielestä heidän lapsensa hyötyy vuoroasumisesta siten, että pojalla säilyy läheinen suhde molempiin vanhempiin.

"Kyllä tässä nimenomaan lasta on ajateltu", Veetin isä Simo Saarni sanoo.

Vaikka lapsi vaihtaa viikoittain kotia, vanhemmat eivät puhu muuttamisesta.

"Molemmissa kodeissa on kaikki tarvittavat tavarat", isä sanoo.

"Ei hän mitään matkalaukkuelämää vietä, vaan Veeti odottaa aina perjantaita, jolloin pääsee taas toiseen kotiin ja tapaa sen paikan kaverit. Säännöllinen rytmi on tärkeää", äiti Outi Vuorinen kertoo.

Kun vanhemmat ehdottivat järjestelyä, Karkkilassa näytettiin heti vihreää valoa. Espoossa oltiin ensin epäileväisempiä.

"Mutta todella hyvin on mennyt. Tästä lapsesta näkee, että hänestä välitetään. Ihailen vanhempia, että he näkevät tämän vaivan", kertoo espoolaisen päiväkodin johtaja Tuula Barck.

Helsingissä ja Espoossa on sama käytäntö kuin Vantaalla: päivähoitopaikkaa ei voi saada sekä äidin että isän kodin läheltä saman kaupungin sisällä.

Kun isän ja äidin kotien välimatka kasvaa yli kuntarajojen, lapsen tilannetta pohditaan yhdessä vanhempien ja varhaiskasvatuksen työntekijöiden kanssa.

Vantaan tapaan myös Espoon ja Helsingin päiväkodeissa on käsitelty kahdessa kodissa asuvien lasten tapauksia.

Lainsäädäntö ei tunne yhä yleistyvää vuoroasumista, joten kunnissa joudutaan pohtimaan päivähoitopaikkapäätöksiä tapauskohtaisesti.

"Olemme järjestäneet hoitopaikkoja, vaikka lapsi ei olisi kirjoilla Espoossa, vaan vaikkapa Tampereella", varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Virpi Mattila Espoosta kertoo.

"Tai toisinpäin. Lapsi asuu virallisesti Espoossa, mutta on osan kuukaudesta Tampereella ja on vieläpä yksityisessä päiväkodissa. Tällöin Espoo maksaa Kelan kautta yksityisen hoidon tuen Tampereelle", Mattila sanoo.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisen näkökulmasta kahdessa päiväkodissa oleminen vaikuttaa lapsen sosiaaliseen kehitykseen.

"Lapsella on päiväkodissa kaverit ja tekemiset. Kun hän aina pomppaa kesken kaiken toiseen, niin toisessa juttu ja suhteet jatkuvat ja toisessa hän tulee uuteen tilanteeseen", Tornivaara sanoo.

"Kasvatusalan ihmisenä ajattelen, että yksi päiväkoti voi olla se paikka, joka tarjoaa pysyvyyttä, jos koti vaihtuu ja vuorovaikutusta on muutoin paljon", toteaa varhaiskasvatusalueen päällikkö Eeva Tiihonen Helsingistä.

Veetin vanhempien mielestä eron jälkeen pysyvyyttä ja turvallista rytmiä lapsen elämään taas tuo se, että lapsi saa olla mahdollisimman paljon molemmissa kodeissa. Vuoden päästä he joutuvat pohtimaan arjen rytmitystä uudelleen, koska Veeti aloittaa silloin koulun.

Koulupaikka voi olla vain yhdessä kunnassa.

"Ensi syksy on sitten kysymysmerkki, kun koulu alkaa. 50 kilometriä on pitkä matka", Simo Saarni pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat