Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljonko minulla vielä on aikaa? Se riippuu siitä, missä päin Helsinkiä asun

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Ajoittain tulee mietittyä, paljonko sitä elinaikaa mahtaa vielä itsellä olla jäljellä.

Kello tikittää armottomasti, eikä ajan suuntaa voi muuttaa.

Muutama tapahtumakin on jo taustalla, ja yhä useammista niistä alkaa olla enemmän kuin kolmekymmentä vuotta.

Mutta paljonko vielä on elinvuosia jäljellä?

Onneksi tähän on helppo saada vastaus.

Helsingin kaupungin tietokeskus laatii neljännesvuosittain Kvartti-nimisen julkaisun, jossa tällä kertaa yhtenä teemana on elinajanodote Helsingissä.

Elinajanodote on usein käytetty kuolleisuuden mittari. Nyt julkaistussa Kvartissa keskitytään erityisesti miesten elinajanodotteeseen.

Katsotaanpa.

Helsinkiläisten elinajanodote on kasvanut viimeisen kahdekymmenen vuoden aikana.

Eli jos ei komeetta osu meihin, todennäköisesti elämme pidempään kuin edeltäjämme.

Naisten elinajanodotteen kasvu on kuitenkin hidastunut. Joillakin alueilla naisten elinajanodote on jopa pienentynyt edelliseen viisivuotiskauteen nähden.

Meidän miesten elinajanodotteemme riippuu erityisen paljon siitä, missä asumme. Alueelliset erot ovat Helsingissä suuret.

Lyhimmän elämän alueilla keskeisimmät kuolemansyyt ovat verenkiertoelinten sairaudet, alkoholi, tapaturmat ja väkivalta.

Saanko elää pitkään vai kuolenko ehkä jo piakkoin infarktiin, aivoverenvuotoon tai diabetekseen?

Vai kohtaanko sittenkin kuolemani viinaspäissäni kerrostalon rappusissa tai sanaharkan jälkeen nyrkiniskuun taksitolpalla?

Vastaus riippuu siis aivan siitä, missä asun.

Kaupungin suurpiireistä miesten elinajan odote on korkein pohjoisessa suurpiirissä, 79,8 vuotta. Suurpiiriin kuuluvat muun muassa sellaiset kaupunginosat kuin Maunula, Pakila, Tuomarinkylä ja Oulunkylä.

Hyvänä kakkosena tulee eteläinen suurpiiri, jossa miesten elinajanodote on 79,5 vuotta: Kruununhaka, Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Punavuori, Lauttasaari, Töölö . . .

Lyhin elämä olisi näillä näkymin keskisessä suurpiirissä asuvilla miehillä, 74,6 vuotta: Kallio, Alppiharju, Pasila . . .. Toiseksi lyhimmin saavat elää itäisen suurpiirin miehet, 76,6 vuotta: Kontula, Myllypuro, Vuosaari . . .

Maailma on epäoikeudenmukainen, niin myös Helsinki: alueilla, joilla elämä on ollut pisin jo ennen, se on sitä tulevaisuudessakin. Ja toisaalta, erityisesti keskisen mutta myös itäisen suurpiirin alueilla asuvan väestön elinajanodote on paitsi keskimääräistä lyhyempi, näiden alueiden väestö myös elää sairaampana tämän lyhyemmän elämänsä.

Huhhuh, itselläni ei ole hätää. Asun nimittäin läntisessä suurpiirissä. Meidän naapurustossamme miehet elävät helsinkiläisistä neljänneksi pisimpään, 78,5-vuotiaiksi: Munkkiniemi, Haaga, Kuusisaari, Laakso, Meilahti.

Ja jos tulee komplikaatioita, isot sairaalatkin ovat lähellä.

Mutta kirottua, nämä olivatkin vastasyntyneiden elinajanodotteita, ja minä olen syntynyt kohta jo 55 vuotta sitten.

Nähdäkseni tulevaisuuteen minun on siis katsottava menneisyyteen: kuinka olen elänyt tähän asti?

Pitäisi siis katsastaa kaltaiseni vuonna 1960 Sysmässä syntyneen elinajanodote ja löytää indeksikerroin miehelle, joka on 35 vuoden aikana asunut Helsingin suurpiireistä jokaisessa.

Taitaa olla herrassa.

Kimmo Oksanen HS

Korjaus kello 10.16: Herttoniemi ei kuulu itäiseen suurpiiriin, vaan kaakkoiseen. Läntisessä suurpiirissä miehet elävät neljänneksi pisimpään, ei kolmanneksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat