Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo maksaa Loukon oikeudenkäyntikuluja

Hallinto-oikeuden professorin mielestä kuolinpesälle maksettavat korvaukset ovat lain hengen vastaisia

Kaupunki
 

Espoo maksaa teknisen toimen johtajana toimineelle Olavi Loukolle korvausta hänelle oikeudenkäynneistä aiheutuneista välttämättömistä kuluista yhteensä 31 000 euroa. Summa maksetaan Olavi Loukon kuolinpesälle.

Asiasta päätti maanantai-iltana Espoon kaupunginhallitus äänin 12–2. Kulujen maksamista vastustivat Kurt Byman (ps ja sit) ja Teemu Lahtinen (ps ja sit).

Päätös arveluttaa professoria Olli Mäenpäätä.

"Lain henki on vahvasti sellainen, että jos virkamiehelle tulee rangaistus virkavirheestä, pitäisi olla poikkeukselliset syyt, että hänen oikeudenkäyntikulujaan voitaisiin korvata", Mäenpää arvioi.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) esitti, että olisi kohtuullista korvata puolet eli 31 000 euroa Loukon oikeudenkäyntikuluista.

Korvaus suoritetaan kuolinpesälle, sillä Louko kuoli 9. elokuuta äkilliseen sairauteen vain muutamia viikkoja eläkkeelle jäämisensä jälkeen.

Kyse on oikeudenkäyntikulujen korvauslaista.

Saman lain perusteella Louko ehti ennen kuolemaansa jättää kaupungille anomuksen, että kaupunki korvaisi oikeudenkäyntikulut niiltä osin kuin ne kohdistuivat oikeudessa hylättyihin syytteisiin. "Lakia on sovellettu harvoin. Sen pykälä on muotoiltu niin, että kuluja korvataan, jos vaatimukset on hylätty", Mäenpää sanoo.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Loukon kesäkuussa 2013 sakkoihin lahjusrikkomuksesta. Oikeusjutussa oli kyse yritysten tarjoamista Lapin-matkoista, jotka Louko teki vuosina 2004–2008. Oikeus katsoi Loukon ja hänen puolisonsa saaneen matkoilta taloudellista hyötyä.

Espoon valtuusto antoi tammikuussa 2014 Loukolle varoituksen asiasta.

Loukon kuolemaa tai korvauksen maksamista kuolinpesälle ei Mäenpään mukaan voi pitää poikkeuksellisina syinä, joiden perusteella kulut voisi maksaa syylliseksi todetulle virkamiehelle tai tämän kuolinpesälle.

"Kuolinpesän osuus ei vaikuta tähän muutoin kuin että Loukon kuolema tekee asian käsittelyn äärimmäisen kiusalliseksi", Mäenpää arvioi.

Korvattava tilanne voisi Mäenpään mukaan liittyä esimerkiksi siihen, että virkamies olisi pelastanut ihmishenkiä.

"Vaikka hän jostain syystä saisi rapsut, virkamies olisi saanut hyvää aikaan ja silloin kuluja voisi maksaa", Mäenpää vertaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat