Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan Hiekkaharjuun rakennetaan uusi värikäs vesitorni – vanhaa ei kannata korjata

Keväällä 2018 Malminmäen puistoon valmistuva vesisäiliö maksaa noin 11 miljoonaa

Kaupunki
 
Pöyry
Havainnekuva näyttää miten uusi vesitorni (vas.) sijoittuisi Vantaan Hiekkaharjuun verrattuna vanhan, purettavan vesitornin paikkaan.
Havainnekuva näyttää miten uusi vesitorni (vas.) sijoittuisi Vantaan Hiekkaharjuun verrattuna vanhan, purettavan vesitornin paikkaan. Kuva: Pöyry

Vantaan Hiekkaharjuun rakennetaan uusi vesitorni, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2018. Päätöksen uuden tornin rakentamisesta teki Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) hallitus viime perjantaina.

Noin yksitoista miljoonaa euroa maksavan tornin arvioidaan valmistuvan Malmimäen puistoon vuoden 2018 keväällä.

Fakta

Vesitorneja on kaksitoista

 Pääkaupunkiseudun vesihuoltoa turvaa kaksitoista vesitornia, joita käytetään sekä veden varastoimiseen että vesijohtoverkoston paineen ylläpitämiseen.

 Espoon suunnalla sijaitsevat Espoonlahden torni (rakennusvuosi 1993), Haukilahden torni (1967), Kauniaisten torni (1964) ja Otaniemen torni (1971).

 Helsingin alueella käytössä ovat Ilmalan kaksi vesitornia (1957 ja 1970), Myllypuron torni (1965) ja Roihuvuoren torni (1978).

 Vantaan alueella sijaitsevat Hakunilan torni (1972), Korson torni (1976), Myyrmäen torni (1973) ja Hiekkaharjun torni (1962 ja 1976–77).

 Helsingissä Lauttasaaren vesitornin purkaminen alkaa lokakuussa. Purkutyö kestänee jouluun asti. Lauttasaaren vesitorni oli käytössä vuosina 1958–1996.

Uudesta vesitornista tulee Hiekkaharjun merkittävä maamerkki, joten se saattaa herättää arkkitehtonisia intohimoja. Pöyry-yhtiön laatimassa havainnekuvassa tornin vesisäiliön julkisivu on väriltään koboltinsininen.

Uusi vesitorni on välttämätön Tikkurilan alueen vesihuollon kannalta. Asukkaiden lisäksi merkittävä vedenkäyttäjä alueella on Helsinki-Vantaan lentoasema.

Nykyisen, vuosina 1962 ja 1977 rakennetun, vesitornin kunto on välttävä eikä sitä kannata korjata. Vesitornin huonoa kuntoa kuvaa se, että ympäristöministeriö on luokitellut sen riskikiinteistöksi sortumavaaran vuoksi.

Vanha vesitorni on tarkoitus purkaa vuoden kuluttua uuden tornin valmistumisesta. Purkamisurakasta tulee hankala, sillä vesitornin lähellä on Talvikintien kerrostaloja.

Rakennus- ja purkamisvaiheen ajoituksiin saattaa vielä tulla muutoksia, jos kaavamuutosprosessi ei pysy suunnitellussa aikataulussa valitusten vuoksi.

Pääkaupunkiseudun vesitornien kuntokartoitukset aloitettiin vuonna 2010. Vauhtia saneerausohjelmaan toi Jyväskylän Kangasvuoren 30-metrisen vesitornin säiliön romahdus vuoden 2012 marraskuussa. Romahduksessa pystyyn jäi vain 15 metriä korkea betonijalka.

HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Jukka Piekkari arvioi maanantaina, että Hiekkaharjun vesitornin jälkeen HSY:n on korjattava Helsingin Ilmalan kaksi vesitornia sekä Espoossa sijaitseva Otaniemen vesitorni.

Jyväskylän romahtanutta vesitornia rakenteeltaan muistuttavat Korson ja Hakunilan vesitornit on jo korjattu, Piekkari sanoo.

"HSY:n hallitus ei ole vielä lämmennyt Ilmalan vesitornien korjaukselle, koska korjaus maksaa ainakin 26 miljoonaa euroa", Piekkari kertoo.

"Ilmalassa vesihuollon rakenteet kestävät vielä vähän aikaa, mutta rakennuksissa on runsaasti toimistotiloja, jotka pitäisi kokonaan korjata nopealla aikataululla."

Johanna Mannila HS
Hiekkaharju

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat